Economia i Hisenda

Vehicle elèctric

El Govern inicia el procés per substituir el seu parc mòbil per vehicles elèctrics

query_builder   13 febrer 2024 15:01

event_note Nota de premsa

El Govern inicia el procés per substituir el seu parc mòbil per vehicles elèctrics

  1. Després d’una consulta preliminar al mercat, el DOUE publica avui la licitació per al subministrament de 1.055 vehicles, que es destinaran a renovar la flota d’11 departaments de la Generalitat i 12 entitats del sector públic
  2. Les empreses interessades a presentar ofertes tenen temps fins al proper 27 de març del 2024
  3. La iniciativa s’emmarca en l’Acord que va aprovar el Govern el passat mes d’octubre, que preveia la transformació gradual del parc mòbil de la Generalitat cap a un model de zero emissions l’any 2027
Vehicle elèctric
Vehicle elèctric
{"name":"2024/02/13/14/52/042e997f-621d-47b0-aa7b-6fee9982718f.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":"322970"}

El Govern ha iniciat avui el procés per substituir el seu parc mòbil per vehicles elèctrics o híbrids endollables, d’etiqueta ambiental de zero emissions o, en casos excepcionals, justificats per raons tècniques i operatives, per vehicles amb altres tipus de combustió. Després d’una consulta preliminar al mercat, per tal d’adequar els plecs a les condicions actualment disponibles i garantir la concurrència, el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) publica l'anunci de la licitació, els plecs de la qual es penjaran a la Plataforma de Serveis de Contractació Pública en els propers dies.

L’adquisició centralitzada dels vehicles per part de la Comissió Central de Subministraments, òrgan de contractació de béns i serveis comuns adscrit al Departament d’Economia i Hisenda, permetrà a l’Administració catalana obtenir un millor preu aprofitant les economies d’escala i racionalitzar les necessitats de transport dels departaments i les entitats del sector públic. Així, l’anunci publicat avui preveu el subministrament de 1.055 vehicles en la modalitat d’arrendament sense opció de compra, 858 dels quals seran elèctrics o híbrids endollables i els altres 197 -furgonetes, tot terrenys, tot camins- seran de combustió interna. La data límit de presentació d’ofertes serà el proper 27 de març del 2024.

El valor estimat del contracte, dividit en 29 lots, puja a 79.931.712 euros, que inclouen l’import dels lloguers durant 36 mesos per als lots elèctrics i híbrids i durant 48 mesos per a la resta (45.040.560 euros); les possibles pròrrogues fins a un màxim de 24 mesos per als lots elèctrics i híbrids i de 12 mesos per a la resta (25.883.040 euros); i una eventual modificació del 20% en el cas que apareguin necessitats sobrevingudes durant l’execució del contracte, que és el màxim que permet la Llei de contractes del sector públic (9.008.112 euros).


841 vehicles susceptibles de rebre fons Next Generation EU

Els plecs també fan referència al Reial decret 266/2021, de 13 d’abril, pel qual s’aprova la concessió directa d’ajuts a les CA per a l’execució de programes d’incentius lligats a la mobilitat elèctrica (MOVES III), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Concretament, al Programa d’incentius 1, per al foment i l’adquisició de vehicles elèctrics.

Del total de vehicles que surten a licitació, 841, distribuïts en 17 lots, són susceptibles de rebre subvenció dels fons Next Generation EU. De fet, el plec de clàusules especifica que les empreses que vulguin optar a 11 d’aquests 17 lots hauran d’oferir marques i models de vehicles inclosos a la base de dades del Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE). En cas contrari, quedaran excloses de la licitació.

Renovació de la flota d’11 departaments i 12 entitats del sector públic

Els vehicles es destinaran a renovar la flota d’11 departaments de la Generalitat i 12 entitats del sector públic. En concret, els departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Cultura; Drets Socials; Justícia, Drets i Memòria; Presidència; Salut; Territori; Economia i Hisenda; Educació; Igualtat i Feminismes; Interior; i les entitats següents: Agència Catalana de l’Aigua, Agència Catalana de Turisme, Agència de Residus de Catalunya, Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Complex educatiu de Tarragona, Consell Català de l’Esport, Consorci Sanitari de l’Anoia, Institut Català del Sòl, Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Ports de la Generalitat, PRODECA i Servei Català de Trànsit.

La iniciativa s’emmarca en l’Acord de Govern del 3 d’octubre, que aprovava el pla detransformació progressiva del parc mòbil públic terrestre de la Generalitat cap a un model de zero emissions l’any 2027 i l’ampliació i millora de la xarxa territorial de punts de recàrrega públics. El pla, que respon al compromís del Govern amb les polítiques d’eficiència energètica i mediambientals derivades del Pacte Verd Europeu (European Deal Green), per reduir les emissions del sector del transport, preveu implementar el projecte en quatre fases i durant un període de 4 anys. La licitació publicada avui forma part de la primera fase i una part de la segona, que comença per la substitució dels vehicles de representació fins arribar al transport públic col·lectiu de persones.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 83210

Mobilitat
Fons UE
Transició energètica
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia