- La comitiva ha conegut de primera mà el sincrotró Alba, l’espai Cràter d’Olot i l’escola Pla del Puig de Sant Fruitós del Bages.
- Aleix Cubells ha destacat el “suport institucional multinivell” que han rebut els projectes i ha agraït les aportacions de les institucions, que “han sumat esforços per fer possible que siguin una realitat”.
Avui dilluns, 18 de març, una delegació formada per representants de la Comissió Europea, el Govern espanyol i la Generalitat han visitat tres projectes catalans que reben finançament del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. La comitiva ha pogut conèixer de primera mà les instal·lacions del Sincrotró Alba, l’espai Cràter d’Olot i l’escola Pla del Puig de Sant Fruitós del Bages.
Durant la visita, el director general de Fons Europeus i Ajuts d’Estat, Aleix Cubells, ha destacat el “suport institucional multinivell” que han rebut els tres projectes i ha agraït les aportacions dels ajuntaments, la Generalitat de Catalunya i la Comissió Europea, que “han sumat esforços per fer possible que siguin una realitat”.
Cubells ha subratllat la rellevància del Sincrotró Alba, “la infraestructura científica de tercera generació més important de la zona del Mediterrani”, que ara “comptarà amb més eines per a la investigació en materials avançats gràcies a la nova línia de llum BL20-LOREA”, cofinançada amb els fons FEDER de la Unió Europea.
A Olot, ha posat de relleu la “capacitat que té l’Espai Cràter d’unir coneixement, cultura, natura i turisme”, com a instrument divulgador del vulcanisme, però també del patrimoni de la zona volcànica de la Garrotxa i de la seva biodiversitat. Un projecte que també serveix per unificar territoris, “on ciutadans de diferents nacionalitats fan d’aquest punt un entorn multicultural d’aprenentatge i respecte mutu”, ha afegit.
Pel que fa a la nova escola de Sant Fruitós, el director general de Fons Europeus ha remarcat que “gràcies als fons REACT-EU, des del curs 22/23 dos-cents vint nens i nenes poden gaudir d’unes instal·lacions noves, confortables, més sostenibles i eficients econòmicament i amb el medi ambient”.
Nova línia de llum BL20-Lorea per al Sincrotró Alba
L’objectiu principal del projecte és la construcció d’una nova línia de llum que augmenta les capacitats que el Sincrotró Alba pot oferir per fer experiments, ampliant els àmbits de la recerca i proporcionant a la comunitat acadèmica i industrial una nova eina amb un gran impacte científic i tecnològic.
Lorea s’integra en la línia d’investigació d’Alba d’estructura electrònica i magnètica de la matèria, a la vegada que s’alinea amb l’”Estratègia Tecnològica Espanyola de Materials Avançats i Nanomaterials”. D’aquesta manera, contribueix als objectius del Pacte Verd Europeu sobre una estratègia de creixement que té com a objectiu transformar la UE en una economia sostenible i una societat justa i pròspera.
El Sincrotró Alba rep un ajut del FEDER de 2,1 milions d’euros i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020 té assignades tres operacions per un import total de 4,2 milions d’euros addicionals.
Aprendre vulcanologia des de l’interior d’un volcà
La visita a l’Espai Cràter d’Olot ha coincidit amb el segon aniversari del centre, que després de dos anys de funcionament està a punt d’arribar als 100.000 visitants. El centre, que rep 1,8 milions d’euros del FEDER, té com a objectiu dotar la ciutat d’Olot i, per extensió, la comarca de la Garrotxa, d’una atracció emblemàtica que ofereixi al visitant coneixements sobre els volcans i sobre el patrimoni cultural, natural i socioeconòmic de tota l’àrea d’influència.
El projecte és fruit d’una planificació estratègica que s’estructura al voltant de tres eixos: la protecció i l’aprofitament sostenible d’un patrimoni singular com és el de la zona vulcanològica de la Garrotxa; l’impuls de la tradició industrial innovadora; i un laboratori viu de formació, atracció i retenció de talent.
Nova construcció de l’escola Pla del Puig
La nova escola Pla del Puig, situada al municipi de Sant Fruitós de Bages, ha comptat amb el finançament dels fons REACT-UE, en el marc del programa operatiu del FEDER de Catalunya 2014-2020, com a part de la resposta de la UE a la pandèmia de COVID-19. El centre cobreix les necessitats educatives del municipi, que es prestaven en instal·lacions temporals o en escoles d’altres poblacions.
Dotar les generacions futures de millors infraestructures educatives contribueix al creixement del capital humà per aconseguir una societat més pròspera. L’educació es configura com un element de cohesió social que afavoreix la igualtat d’oportunitats a tota la ciutadania.
Han format part de la delegació Diego Villalba de Miguel, cap adjunt de la Unitat Portugal-Espanya de la DG de Política Regional i Urbana; Rosanna Micciché, relatora dels programes del FEDER de Catalunya de la mateixa unitat; Esperanza Teba Samblás Quintana, directora general de Fons Europeus del Ministeri d’Hisenda;i Aleix Cubells Barceló, director general de Fons Europeus i Ajuts d’Estat de la Generalitat.
1