Institut Català de les Dones

Elisabet Prats Alfonso, investigadora de l¿Institut de Microelectrònica de Barcelona, amb alumnat de cinquè de primària de les escoles Bernat Metge d¿El Prat de Llobregat i Frederic Mistral de L¿Hospitalet de Llobregat

Una cinquantena d'infants descobreixen de prop la trajectòria de dones STEAM en el 'Dia Internacional de les Nenes en les TIC'

query_builder   25 abril 2024 15:31

event_note Nota de premsa

Una cinquantena d'infants descobreixen de prop la trajectòria de dones STEAM en el 'Dia Internacional de les Nenes en les TIC'

  1. Per commemorar l’efemèride, el Districte Administratiu de la Generalitat ha acollit un taller de descoberta en el qual l’alumnat ha pogut conversar amb dones que apareixen a l’’Enciclopèdia de dones STEAM’
  2. Consellera Verge: “Tenir referents és clau perquè les nenes vulguin ser científiques, matemàtiques o enginyeres”
  3. Consellera Simó: “Avui les coses han canviat, però encara necessitem visibilitzar dones científiques i investigadores”

Una cinquantena d’infants de cinquè de primària de les escoles Bernat Metge d’El Prat de Llobregat i Frederic Mistral de L’Hospitalet de Llobregat han visitat aquest dijous el Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya per commemorar el ‘Dia Internacional de les Nenes en les TIC’, que se celebra cada any el quart dijous del mes d’abril. L’alumnat ha participat en un taller de descoberta que ha consistit a entrevistar sis dones de trajectòries i professions relacionades amb l’àmbit STEAM, sigles en anglès que fan referència als sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, les arts i les matemàtiques.

L’acte ha estat conduït per Núria Salán Ballesteros, investigadora, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya i autora de l’Enciclopèdia de dones STEAM. La publicació recull biografies de dones STEAM i ha estat impulsada per l’Institut Català de les Dones i la Direcció General de Societat Digital del Departament d’Empresa i Treball.

Els infants han pogut entrevistar en directe sis dones que apareixen a l’enciclopèdia: Laura Tremosa Bonavia, la segona dona catalana que va llicenciar-se a Catalunya en enginyeria industrial i tercera de tot l’Estat; Elisabet Prats Alfonso, investigadora de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona; Gemma Marfany Nadal, investigadora al Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares; Teresa Puig Molina, directora del Departament de Materials Superconductors i Nanoestructuració a Gran Escala de l’Institut de Ciència dels Materials de Barcelona; Alícia Sintes, catedràtica i investigadora del Grup de Física Gravitacional de la Universitat de les Illes Balears, i Sandra Uve, que ha il·lustrat l’enciclopèdia.

Han participat en l’acte les conselleres d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestres; i d’Educació, Anna Simó Castelló; la directora executiva de l’Institut Català de les Dones, Èlia Soriano Costa, i la directora general de Societat Digital del Departament d’Empresa i Treball, Liliana Arroyo i Moliner. També hi ha assistit Joan Domènec Abad, director general de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions (EADOP), entitat que s’ha fet càrrec de la publicació de l’Enciclopèdia de dones STEAM.

Verge ha destacat que “als llibres d’història o de literatura gairebé tots els protagonistes són homes, però la societat no està formada només per homes. Les dones som la meitat de la població”. En aquest sentit, la consellera d’Igualtat i Feminismes ha posat en relleu “la importància de projectes com el de l’Enciclopèdia de dones STEAM, que dona a conèixer dones referents que amb les seves aportacions tecnològiques ens han canviat la vida”. “Tenir referents és clau perquè les nenes vulguin ser científiques, matemàtiques o enginyeres”, ha reblat Verge.

Simó, per la seva part, ha apuntat: “Quan jo era petita, en els llibres de l’escola gairebé no hi sortien dones científiques, ni artistes. Semblava que els grans descobriments de la humanitat només els havien fet homes”. En aquest sentit, ha ressaltat que “avui les coses han canviat, però encara necessitem visibilitzar dones científiques i investigadores que siguin referents”. 

Sobre l’Enciclopèdia de dones STEAM

Impulsada per l’Institut Català de les Dones i la Secretaria de Polítiques Digitals a través de la Direcció General de Societat Digital en el marc del Pla DonaTIC, l’Enciclopèdia de dones STEAM recull, en dos volums, informació d’un centenar de dones de diferents orígens, èpoques i disciplines que han tingut una trajectòria destacada en l’àmbit de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. La publicació és obra de la doctora en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica Núria Salán Ballesteros, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia i reconeguda divulgadora del paper de les dones en l’àmbit tecnològic, i de la il·lustradora i escriptora Sandra Uve, també coneguda per la divulgació científica sobre el rol de les dones en la ciència.

La poca visibilitat de dones referents en l’àmbit STEAM és un dels principals motius de la manca de vocacions d’alumnat femení en aquestes disciplines. En aquest sentit, l‘Enciclopèdia de dones STEAM pretén recollir descripcions de lectura entenedora de perfils complets de dones relacionades amb aquests àmbits, destacant com les seves activitats han propiciat canvis significatius de coneixement i comportament.

L’impuls de l’Enciclopèdia de dones STEAM per part del Govern forma part de les accions que du a terme en el marc del Pla DonaTIC per donar visibilitat i reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les TIC i les disciplines STEAM i oferir així referents femenins i despertar vocacions en aquests àmbits entre infants i joves, especialment entre les nenes.

Per aquest motiu, i com a part d’aquesta acció, tots els centres públics de primària i secundària de Catalunya van rebre a principis d’aquest any un exemplar de la publicació per poder-lo consultar i treballar amb l’alumnat a les aules.

4  

Imatges

Sandra Uve, il·lustradora de l¿enciclopèdia, amb l'alumnat

Sandra Uve, il·lustradora de l¿enciclopèdia, amb l'alumnat 1438415

Les conselleres d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre; i Educació, Anna Simó Castelló

Les conselleres d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre; i Educació, Anna Simó Castelló 1289858

Les conselleres amb les dones STEAM participants en l'acte

Les conselleres amb les dones STEAM participants en l'acte 1349099

Alumnat participant a l'acte

Alumnat participant a l'acte 1424457

Feminismes
Igualtat
Infància i joventut
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia