Territori

mini

Catalunya limitarà el preu del lloguer a partir d'aquest febrer

query_builder   11 gener 2024 15:35

event_note Nota de premsa

Catalunya limitarà el preu del lloguer a partir d'aquest febrer

  1. El Govern aconsegueix que el Ministeri es comprometi a publicar el mes vinent la resolució que recull els 140 municipis que la Generalitat ha declarat zones de mercat residencial tensionat
  2. Aquesta publicació permetrà que, de manera immediata, el Govern català hi apliqui les mesures de contenció de rendes que preveu la Llei estatal pel dret a l’habitatge
  3. L’acord s’ha assolit durant la reunió que han mantingut la consellera de Territori, Ester Capella, i la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez
foto{"name":"2024/01/11/15/32/0b882e4b-f994-4c4d-bed5-ac78e8ab9c19.jpg","author":"Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana","type":"0","location":"0","weight":863942}

El Govern català podrà limitar el preu del lloguer dels habitatges a partir d’aquest mes de febrer, fruit de l’acord assolit durant la reunió que han mantingut avui a Madrid la consellera de Territori, Ester Capella, i la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez. Així, el Govern ha aconseguit que el Ministeri es comprometi a publicar en les pròximes setmanes la declaració dels 140 municipis catalans que la Generalitat ha declarat com a zones de mercat residencial tensionat. Aquest és el requisit previ imprescindible per poder-se acollir a la Llei estatal pel dret a l’habitatge (12/2023) i aplicar els diversos mecanismes per contenir la pujada dels preus de les rendes que paguen els inquilins.

El mes d’agost de 2023, el Departament de Territori va publicar al DOGC i va enviar al llavors Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) la declaració de 140 municipis del país considerats com a zones de mercat residencial tensionat. La Llei estatal pel dret a l’habitatge preveu que, un cop comunicat, el Ministeri ha de publicar una resolució que reculli aquesta relació, que té una vigència de tres anys, per tal que es puguin aplicar les mesures de contenció de les rendes que preveu la normativa.

Tal com ha explicat Capella, avui “hem acordat que en les properes setmanes conclouran els treballs conjunts entre la Generalitat i el Ministeri” perquè el govern estatal “publiqui la memòria de declaració de zones tenses i aprovi els índexs que s’hi hauran d’aplicar”.

“Per al Govern de Catalunya i per als ciutadans i ciutadanes de Catalunya, és una molt bona notícia que la contenció de rendes sigui una realitat”, ha expressat la consellera. “L’accés a un habitatge digne és la porta d’entrada de tots els altres drets, perquè difícilment pots avançar si no tens un sostre que t’aixoplugui. Per tant, és una prioritat i hem de treballar perquè sigui un dret fonamental”, ha volgut remarcar la titular de Territori.

Més del 80% de la població del país, amb contenció del lloguer

Concretament, en les àrees declarades tenses, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. I, a més, quan es tracti d’un gran tenidor —propietari d’almenys cinc pisos urbans—, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu de lloguer.

Precisament, es generarà un nou sistema d’índex de referència, que no serà homogeni per a tot l’Estat, que combinarà el que ja havia elaborat Catalunya i el que està treballant el Ministeri.

En els 140 municipis declarats com a àrees tensionades resideixen 6,2 milions de persones, un 80,6% de la població del país.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 10306001

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 399410

Habitatge
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia