- El cap de l’Executiu ha intervingut a Ginebra al Fòrum Mundial sobre els Refugiats organitzat per l’ACNUR
- Aragonès ha demanat que governs com el de Catalunya disposin de “més eines i instruments legislatius” per reforçar la capacitat d’acollida
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha intervingut avui com a ponent al Fòrum Mundial sobre els Refugiats organitzat per l’ACNUR, l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats, on ha reivindicat Catalunya com un país d’acollida.
“Catalunya és una nació d’acollida. Una nació compromesa amb la pau, la democràcia i els Drets Humans”, ha afirmat en la seva intervenció en el debat titulat ‘Partnerships for complementarity: Building up multi-level, multi-stakeholder alliances and enhanced global cooperation to accelerate Glocal Compact for Migration-Global Compact on Refugees implementation at unison’.
Aragonès ho ha exemplificat explicant que el Govern de la Generalitat ha incrementat la seva contribució a l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació dels Afers Humanitaris i que, en total, hi aporta 700.000 euros, “contribucions equivalents a la d’estats com Polònia o Estònia”.
El cap del Govern ha defensat que per abordar la qüestió dels refugiats s’ha de tenir en compte el punt de vista de governs com el de Catalunya perquè són les institucions que s’encarreguen directament de l’acollida i l’atenció a les persones que deixen el seu país buscant refugi.
En aquest sentit, ha subratllat la capacitat que tenen institucions com la Generalitat d’implicar i coordinar-se amb tots els actors per fer que el procés d’acollida sigui un èxit. Per Aragonès, una de les claus per l’acollida de persones refugiades és bastir una xarxa comunitària “capaç d’atendre l’emergència del moment i alhora capaç d’oferir una mirada a mig termini, que, a partir de la creació d’oportunitats, assegura la cohesió del conjunt de la societat”.
També ha destacat la necessitat d’implantar noves polítiques d’acollida situant els drets de les persones refugiades al centre. “Parlem de garantir drets bàsics com l’educació, la sanitat o els serveis socials des del primer moment i de manera gratuïta”, i ha afegit que també s’ha de fer adoptant una perspectiva antiracista i de gènere “per evitar que la vulnerabilitat de les persones refugiades s’agreugi a partir de problemes estructurals que existeixen a la nostra societat occidental”.
El president de la Generalitat ha reclamat que governs com el de Catalunya necessiten “més eines i instruments de caràcter legislatiu que reforcin la capacitat de decisió i no només la pura gestió”. Ha considerat que oferir la millor atenció a les persones refugiades no només passa per estar preparat per donar resposta a l’emergència del moment i de mobilitzar els recursos i els serveis necessaris, sinó que “depèn també de la capacitat de decisió o codecisió davant l’acollida de refugiats, i poder participar també de la presa de decisió sobre polítiques migratòries”.