1. S’inicien dues proves pilot a les Terres de l’Ebre que pretenen utilitzar la tecnologia 5G per a millorar l’atenció a les persones, alhora que evitar desplaçaments
El Govern impulsa el projecte ‘5G rural i salut’ per millorar la prestació de serveis de salut a les zones rurals de les Terres de l'Ebre
Jordi Baucells en la presentació del projecte '5G rural i salut' a la Jornada del Pla de Salut de la RS Terres de l'Ebre.
{"name":"2024/03/14/16/22/586e9aca-1fb6-4acc-bec3-36d33e00440d.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":180029}

El projecte ‘5G rural i salut’ neix a les Terres de l’Ebre impulsat pel Govern per humanitzar i fer més eficient l’assistència sanitària. Aquesta experiència d’èxit es va presentar públicament a la jornada de bones pràctiques del Pla de Salut de les Terres de l’Ebre, organitzada per la Regió Sanitària Terres de l’Ebre el passat mes de febrer, i que va reunir més de 500 professionals.

En la taula d’innovació d’aquesta jornada, Jordi Baucells, director de Sistemes d'Informació i Comunicació de l'ICS Terres de l'Ebre i coordinador TIC del Departament de Salut a les Terres de l'Ebre, va posar de manifest l'enorme potencial del 5G en l'àmbit de la salut alhora que va plantejar els objectius del projecte ‘5G rural i salut’.

"El 5G no només canviarà la manera com els humans es comuniquen, sinó que també transformarà la forma en què es comunica tot", declara Baucells. Aquesta tecnologia, que connecta el món físic a través de l'electrònica, el programari, els sensors i el núvol, promet canviar radicalment l'enfocament de la prestació de serveis de salut, especialment a les zones rurals.

"A la Regió Sanitària Terres de l'Ebre, el 5G pot ser un gran aliat a comarques com la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, on sovint la connectivitat és un repte, l'accés dels professionals és complicat i les distàncies són més grans", destaca Baucells.

En aquest context ha nascut el projecte ‘5G rural i salut’, liderat per CoEbreLAB, i2CAT, la Fundació TIC Salut Social, la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, l'ICS Terres de l’Ebre i l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre, amb l’objectiu de millorar els serveis sanitaris en aquestes comarques, proporcionant una atenció més àgil i personalitzada.

Dues proves pilot a les Terres de l’Ebre

En aquest sentit, s’han iniciat dues proves pilot de monitoratge de pacients a domicili a les Terres de l’Ebre. El primer projecte consisteix en incorporar un equip de comunicacions mòbils, entre elles la tecnologia 5G, al procés existent d’atenció domiciliària per millorar les comunicacions dels dispositius que utilitzen els professionals en la seva pràctica clínica. Aquest equip permetrà transmetre la informació des del domicili del pacient als sistemes d’informació existents. Per fer-ho possible, es dotarà als equips d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut d’uns dispositius mèdics portables (ecògraf, ECG, fonendoscopi digital) que faciliten l’assistència sanitària quan es desplacen als domicilis de les persones ateses. D’altra banda, amb la incorporació del 5G, es faciliten les comunicacions i la transmissió de la informació.

El segon projecte té com a finalitat definir un nou procés assistencial de telemedicina que permeti capturar la informació associada a dispositius mèdics i/o portables a l’entorn domiciliari de les persones ateses, transmetent totes les variables perquè siguin consultables a l’Estació de Treball Clínica dels professionals. Amb aquest nou procés, els participants del projecte preveuen contribuir a millorar la gestió de les patologies, reduir el nombre de desplaçaments de les persones ateses al centre mèdic, apoderant-los així en l’autogestió perquè tindran accés a les seves dades clíniques registrades, optimitzar els recursos, i validar que l’ús de la tecnologia 5G garanteix el monitoratge de les persones en l’entorn domiciliari.

En la fase inicial del projecte, mentre la Generalitat de Catalunya està completant la instal·lació del 5G en aquestes zones, l’equip de treball està impulsant l'assaig de connectivitat en diferents punts del territori amb un equip mòbil per tal d’avaluar la qualitat i la fluïdesa de la cinquena generació de les tecnologies de telefonia mòbil.

“S’ha obert una escletxa molt gran, la tecnologia no només ens ajudarà a superar les barreres geogràfiques i logístiques dels hospitals i Atenció Primària respecte a les zones rurals, sinó que també promourà una atenció més humana i equitativa per a tota la ciutadania”, conclou el coordinador TIC del Departament de Salut a les Terres de l'Ebre.

1  

Imatges

Foto 1: Jordi Baucells, coordinador TIC del Departament de Salut a les Terres de l'Ebre, durant la Jornada de bones pràctiques del Pla de Salut de les Terres de l¿Ebre

Foto 1: Jordi Baucells, coordinador TIC del Departament de Salut a les Terres de l'Ebre, durant la Jornada de bones pràctiques del Pla de Salut de les Terres de l¿Ebre 11008940