Agents Rurals

Fotografia de la visita al solar que acollirà la nova base Agents Rurals a Igualada

Igualada comptarà amb una nova base del Cos d'Agents Rurals

query_builder   2 febrer 2024 16:45

event_note Nota de premsa

Igualada comptarà amb una nova base del Cos d'Agents Rurals

•L’edifici es projecta en un terreny del Pla de la Massa cedit per l’Ajuntament d'Igualada.

•En una visita als terrenys, el Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, acompanyat de l’alcalde d’Igualada, ha destacat que “es treballa en una etapa de renovació de les bases del Cos d’Agents Rurals”.

•El futur edifici acollirà les dependències de l’Àrea Bàsica de l’Anoia i serveis regionals de la Catalunya Central i del Penedès. Serà el primer que es construeix segons el nou Pla de Bases del Cos d’Agents Rurals.

El Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, acompanyat de la directora general dels Agents Rurals, Elisenda Pérez Esteve, l’inspector en cap del Cos d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur Allué i l’alcalde d’Igualada, Marc Castells i Berzosa, ha visitat els terrenys de la capital de l’Anoia sobre els quals es construirà l’edifici que acollirà l’Àrea Bàsica de l’Anoia i serveis regionals de la Catalunya Central i del Penedès del Cos d’Agents Rurals. La ubicació del futur edifici són uns terrenys de l’avinguda del Pla de la Massa cedits per l’Ajuntament d’Igualada.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha afirmat que “es treballa en una etapa de renovació de les bases del Cos d’Agents Rurals”. “Aquesta n’és una que donarà servei a la comarca, a la ciutat d’Igualada i també tindrà serveis regionals de la Catalunya Central, i del Penedès. En aquest sentit, el titular d’Interior ha valorat que “el país és una xarxa i una estructura de ciutats que el fan fort i és important que totes elles tinguin elements i infraestructures de país”.

Elena, que ha recordat que “el cos d’Agents Rurals, ha passat temps sense cap mena de renovació, darrerament s’ha començat a invertir en un canvi en la flota de vehicles i també en la incorporació de 200 nous agents, fins a l’objectiu d’arribar als 800 per dotar el cos de més fortalesa, estructura i per permetre acabar de fer renovació generacional dels seus efectius”. Segons el conseller, “els Agents Rurals fan una feina imprescindible, de preservació i cura del medi ambient que els obliga a estar tot el dia treballant per diferents espais del país”.

Visita a la parcel·la que acollirà Base Agents Rurals a Igualada{"name":"2024/02/02/16/39/6efc5ad3-cf22-4739-8b99-c51eafb260e0.jpg","author":"Departament Interior","type":"0","location":"0","weight":2568577}


La parcel·la, de més de 3.000 metres quadrats, també acollirà instal·lacions que comptaran amb espais i aules de formació tant per acollir infants i joves per a sessions d’educació i informació ambiental com per a formació dels agents.

Es tracta de la primera construcció prevista en el Pla de Bases del Cos d’Agents Rurals. Aquest Pla, de recent creació, preveu una renovació de bona part de les seus de treball del Cos d’Agents Rurals a tota Catalunya amb l’objectiu d’adaptar-se a l’actual increment d’efectius del Cos.

A més, el Pla de Bases del Cos d’Agents Rurals millora els edificis del Cos pel que fa a la seva visibilitat i identificació en el paisatge i l’entorn i en preveu 3 models diferents. L’objectiu és apropar els serveis del Cos d’Agents Rurals a la ciutadania i els col·lectius amb els quals treballa estretament a cada territori.

Les Àrees Bàsiques i les Àrees Regionals del Cos d’Agents Rurals estan ubicades en diferents municipis de cadascuna de les comarques catalanes. A més de ser els centres de treball dels efectius del Cos d’Agents Rurals, acullen el personal funcionari i laboral adscrit a la Direcció General dels Agents Rurals.

Un Cos que creix

Actualment la Direcció General d’Agents Rurals està formada per 500 Agents Rurals, 41 persones operadores de control i 40 persones que desenvolupen tasques administratives i tècniques de suport.

És un objectiu del departament d’Interior l’impuls d’aquest Cos que vetlla per la conservació de la natura i la protecció del medi ambient, defensa el patrimoni natural i el futur del nostre entorn per tal que tothom en pugui gaudir.

Mostra d’aquesta aposta són: l’increment de places d’Agents Rurals i la publicació de convocatòries per a proveir-les; la inversió en la flota de vehicles i en tecnificació; el decret de gener de 2023 de reestructuració del departament d'Interior que desplega el Cos, i el mateix Pla de Bases que està impulsant aquest nou edifici a Igualada.

El mes de novembre es van incorporar 55 nous agents de la primera promoció després d’un període d’11 anys sense convocatòries. I actualment hi ha en marxa 3 convocatòries més, que suposaran la incorporació de 235 agents i 35 sotsinspectors/res. L’objectiu és arribar en un breu període de temps als 800 efectius que estableix el Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals.

També el passat mes de novembre, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va encapçalar l’acte de lliurement de 66 nous vehicles del Cos d’Agents Rurals. Recentment s’han adquirit en règim d’arrendament un total de 131 vehicles Toyota Hilux que representen una inversió de 6,4 milions d’euros. D’aquests, 97 són vehicles 4x4 tot terreny pick-up, pensats per accedir a terrenys més difícils ja que la seva capacitat de tracció permet salvar grans desnivells. A més, hi ha 32 cotxes tot camí i 2 vehicles híbrids que s’han distribuït a les àrees regionals amb què s'organitza el Cos a Catalunya.

Estructura del Cos

El Cos d’Agents Rurals s’organitza en 7 Àrees Regionals i Àrees Bàsiques que corresponen a la divisió comarcal de Catalunya. Per tal de poder dur a terme totes les tasques encomanades per a la protecció del medina natural, els Agents treballen en 4 àrees d’especialització: Incendis Forestals; Fauna, caça i pesca; Espais naturals protegits i biodiversitat; i Recursos Forestals.

Els Agents treballen dia a dia al medi natural, sovint en zones de difícil accés i aïllades. És per això que per a poder desenvolupar les seves feines, requereixen de tècniques i material de suport específic que aporten el Grup de Suport Aeri i unitat RPAS (drons); el Grup de Suport de Fauna i Flora; el Grup de Suport Marí i el Grup de Suport de Muntanya. A més a més, per a qüestions més específiques que requereixen d’un alt grau d’especialització, el Cos d’Agents Rurals també disposa actualment de 4 grups especials: el Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia; el Grup Especial de Verins i Antifurtivisme; el Grup Especial Caní i el Grup Especial de Captura de Fauna.

Servei públic 24 hores

El Cos d’Agents Rurals atén telefònicament les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, els 365 dies de l’any. Disposa d’un equip de persones operadores atentes a qualsevol avís, amb una màxima coordinació i control sobre el terreny i amb preparació per donar una resposta immediata i eficaç a les peticions urgents d'assistència que faci qualsevol ciutadà o ciutadana a través del telèfon: 93 561 70 00.

Al llarg de l’any passat, el Cos d’Agents Rurals ha atès directament un total de 166.206 trucades procedents de tot el territori català. Això suposa que el Cos d’Agents Rurals atén diàriament una mitjana de 455 trucades de persones que demanen informació sobre algun aspecte de les competències de la policia de medi ambient. Per altra banda, el 112 va rebre l’any passat 112.895 trucades que van generar 62.411 expedients de l’àmbit de les competències del Cos d’Agents Rurals.

1  

Imatges

Imatge de la visita al solar que acollirà la nova base Agents Rurals a la ciutat d'Igualada.

Imatge de la visita al solar que acollirà la nova base Agents Rurals a la ciutat d'Igualada. 2568577

Transformació verda
Medi ambient
Espais educatius
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia