- El Departament d’Acció Climàtica, juntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, han engegat un programa per despertar vocacions científiques i tecnològiques perquè el jovent segueixi estudis vinculats a les ciències agroalimentàries, especialment a les escoles agràries
- La iniciativa s’inicia com a projecte pilot aquest curs 2023-2024 a 5 instituts lleidatans i del Pirineu amb alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat
El Departamentd’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) impulsen, aquest curs 2023-2024, el programa educatiu Joves Talents Científics-Agricultura, que fomentarà que joves de batxillerat i 4t d’ESO lleidatans segueixin estudis en ciències agroalimentàries, especialment a les escoles agràries. La iniciativa s’inicia enguany com a projecte pilot a 5 instituts de les comarques lleidatanes i del Pirineu (la Noguera, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà) en els quals 5 investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) impartiran sessions teòriques i realitzaran tallers experimentals.
El programa es planteja millorar el coneixement de l’alumnat sobre les àrees específiques de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques vinculades amb les ciències agroalimentàries. Joves Talents Científics-Agricultura aplica una fórmula didàctica original i inèdita: s’incorporen joves científics i científiques a les escoles i instituts que treballen mà a mà amb els docents. Entre tots dos, conceben i duen a terme col·laborativament activitats a classe que mostren els continguts científics de manera clara i atractiva per motivar l’interès per les ciències agroalimentàries.
Cada investigador impartirà, a l’institut assignat, una sessió teòrica combinada amb un taller pràctic experimental sobre àrees específiques vinculades a les ciències agroalimentàries (biotecnologia alimentària, microorganismes del sòl en agricultura, etc.), aplicant el mètode científic. El programa inclou també visites posteriors als centres de recerca de procedència dels investigadors i les investigadores (3 homes i 2 dones).
Al final d’aquests tallers, les directores de les Escoles Agràries del Pallars i Alfarràs explicaran el funcionament dels seus centres com a possibles llocs on aquests joves poden dur a terme aquests estudis. La Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, disposa d’una xarxa de 15 centres formatius amb especialitzacions diverses i situats en diferents punts del territori català. Aquests centres públics gestionats pel Servei de Formació Agrària (SFA) tenen la missió de professionalitzar el sector agropecuari, alimentari i forestal mitjançant la millora de la qualificació dels seus professionals.