Igualtat i Feminismes

L'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-discriminació impulsa la celebració del Dia per a la Discriminació Zero

L'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-discriminació impulsa la celebració del Dia per a la Discriminació Zero

query_builder   1 març 2024 15:38

event_note Nota de premsa

L'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-discriminació impulsa la celebració del Dia per a la Discriminació Zero

  1. Sota el títol ‘L'Educació com a espai de transformació per erradicar les discriminacions’, l’acte ha posat en valor la importància de l’educació en la lluita contra les discriminacions.
  2. La jornada ha comptat amb la participació de la secretària d’igualtats, Mireia Mata, i la directora de l’oficina, Manuela Ruiz.
L’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació impulsa la celebració del Dia per a la Discriminació Zero {"name":"2024/03/01/15/23/7c498123-0ba0-4cba-9acb-da11680cdd92.jpeg","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":340388}

En el marc de la commemoració del Dia per a la Discriminació Zero, l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació (OITND) ha organitzat la jornada ‘L'Educació com a espai de transformació per erradicar les discriminacions’, a la seu del Departament d’Igualtat i Feminismes, ubicada a l'edifici del Districte Administratiu, a Barcelona.

L’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació vetlla pel compliment de la Llei 19/2020, de 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no-discriminació. La finalitat d’aquesta llei és evitar qualsevol forma de discriminació pels motius que recull l'article 1, entre els quals s’hi defineixen múltiples eixos de discriminació. L’abordatge de l’OITND és necessàriament transversal i interseccional. Per això, l’Oficina ha triat el Dia de la discriminació zero, establert per l’ONU des de l’1 de març de 2014, per celebrar el dret de totes les persones a viure lliures de qualsevol forma de discriminació.

“A Catalunya tenim un conjunt de lleis que protegeixen de la discriminació, com la Llei 19/2020 d’igualtat de tracte i no discriminació, que assenyala que hi ha situacions que sense ser de l’àmbit penal, també són situacions perverses i nocives per a les persones”, ha compartit la secretària d’Igualtats del Departament d’Igualtat i Feminismes, Mireia Mata Solsona, durant la presentació de la jornada, on ha recordat que “és una llei que despleguem per a totes les persones, en aliança amb totes les institucions, departaments i ens locals". Mata ha compartit que “la importància de la llei ens la demostren els enemics de la guerra cultural quan entren als parlaments i incompleixen aquestes lleis, ja que si no fossin importants no ho farien”. En aquest sentit, la secretària ha posat de relleu que “el compromís, orgull i tenacitat en construir i defensar aquestes lleis amb fets es estratègic i necessari”.

Per la seva banda, Manuela Fernández Ruiz, directora de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació, ha ressaltat que aquest darrer any “l’oficina s'ha reforçat i consolidat, amb un creixement de l’equip que garanteix totes les funcions que ens atorga la Llei 19/2020”. Les funcions es classifiquen en dues àrees,"una de promoció de polítiques públiques, que inclou actuacions relacionades amb la formació, interlocució amb ens locals, relació amb les entitats i internacionalització”, i una altra àrea centrada en les denúncies i l’atenció a les víctimes de discriminació, “una atenció integral i efectiva, prestant suport, assessorament jurídic i acompanyament psicosocial”.

Atesa la rellevància de l'educació en la promoció de la igualtat de tracte, així com en la lluita contra les discriminacions, enguany la jornada ha tractat sobre l’educació i el potencial transformador que té per erradicar les discriminacions. L’objectiu era reflexionar al voltant de la garantia de drets i visibilitzar diverses polítiques i actuacions que estan incidint en la reducció de discriminacions estructurals i que estan fomentant la igualtat de tracte al territori.


Una jornada inclusiva i accessible

Més de 200 persones procedents d’entitats i del món local, així com professionals de la Generalitat de Catalunya, han participat de la jornada durant el matí. Per assegurar la màxima inclusió i accessibilitat, l’acte també s’ha pogut seguir en línia, i ha gaudit de traducció a la llengua catalana de signes i subtitulació de totes les intervencions.

La jornada ha comptat amb la ponència del Doctor Fernando Macias al voltant de com l’educació pot esdevenir un espai per erradicar les discriminacions, així com amb una taula rodona sobre l’impacte social en les discriminacions estructurals des de l’educació, on s’han presentat diverses experiències vinculades al món educatiu. Hi ha participat el Departament d’Educació, el Síndic de Greuges, l’Escola Joaquim Ruyra i el cos de Mossos d’Esquadra.

L’acte ha continuat amb una peça teatral de Teatre Nus i ha finalitzat amb la cloenda de la Directora de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació, que ha fet un recull dels aspectes més destacables de la Jornada.


Un marc legal i un organisme per la igualtat de tracte i la no-discriminació

Catalunya disposa d’una llei que busca garantir el dret de totes les persones a viure amb dignitat, seguretat i autonomia. La Llei 19/2020, del 30 de desembre, prohibeix tota forma de discriminació a causa de l'origen, el sexe o gènere, l'orientació sexual, la identitat i l'expressió de gènere, les conviccions religioses, la ideologia, la condició econòmica o la discapacitat. Es tracta d’una llei pionera i transversal que es va aprovar per unanimitat al Parlament de Catalunya i que es va enriquir gràcies a les aportacions de diverses entitats socials i persones expertes.

L’any 2022 es va posar en marxa l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació (OITND), l’òrgan responsable de fer efectiva la Llei 19/2020. L’Oficina s’encarrega de tramitar les denúncies per discriminació, prestar suport i assessorament jurídic a les persones que hagin patit una situació de discriminació i vetllar per la no repetició i reparació efectiva de les víctimes.

Amb l'objectiu de facilitar l’accés, el coneixement i la comprensió del contingut d’aquesta norma, l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació l’ha editat recentment en lectura fàcil. Es pretén que qualsevol persona que viu a Catalunya pugui entendre’n el contingut i activar els mecanismes necessaris per fer efectius els seus drets. Així, l’edició en lectura fàcil contribueix a garantir els drets de les persones que formen part dels col·lectius sovint minoritzats i discriminats que protegeix la norma.

1  

Imatges

L'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-discriminació impulsa la celebració del Dia per a la Discriminació Zero, amb la jornada `L'Educació com a espai de transformació per erradicar les discriminacions.

L'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-discriminació impulsa la celebració del Dia per a la Discriminació Zero, amb la jornada `L'Educació com a espai de transformació per erradicar les discriminacions. 357472

Igualtat
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia