- El conseller Balcells ha inaugurat la sessió ‘L’atenció intermèdia, un pilar del sistema integrat de salut de Catalunya’, amb l’assistència de més de 300 professionals
- El concepte d’atenció intermèdia substitueix el d’atenció sociosanitària i potencia els recursos ambulatoris i domiciliaris
- El 2030 a Catalunya hi haurà 2,6 milions de persones més grans de 65 anys, amb unes necessitats d’atenció molt específiques
El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha inaugurat avui la jornada d’actualització sobre la transformació de l’atenció intermèdia que duia per títol ‘L’atenció intermèdia, un pilar del sistema integrat de salut de Catalunya’, i que ha tingut lloc al Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona amb l’assistència de més de 300 professionals de manera presencial i prop d’un miler en línia.
La jornada ha abordat el concepte d’atenció intermèdia, que a Catalunya substitueix el que fins ara es denominava atenció sociosanitària. Així, l’augment de l’ús dels serveis sanitaris en tots els nivells assistencials, i en especial l’atenció de persones grans amb necessitats específiques, requereix l’aplicació d’un nou enfoc a l’atenció d’un grup de població complexa des d'un punt de vista clínic i social, ja que necessita atenció geriàtrica i pal·liativa especialitzada.
L’atenció intermèdia és un conjunt de recursos oferts entre el domicili i l’hospital. Es basa en les cures i la rehabilitació personalitzades i integrades, a casa o en un entorn hospitalari adaptat, per prevenir ingressos urgents a l’hospital si és possible, facilitar l’alta precoç i permetre una recuperació més ràpida després de la malaltia. També s’hi inclouen les cures pal·liatives al final de la vida.
En aquest sentit, el conseller Balcells ha manifestat que “estem en un moment de transformació del model d’atenció sanitària del nostre país. Ho fem perquè és necessari. Tenim una població cada vegada més longeva i aquesta longevitat provoca que hi hagi persones grans amb patologies cròniques”. I ha afegit que “això s’acompanya del fet que les persones volen morir a casa seva si poden. A més, tenim l’experiència de la pandèmia al voltant de les residències que ens ha ensenyat la necessitat de treballar la part sanitària i la part social. Tot plegat fa necessària la transformació del model”.
“Tenim un repte –ha explicat el conseller Balcells- que és coordinar els serveis perquè en tenim molts a Salut i, a més, ho hem de fer amb la part de l’atenció social”. En aquest sentit, ha dit que “ens hem de posar d’acord per ser eficients. Tot té solució si tenim clar el dibuix final: l’atenció primària com pal de paller, l’atenció intermèdia de suport especialitzat en els nivells que toquen i l’atenció especialitzada hospitalària per a aguts”. Finalment, ha assegurat: “és la transformació més gran del sistema sanitari de les últimes dècades, una altra manera de gestionar els serveis de forma integrada. En el centre hi ha un pacient i li hem de posar els recursos al voltant, i estem decidits a que això passi”.
Durant la jornada s’han donat a conèixer algunes xifres molt significatives en aquesta línia: actualment, el 84% de les dones i el 74% dels homes tenen multimorbiditat i, segons l’Idescat, 111.000 dones i 38.500 homes més grans de 80 anys viuen sols. Així mateix, el 2030 hi haurà 2,6 milions de persones més grans de 65 anys, de les quals 700.000 seran més grans de 85 anys.
El sector de l’atenció intermèdia a Catalunya compta amb 98 centres, amb més de 8.000 llits, 150 dispositius ambulatoris (hospitals de dia i consultes) i quasi 100 equips domiciliaris, i hi treballen més de 10.000 professionals. És un sector distintiu del sistema sanitari català, que en altres zones de l’Estat i altres països tot just es comença a desenvolupar, i alhora és un actiu imprescindible davant de l’envelliment de la població.
Marco Inzitari, director operatiu per a la transformació de l’atenció intermèdia, ha detallat els eixos que faran possible aquesta transformació, posant el focus en els recursos assistencials implicats: accessibilitat directa als llits de l’atenció intermèdia des del domicili o la residència, posada en marxa d’un nou recurs d’hospitalització a domicili d'atenció intermèdia en 17 territoris de Catalunya i reforç de les cures pal·liatives pediàtriques. També ha posat èmfasi en la importància dels professionals implicats: cal atreure i retenir talent, revisar els rols de l’equip professional i crear serveis territorials de geriatria i cures pal·liatives.
Persones vulnerables
La jornada ha tractat en diferents taules de debat els aspectes més rellevants de la transformació que caldrà desplegar per tal que la geriatria i les cures pal·liatives vertebrin l’atenció a les persones més vulnerables, des dels nens amb complexitat fins la gent gran amb més comorbiditat i dependència. Per a l’atenció primària, tenir la seguretat d’un ingrés en atenció intermèdia, on el pacient pot rebre un servei adequat en un entorn adaptat quan ja no pot ser tractat al domicili, és un suport necessari.
La directora general de Planificació i Recerca en Salut, Aina Plaza, i el sotsdirector del Servei Català de la Salut, Alfredo García, han destacat que la recuperació funcional de les persones grans i vulnerables, quan es dona al seu domicili, té més valor i més impacte, alhora que augmenta el benestar tant del pacient com del cuidador i es redueixen les complicacions degudes a l’ingrés hospitalari. Per això s’estudia incrementar fins a un 7% el pressupost d’aquest sector en els pròxims anys.