- Durant un acte amb l’ambaixador xinès, el conseller Torrent ha anunciat que ACCIÓ disposarà d’una oficina amb professionals locals i una estratègia específica per facilitar l’establiment d’empreses d’aquest país a Catalunya
- L’objectiu és captar nous projectes d’inversió de sectors com la mobilitat, la salut i els centres tecnològics
- Aquesta iniciativa s’emmarca en el nou Pla ACCIÓ Xina, una estratègia per potenciar les relacions comercials i impulsar la internacionalització i la innovació d’empreses catalanes al país asiàtic
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat aquest dijous la creació del China Desk per potenciar la captació d’inversions xineses a Catalunya. Es tracta d’una oficina ubicada a la seu d’ACCIÓ (l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball) a Barcelona, que treballarà de manera coordinada amb les oficines de l’agència a Pequín, Shanghai i Hong Kong.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és incrementar la captació de projectes d’inversió de plantes de producció, seus centrals o centres tecnològics d’empreses xineses dels sectors de la mobilitat i la salut, principalment. Per fer-ho, el China Desk comptarà amb un equip de professionals xinesos ubicats a Barcelona amb la mateixa cultura empresarial, fet que facilita la interlocució amb autoritats locals i directius de multinacionals, que seguiran una estratègia específica per facilitar l’establiment de multinacionals d’aquest país.
Torrent ho ha donat a conèixer en el marc d’una jornada de treball amb un centenar d’empreses catalanes i xineses al Palau de Pedralbes que ha comptat amb la participació de l’ambaixador de la Xina a l’Estat espanyol, Yao Jing. Durant la seva intervenció, el titular d’Empresa i Treball ha assegurat que “arran de la pandèmia provocada per la Covid-19, amb l’escurçament de les cadenes de valor globals i l’activació dels fons Next Generation, s’ha obert la finestra d’oportunitat més gran dels últims anys per captar més inversió productiva provinent de la Xina, un país clarament estratègic per al Govern”.
Segons Torrent, a aquest fet cal sumar-hi que “la Xina és un dels inversors més grans a escala global però un dels països menys establerts a Europa en l’àmbit de la manufactura”. En aquest sentit, el conseller ha subratllat “ACCIÓ fa més de 30 anys que treballa sobre el terreny per atraure projectes de multinacionals xineses a Catalunya, però ara fem un pas més amb la posada en marxa del China Desk per aprofitar aquest context històric”. Torrent ha anunciat una nova missió institucional del Govern a la Xina aquest mes d’abril per promocionar les oportunitats de negoci que presenta Catalunya, captar nous projectes d’inversió estrangera i estrènyer les relacions comercials entre ambdós territoris. De fet, el conseller ja va viatjar el passat octubre al país asiàtic, des d’on va anunciar que la multinacional xinesa Wanhua, una de les més grans del món de la indústria química, obrirà un centre d'innovació a Catalunya amb el suport d’ACCIÓ.
Actualment, hi ha més de 200 filials d’empreses xineses establertes a Catalunya, amb un creixement exponencial dels darrers anys que ha portat la Xina a ser el tercer país no europeu més important en nombre de filials a Catalunya, només precedit pels Estats Units i Japó. A banda de Wanhua, destaquen altres projectes d’inversió recents com el de l’empresa xinesa del sector tèxtil Shanghai Jingqingrong Garment, que obrirà a Catalunya la seva primera planta de producció a l’estranger.
El nou Pla ACCIÓ Xina
El China Desk és una de les iniciatives que formen part del nou Pla ACCIÓ Xina, una estratègia país impulsada per l’agència per millorar el posicionament de Catalunya en aquest país i accelerar, a banda de la captació d’inversió estrangera, la internacionalització i la innovació d’empreses catalanes en aquest mercat. Amb més de 2.300 milions d’euros exportats per Catalunya el 2022, la Xina és actualment la segona destinació no europea amb més volum de vendes d’empreses catalanes, només per darrere dels Estats Units.
Així, el nou Pla ACCIÓ Xina contempla augmentar el nombre de projectes d’expansió d’empreses catalanes en aquest mercat mitjançant els canals digitals (eTrade) i els d’obertura de filials al país asiàtic, així com les col·laboracions de transferència tecnològica en àmbits prioritaris com la digitalització i la mobilitat del futur. Per fer-ho, s’establiran nous acords de col·laboració estratègics amb entitats locals, es potenciarà Hong Kong com a porta d’entrada per a missions d'empreses emergents i s’identificaran projectes empresarials d’alt component tecnològic amb capacitat d’escalar a la Xina, entre d’altres.
Experiències empresarials a la Xina
Després de la intervenció del conseller Torrent, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, ha moderat una taula rodona on han participat dues empreses catalanes com el Grup AMES i el Grup CELO, companyies industrials i d’àmbit familiar que exporten regularment a la Xina. Totes dues han posat de manifest la importància del mercat xinès en el seu model de negoci, i la rellevància d’adaptar-se als canvis i reptes constants de l’entorn socioeconòmic. També han participat en la taula dos alts càrrecs del China Construction Bank i el Huayi Compressor Barcelona, dues multinacionals amb filial a Catalunya que han detallat perquè van decidir establir-se aquí i els avantatges que això els hi ha comportat.
____
@empresacat | @treballcat | @accio_cat