Territori

miniatura

Territori licitarà aquest estiu les obres per a la construcció de 60 habitatges de lloguer social a Mataró

query_builder   25 gener 2024 14:15

event_note Nota de premsa

Territori licitarà aquest estiu les obres per a la construcció de 60 habitatges de lloguer social a Mataró

  1. La promoció està distribuïda en quatre edificis situats a l’àmbit de la Ronda Barceló


Imatge{"name":"2024/01/25/14/11/bed1ad1d-7a1a-482b-9695-5de10d97cc55.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":119181}


La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, acompanyada de l’alcalde de Mataró, David Bote Paz, ha presentat aquest matí les característiques de la nova promoció de 60 habitatges de lloguer social que el Departament, a través de l’INCASÒL, construirà a la capital del Maresme. Els habitatges estan distribuïts en quatre edificis situats en quatre parcel·les que l’Ajuntament de Mataró ha cedit a l’INCASÒL mitjançant la constitució d’un dret de superfície per a 75 anys que s’ha signat aquest passat divendres. Es preveu licitar les obres aquest estiu per iniciar-les a començaments de 2025. El cost de l’actuació és de 7,58 milions, dels quals 897.030 euros provenen dels fons Next Generation.

La consellera ha explicat que aquests pisos formen part del “pla que vam presentar per incrementar en 10.000 habitatges el parc de lloguer social de la Generalitat, el que representa un increment del 18%” i que, a hores d’ara, “té un percentatge d’execució del 65%, amb més de 2.100 habitatges impulsats el darrer any”.

Capella ha volgut emfasitzar que “l’accés a l’habitatge és un dret que hauria de ser fonamental, perquè és la porta d’accés a tots els altres drets. És vertebrador, bàsic i estructural”. La titular de Territori ha destacat que, per garantir aquest dret d’accés, a més de la promoció d’habitatge protegit, “estem generant un paraigües legislatiu que passa per la contenció de rendes, la regulació dels habitatges d’ús turístic i la regulació dels lloguers de temporada”.

La nova promoció que es construirà a Mataró es basa en un projecte dels arquitectes José Francisco Bergua Orduna i Javier Gavín Balda, guanyadors del concurs convocat per l’INCASÒL per a la redacció del projecte i la direcció de les obres de construcció dels 60 habitatges i la urbanització dels espais lliures de les quatre parcel·les situades al carrer de Casto Méndez Nuñez núm. 7-23 i al carrer dels Germans Thos i Codina núm. 24 i 36, a l’àmbit Ronda Barceló. Actualment, l’equip d’arquitectes ja ha iniciat la redacció del projecte executiu.

Els edificis de la promoció tenen una alçada de quatre plantes. Els habitatges de dos i de tres dormitoris se situaran a les tres plantes superiors, els locals comercials s’ubicaran a la planta baixa i l’aparcament i trasters a la planta soterrània. L’espai lliure de la parcel·la, no edificable, s’urbanitzarà i es cedirà per a servitud d’ús públic. Els accessos als quatre edificis es produeixen des dels passatges laterals paral·lels a la Ronda de Barceló, que esdevenen eixos verds per als vianants.


La proposta aprofita al màxim l’edificabilitat permesa. Les circulacions se situen en el centre de les quatre parcel·les alliberant les façanes de l’edifici per als habitatges, afavorint així que aquests rebin la major quantitat possible d’hores de sol al llarg de l’any. Els espais de circulació s’entenen com a espais de relació comunitària i bioclimàtics. A les façanes cap als carrers i als interiors d’illa, es disposen terrasses longitudinals privatives, de manera que tots els habitatges puguin gaudir de l’espai exterior.

La tipologia d’habitatge ha estat desenvolupada amb la finalitat que els 60 habitatges tinguin doble orientació i s’afavoreixi el bon assolellament i ventilació natural de totes les estances, tant principals com secundàries. Així, tots els habitatges compten amb ventilació creuada i vistes a diferents orientacions, establint una relació més estreta amb la climatologia i els espais exteriors des del confort de l’habitatge.

Finalitzada la construcció, l’Agencia de l’Habitatge de Catalunya (AHC) adjudicarà els habitatges d’acord amb els criteris que s’estableixin conjuntament amb l’Ajuntament de Mataró. Així mateix, l’AHC serà l’encarregada de dur a terme l’administració. Com en totes les promocions que fa el Govern, es preveu una reserva del 25% dels habitatges per a joves menors de 35 anys. També n’hi haurà un mínim de quatre per a persones amb mobilitat reduïda.

Promocions al Maresme

La de Mataró és una de les quatre promocions de lloguer social que l’INCASÒL està desenvolupant al Maresme, juntament amb les del Masnou, Teià i Pineda de Mar. Totes juntes suposaran la construcció de 146 nous habitatges de lloguer assequible a la comarca.

Totes aquestes promocions formen part del programa d’impuls de l’habitatge de lloguer social que està promovent el Govern de la Generalitat per ampliar el parc públic d’habitatge i es financen amb el recursos generats per les fiances de lloguer dipositades a l’INCASÒL.

3  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 8374915

Imatge 2

Imatge 2 7767774

Fotografia

Fotografia 119181

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 872585

Habitatge
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia