President

El president Pere Aragonès inaugura l'Any Taüll

President Aragonès: "Estimar el patrimoni artístic, cultural, històric i natural ens cohesiona i ens fa més lliures"

query_builder   9 desembre 2023 22:10

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Estimar el patrimoni artístic, cultural, històric i natural ens cohesiona i ens fa més lliures"

• El cap de l'Executiu inaugura l'Any Taüll a la Vall de Boí, amb les esglésies romàniques com a protagonistes

• El president reivindica el romànic català i convida a redescobrir Taüll

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posat de manifest aquesta tarda, durant la inauguració de l'Any Taüll, la importància de les esglésies de la Vall de Boí com a" emblema del romànic català" i, per tant, "símbols de l'art més importants a Catalunya". Aragonès ha afirmat que "és pràcticament impossible visitar Santa Maria i Sant Climent de Taüll i no sortir emocionat, no sentir-se interpel·lat".

Aragonès ha explicat que aquest Any Taüll ha de servir per "reivindicar, reescriure i redescobrir Taüll". En aquesta línia, el president ha afirmat que no només cal reivindicar el patrimoni històric i arquitectònic, també "l'extraordinari patrimoni natural, sense el qual no s'entendria Santa Maria i Sant Climent de Taüll" i també reivindicar "la igualtat d'oportunitats a Taüll, la Vall de Boí i a l'Alta Ribagorça".

El cap de l'Executiu ha parlat del "pes de la història" que se sent quan s’entra a les esglésies de la Vall de Boí i de l'origen del romànic català afirmant que "el romànic és una expressió d'un dels moments de la conformació de la consciència col·lectiva, d'aquest poble, d'aquesta nació que avui és Catalunya".

El Govern de Catalunya, a través del Departament de Cultura, va declarar el 2023, Any Taüll. Un esdeveniment excepcional que compta amb un important programa d'actuacions que es desplegaran durant el 2024, encaminades a la preservació de les esglésies, a la seva interpretació, a fer-les accessibles des de qualsevol racó del món i oferir noves experiències a la ciutadania i als turistes que visiten la Vall i vulguin conèixer aquest llegat.

En aquest sentit, el president ha aprofitat per convidar tothom a viure l'Any Taüll a través dels actes i activitats, així com visitar el conjunt monumental d'esglésies de la Vall de Boí i el Museu Nacional d'Art de Catalunya per veure les pintures en directe i els nous avenços en la restitució i restauració. Finalment, el cap del Govern ha acabat la seva intervenció agraint la feina i el compromís a totes les persones que formen part de l'Any Taüll.

En l'acte hi ha intervingut la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i Ibáñez; l'alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera i Dego; el comissari de l'Any Taüll, l'historiador Eduard Riu-Barrera, i també ha comptat amb la presència d'altres autoritats i representants de la Diputació de Lleida, del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, del Bisbat d'Urgell, així com d'historiadors, conservadors i restauradors, i del veïnat de Taüll.

La consellera ha destacat que "avui som en un espai molt rellevant per al país" per donar el tret de sortida a l'Any Taüll, "una commemoració a un conjunt monumental clau de la nostra història artística, cultural i social, però també "un reconeixement del nostre patrimoni històric, la seva protecció i la seva difusió".

Garriga ha subratllat la importància de "connectar el nostre llegat històric amb els públics del present i del futur". En aquest sentit, ha recordat que ara farà 10 anys es va inaugurar el mapping de les pintures de Sant Climent de Taüll, i ha posat en relleu la importància de continuar apostant per les experiències immersives, a través del programa Els ulls de la història, per explicar a les noves generacions com era "això de viure en temps del romànic". "Sabem el que tenim, ho estimem i ens en cuidem", ha reblat la consellera.

Patrimoni mundialment reconegut

Els dies 10 i 11 de desembre del 1123, el bisbe de Roda-Barbastre, Ramon Guillem, va consagrar les dues esglésies, Sant Climent i Santa Maria respectivament. Ambdues són considerades obres emblemàtiques del Romànic català no tan sols per l'arquitectura sinó sobretot per les pintures murals conservades majoritàriament al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Així mateix, l'any 2000 van ser inscrites a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO juntament amb la resta d'esglésies romàniques de la Vall de Boí per ser un exemple particularment pur i homogeni de l'art romànic en un paisatge rural mantingut pràcticament intacte.

El Departament de Cultura ha habilitat una pàgina web de la commemoració, on es pot trobar tota la informació relativa a aquesta, als projectes i activitats que es desenvoluparan durant l’Any Taüll. Alhora s’anirà publicant diversos recursos audiovisuals i textuals que enriqueixin el coneixement sobre les esglésies.

Cultura
Patrimoni
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia