- La utilització de verins al medi natural és un delicte penal i pot comportar penes de presó de 4 mesos a 2 anys
El Cos d’Agents Rurals ha denunciat un home que utilitzava un gran nombre d’esquers enverinats amb rodenticida per a l’eliminació de conills a la comarca del Pla d’Urgell.
Actualment, membres del Grup Especial Caní GK9 fan un seguiment per a la detecció dels animals que hagin pogut veure’s afectats per la utilització d’aquests verins, en concret aus rapinyaires, i especialment milans. Aquesta és una espècie catalogada com a en perill d’extinció i la seva activitat de recerca d’aliment la fa molt vulnerable.
La investigació que ha portat a localitzar l’individu ha estat duta a terme per agents del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme i del Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia del Cos d’Agents Rurals.
L’ús d’aquest tipus de rodenticides està totalment prohibida en camps de cultiu i les quantitats detectades en aquest cas només poden ser utilitzades per persones amb qualificació professional i en unes condicions molt concretes per evitar intoxicacions o enverinaments accidentals.
A la regió de Lleida, en els darrers 2 anys, s’han investigat i denunciat més de 10 casos amb característiques similars, i s’està a l’espera de judici i de les resolucions administratives sancionadores en altres casos.
La utilització de verins per a l’eliminació de conills aconsegueix un efecte contrari perquè pot afectar els predadors naturals d’aquesta espècie. Provoca pèrdua de biodiversitat i mortalitat no controlada perquè el verí no selecciona les espècies i mata indiscriminadament provocant morts en cadena. A tall d’exemple, una parella de rapinyaires pot consumir anualment milers de conills i altres rosegadors.
Col·laboració ciutadana
El Cos d’Agents Rurals alerta sobre les conseqüències de l’ús de verins i demana la col·laboració ciutadana per poder minimitzar o eliminar els efectes del verí i identificar les persones enverinadores, la qual cosa és sovint extremadament complexa. També alerta sobre el perill per a la salut pública, ja que manipular esquers o animals enverinats comporta un risc molt important.
En aquest sentit, el Cos d’Agents Rurals recorda que davant la sospita d’estar davant un possible cas d’enverinament en cap cas s’han de manipular esquers o animals i demana que es truqui immediatament al 112 o directament als Agents Rurals a través del telèfon permanent 24 hores i 365 dies l’any que atén les trucades ciutadanes: 93 561 70 00 on es donarà una primera resposta.
L’ús de verins en el medi natural per matar fauna silvestre és un delicte penal. L’ús de verins pot comportar penes de presó de 4 mesos a 2 anys, així com sancions econòmiques. També pot comportar la inhabilitació especial per caçar o pescar d’entre 1 a 3 anys.
Des de l’any 2014, quan el Cos d’Agents Rurals va intensificar aquest tipus d’investigació, s’han realitzat 25 atestats per aquesta causa. Per altra banda, des de l’any 2005 s’han produït 25 sentències condemnatòries a tot Catalunya, amb un total de 38 persones condemnades.
Actualment, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Acció Climàtica, té vigent un Pla d'Acció de lluita contra el verí promogut l'any 2014 i mitjançant un Grup de Treball interdepartamental on estan representats els principals òrgans de la Generalitat afectats per aquesta temàtica, que es reuneixen periòdicament per millorar les actuacions i desenvolupar mesures per evitar al màxim l'ús de verins.