Polítiques Digitals

Comitè ètic de la dada

Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital

La Generalitat de Catalunya se situa al capdavant en l'abordatge dels criteris ètics dels usos de les dades en les administracions públiques

query_builder   24 gener 2024 11:20

event_note Nota de premsa

Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital

La Generalitat de Catalunya se situa al capdavant en l'abordatge dels criteris ètics dels usos de les dades en les administracions públiques

  1. Arrenca el comitè d’ètica de les dades, òrgan pioner al sector públic per abordar una gestió ètica i avançada de les dades a la Generalitat de Catalunya

El Comitè d’Ètica de les Dades ha començat oficialment les seves activitats, marcant un punt d'inflexió en la gestió de les dades a l’Administració de la Generalitat de Catalunya. Constituït l'octubre passat, aquest comitè representa un pas endavant significatiu en l'abordatge ètic dels usos massius de les dades dins de l'administració pública.

Amb la celebració de la seva segona trobada el 24 de gener de 2024, el Comitè d’Ètica de les Dades s'ha consolidat com una peça clau en la transformació digital de l'administració pública catalana, enfocant-se en una gestió de les dades centrada en l'ètica.

El comitè, integrat a la Xarxa de Comitès d'Ètica de Catalunya, serveix de guia transversal i consultiu per a l'Administració de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic. Els seus objectius principals són:

  1. Garantir un espai de reflexió ètica en el desplegament del Model de Govern de les Dades, assegurant que els principis ètics siguin considerats en totes les fases del procés.
  2. Generar coneixement i sensibilitzar en l’ús i l’ètica de les dades, promovent la consciència i la comprensió de l'ètica en l'ús de les dades, buscant el desenvolupament d'una cultura ètica que es desenvolupi a totes les àrees de l'Administració.
  3. Desplegar usos avançats de les dades, fomentant la innovació i les bones pràctiques per orientar el desenvolupament de l'Administració digital, assegurant un ús responsable i avançat de les dades.

Composició Multidisciplinària del Comitè

El Comitè d’Ètica de les Dades es caracteritza per la seva composició multidisciplinària, incloent professionals de l'àmbit tecnològic, jurídic, humanista i de diferents sectors. Destaca la presència de:

  1. Karina Gibert, catedràtica, enginyera informàtica especialista en IA, directora del Centre de Recerca en Ciència de Dades Intel·ligents i Intel·ligència Artificial de la UPC i Degana del Col·legi Oficial d'Enginyeria Informàtica de Catalunya. És una de les vocals del Comitè d'Ètica de les Dades i assessora a la UE en l’àmbit de l’ètica i la IA.
  2. Dr. Albert Sabater Coll,  professor Serra Hunter de Sociologia i Director de la Càtedra - Observatori d'Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC).
  3. Judith Membrives Llorens, en representació d'entitats o moviments cívics relacionats amb l'ètica en l'ús de les dades. Graduada en comunicació i disseny multimèdia, amb especialització en investigació per a disseny. Màster de filosofia per a reptes contemporanis tecnocientífics i actualment aspirant a doctorat en Societat, Tecnologia i Cultura. És responsable del Grup de Digitalització i Drets Humans a Lafede.cat, amb el focus de fomentar una digitalització coherent amb la justícia global, basada en la sobirania tecnològica i la justícia algorítmica.

El comitè també inclou representants dels departaments de la Generalitat i de les entitats del sector públic. Aquesta diversitat garanteix la seva capacitat per abordar una àmplia gamma de qüestions relacionades amb l'ètica de les dades, comptant amb un total de 25 membres.

Funcions i Responsabilitats

Les funcions clau del Comitè inclouen:

  1. Assessorar en qüestions d'ètica relacionades amb els usos avançats de les dades.
  2. Formular recomanacions i establir protocols d'actuació.
  3. Informar sobre qüestions ètiques en els usos avançats de les dades.
  4. Donar suport a la Xarxa de Comitès d'Ètica de Catalunya en l'elaboració de recomanacions.
  5. Fomentar la sensibilització, difusió i formació en l'ètica de les dades.
  6. Donar suport al Consell Estratègic d'Administració Digital en matèria d'ètica de les dades.

La Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, a través de la Direcció General d'Administració Digital, reafirma amb la creació d'aquest Comitè el seu compromís de promoure una reflexió ètica profunda, generar coneixement i orientar cap a un ús responsable de les dades en l'era digital. La governança ètica és un eix que inspira la transformació digital de l’Administració.

El Comitè d’Ètica de les Dades emergeix com un element essencial en l’estratègia de transformació digital de l'Administració de la Generalitat de Catalunya. A través d'assessorament, formació i difusió, el Comitè d’Ètica de les Dades contribueix a forjar una administració digital responsable, innovadora i centrada en la ciutadania, consolidant la Generalitat de Catalunya com un referent en la promoció d'un futur digital ètic.

Més informació

Acord de Govern Comitè Ètica de les dades

Acord de Govern Model de Govern de les dades

1  

Imatges

Arrenca el Comitè d'ètica de les dades de Catalunya

Arrenca el Comitè d'ètica de les dades de Catalunya 2740247

Innovació
Digitalització
Infraestructures
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia