Salut

El conseller de Salut, Manel Balcells, i la directora de cures infermeres del Sistema, Carme Planas.

Salut vol augmentar la presència de dones en els llocs de gestió, direcció i presa de decisions

query_builder   4 març 2024 13:26

event_note Nota de premsa

Salut vol augmentar la presència de dones en els llocs de gestió, direcció i presa de decisions

  1. El conseller Balcells ha presentat els resultats d’un estudi sobre la distribució per gènere dels càrrecs directius i comandaments del sistema de salut
  2. El sector està altament feminitzat, amb un 75% de professionals dones, però sols representen el 62% en posicions de comandament i el 37% en llocs d’alta direcció
  3. L’atenció primària i l’atenció intermèdia són on més s’apoderen les dones, amb tres de cada quatre llocs de responsabilitat
El conseller de Salut, Manel Balcells, i la directora de cures infermeres del Sistema, Carme Planas.{"name":"2024/03/04/13/20/3f47af5d-7e15-430b-8284-69baf2d2e41d.JPG","author":"Paula Roque","type":"0","location":"0","weight":1455196}


El Departament de Salut disposa per primera vegada d’un mapa real i complet sobre el lideratge femení al sistema de salut de Catalunya (Siscat). El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presentat avui els resultats d’un estudi realitzat el 2023 sobre la distribució per gènere dels càrrecs directius i comandaments, que ha comptat amb la participació de la totalitat de les 124 entitats que presten serveis assistencials a la xarxa pública.

El Siscat té 140.000 professionals, 8.000 dels quals (un 5%) tenen posicions de comandament. Tot i que el sector de la salut està altament feminitzat, ja que el 75% de professionals són dones, la seva representativitat en posicions de comandament disminueix al 62%, i baixa al 37% en llocs de gerència/direcció general. Per tant, en resultats globals, s’evidencia certa sobrerepresentació dels homes en els llocs de comandament.

El conseller Balcells ha manifestat que “el primer que calia fer era la foto de la situació, no sabíem on estàvem pel que fa a la representació de gènere en càrrecs de comandament i alta direcció”, i ha afegit: “l’estudi ens permet evidenciar la situació actual i poder analitzar exactament la representació de gènere en el conjunt del sistema. I alhora hem pogut saber quants som: 140.000 llocs de treball a temps complet en el Siscat, coberts per 149.000 professionals. Calia conèixer la situació per corregir allò que sigui necessari, en la línia del Govern de Catalunya, que és progressista i feminista”.

A mesura que s’avança en els cinc nivells de comandament mesurats en l’estudi, es produeix l’efecte tisora o biaix de gènere, especialment pel que fa al màxim nivell de presa de decisions. Tot i que hi ha una major representativitat de dones ocupant llocs de comandament (62%), són de menor responsabilitat que els que ocupen els homes, per tant, es dona una representació desigual. Així, tan sols una de cada tres dones ocupa un càrrec de gerència, direcció o cap de servei o departament, mentre que en homes és gairebé un de cada dos.

Per grups d’edat, l’estudi determina quequasi el 70% dels comandaments ocupats per dones té més de 55 anys, mentre que en homes és el 54%. Per àmbits assistencials, on més s’apoderen les dones en llocs de responsabilitat és en l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) i en l’atenció intermèdia, amb tres de cada quatre comandaments. A l’atenció hospitalària i als serveis corporatius, la distribució de comandaments per gènere està més igualada.

El conseller Balcells ha exposat que “venim d’una història i una cultura masclistes i, per tant, el predomini era de l’home en les posicions de poder. Si no hi ha la voluntat política que això canviï, no canviarà, però aquesta sí que és la nostra voluntat. Han de canviar les condicions a l'entorn de la dona per permetre que això passi. Hi ha una mancança en l’alta direcció i això ho canviarem d’una manera progressiva i natural des de la voluntat política d’aquest Govern”.

Línies de treball

D’acord amb el Pla de Govern de la XIV Legislatura, i més en concret el Pla d'acció del Departament de Salut, s’ha definit el Pla d’acció per a la millora de l’atracció i fidelització de professionals al sistema de salut de Catalunya. Entre els àmbits d’actuació que contempla aquest document, es troba l’àmbit vinculat amb la formació i generació de talent, que inclou fomentar la igualtat d’oportunitats i el lideratge en relació amb el gènere. Per tant, des de Salut es treballa per la igualtat efectiva a tots els nivells i la representació equitativa i justa per gèneres en les posicions de lideratge i per impulsar el canvi cap a un lideratge transformacional i feminista.

Amb l’objectiu d’aconseguir una representació equitativa de gènere en els llocs de gestió, direcció i presa de decisions, Salut proposa tres línies de treball concretes. Carme Planas, directora de cures infermeres del Sistema, ha explicat que en primer lloc, “farem un estudi qualitatiu per comprendre els condicionants de gènere que contribueixen a la sobrerepresentació dels homes en les posicions de lideratge en el sector sanitari”. Aquesta anàlisi, tenint en compte el context socioeconòmic, la naturalesa de les funcions i el procés de selecció, és determinant per identificar i suprimir les barreres que impedeixen, dificulten o desincentiven la selecció i/o acceptació per part de les dones d’aquests càrrecs.

En segon lloc, cal implementar programes de formació en lideratge de les dones de manera regular per potenciar-ne les capacitats amb l’objectiu d’incrementar-ne la presència en posicions de comandament perquè esdevinguin referents en l’àmbit de l’atenció a la salut. I finalment, cal continuar monitoritzant anualment la representació de les dones en els llocs de comandament del Siscat, incorporant indicadors de gènere que permetin seguir l’evolució de la bretxa de gènere existent en les posicions de lideratge, així com l’eficiència de les accions que es portin a terme.

D’altra banda, cal tenir en compte que al voltant del 80% d’alumnes matriculades el curs 2022-2023 a Medicina, Infermeria i Psicologia són dones. Això fa preveure l’augment en els propers anys del nombre de dones en llocs de comanament i en tots els nivells de presa de decisions per aconseguir la representació equitativa per gèneres.

2  

Imatges

El conseller de Salut, Manel Balcells, i la directora de cures infermeres del Sistema, Carme Planas.

El conseller de Salut, Manel Balcells, i la directora de cures infermeres del Sistema, Carme Planas. 1455196

El Departament de Salut ha acollit avui la presentació del mapa sobre lideratge femení.

El Departament de Salut ha acollit avui la presentació del mapa sobre lideratge femení. 3221733

1  

Fitxers adjunts

Representació de gènere SISCAT

Representació de gènere SISCAT
PDF | 1063670

Sistema de salut
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia