Salut

Vacunació

Salut recorda la importància de la vacunació per evitar casos greus de grip tot i haver-se superat el pic epidèmic

query_builder   16 gener 2024 17:38

event_note Nota de premsa

Salut recorda la importància de la vacunació per evitar casos greus de grip tot i haver-se superat el pic epidèmic

  1. La incidència de la COVID-19 es manté en descens i també han baixat els ingressos hospitalaris en l’última setmana
  2. La pressió assistencial als serveis d'urgències hospitalaris i d’atenció primària va disminuint, malgrat que encara es manté en valors elevats
  3. Tota la ciutadania pot demanar cita per vacunar-se de grip i de COVID-19 si no es tenen les vacunes al dia, i cal dur mascareta en els centres assistencials

Les últimes dades setmanals actualitzades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya (SIVIC) indiquen que l’onada epidèmica de la grip sembla haver superat el pic aquesta setmana, tot i que el nivell de transmissió continua alt. La incidència de la COVID-19 es manté en descens i també ho han fet els ingressos hospitalaris. Finalment, el pic de la incidència del virus respiratori sincicial (VRS) és clarament inferior a l’any passat, per la qual cosa es manté la tendència de finalització de l’onada epidèmica actual.

Per evitar complicacions en cas de contagi de grip o COVID, Salut fa una crida a vacunar-se com a millor mesura de prevenció si no es tenen les vacunes al dia, i recorda que és accessible a tot Catalunya i a tota la població demanant cita a La Meva Salut, citasalut.cat o al CAP. Les vacunes actuals per fer front a la COVID-19 s’han actualitzat per protegir de la variant XBB.1.5 d’òmicron, i s'ha demostrat que també funcionen contra la BA.2.86 i els seus subllinatges, com el JN.1, actualment el més predominant, i que també confereixen protecció enfront de la grip.

La inversió en vacunes de la grip i en anticossos del virus respiratori sincicial (VRS) és propera als 29 milions d’euros. Fins al moment s’han administrat més de 2,3 milions de dosis. A més, s’ha realitzat formació i s’han fet guies tècniques per a professionals, i l’enviament de més de 2 milions d'SMS personalitzats cridant a la vacunació i la immunització.

A Catalunya, tots els dispositius assistencials del Sistema de Salut treballen coordinats per garantir la millor resposta a la ciutadania a la temporada epidemiològica tardor-hivern. I en aquest sentit, des de l’1 de desembre Salut va activar el Pla Integral d’Urgències de Catalunya (PIUC) per a la temporada 2023-24, que compta amb una inversió de 37,5 milions d'euros per reforçar l’atenció de salut de tot el territori.

Lleu descens de les infeccions respiratòries agudes

Durant la darrera setmana epidemiològica, del 8 al 14 de gener, a Catalunya, la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) registra un lleu descens en relació amb la setmana anterior. La taxa d’IRA és de 874 afectats per cada 100.000 habitants. S’han registrat 68.868 casos d’IRA.

D’entre totes les mostres dels virus respiratoris, el de la grip és el més freqüent (39,9% de les mostres), seguit del rinovirus (11,9%), del SARS-CoV-2 (9,2%) i del VRS (5,9%). En la població pediàtrica, la positivitat dels multitests mostren també la grip com el virus més circulant (47,9%), en descens respecte de la setmana prèvia, seguit del VRS (5,8%), que continua en descens.

Pel que fa a la grip, l’onada epidèmica sembla haver superat el pic aquesta setmana, tal com es preveia fent l’anàlisi dels pics de grip en períodes prepandèmics, que normalment se situaven al voltant de les setmanes segona i tercera de l’any. El pic estimat d’incidència s’ha situat en 363 (307-419) casos per 100.000 habitants, major que l’any passat i semblant al d’anys anteriors a la pandèmia, quan va arribar a situar-se en 350-400 casos per 100.000 habitants. No obstant això, el nivell de transmissió continua alt i cal recordar que l’any passat es va registrar un segon pic de grip, de major intensitat que el primer, sis setmanes després del primer pic.

A la situació epidèmica d’aquest any s’afegeix la cocirculació del virus de la COVID-19 (el SARS-CoV-2). La seva incidència es manté en descens, amb 80 (54-106) casos per 100.000 habitants i també ho han fet els ingressos relacionats.

Així, el nombre de persones ingressades per COVID-19 registra un clar descens. Actualment, hi ha 625 persones ingressades en llits convencionals, 169 menys que la setmana anterior, i 26 persones ingressades a l’UCI, 4 menys que la setmana anterior. També es registra un descens de les consultes a urgències hospitalàries i de la proporció d’ingressos, dins de les dades que són esperables per aquestes dates.

La cobertura vacunal de les persones vulnerables enfront de la COVID-19 és del 60% per als més grans de 80 anys i del 46% per a les persones d’entre 70 i 79 anys. La cobertura enfront de la grip en aquests grups d’edat és superior a la de la COVID-19, amb un 67% i un 54%, respectivament.

L’onada de VRS continua en descens i el pic de la incidència és clarament inferior a l’any passat, per la qual cosa es manté la tendència de finalització de l’onada epidèmica actual. La incidència estimada és de 52 (31-73) casos per cada 100.000 habitants.

D’altra banda, es manté també l’augment per sobre de l’esperable de les pneumònies diagnosticades a l’atenció primària, però al mateix temps es registra una tendència descendent.

Les urgències baixen, els ingressos es mantenen

Quant a l’activitat assistencial d’urgències, durant la segona setmana de l'any 2024, del 8 al 14 de gener, s’ha gestionat un total de 63.117 urgències hospitalàries, amb una mitjana diària de 9.017 casos. El percentatge d'ingrés ha estat del 12,2%.

Comparant amb la setmana anterior, de l’1 al 7 de gener, el nombre d’urgències ha disminuït un 12%, mentre que el percentatge d'ingrés es manté, amb una baixada de només 3 dècimes. Respecte a la mateixa setmana de l'any 2023, les urgències hospitalàries han disminuït un 6%, i el percentatge d'ingrés es manté en el 12%. La pressió assistencial als serveis d'urgències hospitalaris va disminuint, malgrat que encara es manté en valors elevats. També es mostra estable la complexitat dels casos atesos.

Als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP), durant la mateixa setmana, s’han atès 28.317 urgències, amb una mitjana diària de 4.045 casos. Això representa una reducció del 20% respecte a la setmana anterior i una disminució del 6% comparat amb la mateixa setmana de l'any 2023. Tot i que l'activitat continua en nivells elevats, s'observa una tendència a la baixa, atribuïble a la millora del context epidemiològic, així com a la plena activitat dels equips de primària.

Des de l’atenció primària es vetlla per oferir la vacunació a tothom qui la necessiti o demani, per tal de prevenir la malaltia, i se segueix garantint les visites habituals de seguiment de malalties cròniques pròpies de les consultes d’atenció primària.

Pel que fa al 061 Salut Respon, també està rebent més trucades, igual que la resta del Sistema de Salut, com és habitual en aquest període de l'any a causa de l'augment dels casos de grip i COVID-19. S'està atenent el 99,9% de les trucades rebudes. Quan es tracta de casos d'emergències i urgències, aquestes són ateses per l'equip de metges/ses i infermeres, els i les quals entren a la història clínica del pacient i en fan la valoració adient, activant el recurs més adient en cada cas. En les trucades en què la simptomatologia no refereix urgència/emergència, els professionals sanitaris donen consells de salut i d’autocura a la ciutadania.

Mesures preventives per evitar nous contagis

Salut recorda a la ciutadania les mesures preventives habituals per prevenir la transmissió de les infeccions respiratòries:

  1. Rentar-se les mans adequadament i sovint.
  2. Tapar-se el nas i la boca amb un mocador d'un sol ús en esternudar o tossir, i llençar-lo després a les escombraries.
  3. Ventilar els espais tancats.
  4. Usar mascareta si es tenen símptomes i seguir les recomanacions d’ús de mascaretes vigents, especialment si es preveu tenir contacte amb persones vulnerables i per accedir als centres sanitaris.
  5. Limitar els contactes o quedar-se a casa si la persona es troba malament i consultar amb un professional sanitari si es tracta de persones grans o amb patologia crònica, o si l’evolució de la situació és dolenta.
  6. Tothom pot demanar cita per vacunar-se de grip i de COVID-19 si no s’està vacunat.

La campanya de vacunació d’enguany és una òptima manera que tots els grups de risc es protegeixin i es defensin contra aquests virus estacionals propis de la tardor i l’hivern. La vacunació és accessible a tot Catalunya demanant cita a La Meva Salut, citasalut.cat o al CAP.

La cobertura a tot el territori de la immunització dels nadons contra el VRS, ja ha superat el 83,4%, una àmplia cobertura que evidencia la bona rebuda d’aquesta mesura de protecció per part de les famílies i l’esforç dels professionals en integrar-la.

Salut pública
Sistema de salut
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia