1. La Comissió Europea ha acordat modificar el Programa del FEDER de Catalunya 2021-2027 per incorporar noves prioritats d’inversió, en el marc de la Plataforma STEP
  2. La UE aportarà el 100% de les inversions i facilitarà una bestreta del 30% del cost total de cada projecte
  3. La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, destaca que “amb aquesta aprovació, es constata l’alineament entre les prioritats de Catalunya i les de la Unió Europea”
Deptech
Foto conceptual d'una tecnologia profunda
{"name":"2024/10/18/13/42/28a52c2e-bd80-49ff-bda1-12862543626d.png","author":"Pixabey","type":"0","location":"0","weight":"3176954"}

La Generalitat de Catalunya destinarà 109,6 milions d’euros dels fons FEDER a vuit nous projectes estratègics dels àmbits de la biotecnologia, la descarbonització i les tecnologies profundes. Això serà possible gràcies al fet que la Comissió Europea ha donat llum verda a modificar el Programa operatiu del FEDER de Catalunya 2021-2027 per incorporar noves prioritats d’inversió en el marc de la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa (STEP). La Plataforma STEP es va crear a principis d’any amb la finalitat de reforçar la sobirania i la seguretat de la Unió Europea, reduir les dependències estratègiques de tercers països i refermar la competitivitat, la resiliència i la productivitat de la Unió.

La reprogramació permet destinar 109,7 milions d’euros del Programa del FEDER, dotat amb 840 milions d’euros, a finançar projectes que tinguin per objectiu:

  1. Desenvolupar o fabricar tecnologies estratègiques crítiques i emergents.
  2. Protegir i reforçar les seves cadenes de subministrament.
  3. Abordar l’escassetat de mà d’obra i les capacitats essencials per a llocs de treball de qualitat en aquestes tecnologies fonamentals.

La UE aportarà el 100% de les inversions, en la resta de projectes del programa operatiu del FEDER 2021-2027 de Catalunya el percentatge de cofinançament és del 40%, i facilitarà una bestreta del 30% del cost dels projectes.

La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ha subratllat que “amb aquesta aprovació, es constata l’alineament entre les prioritats de Catalunya i les de la Unió Europea” i ha valorat que la reprogramació representa “una oportunitat per contribuir a la transferència tecnològica a Catalunya”. Sobretot si es té en compte que els projectes aborden els tres grans reptes que actualment té la Unió Europea: desenvolupar solucions que ajudin a millorar les nostres vides (Biotech), les tecnologies netes que contribueixen a la sostenibilitat i a la descarbonització (Cleantech) i al desenvolupament de tecnològiques profundes (Deeptech).

Nous projectes STEP a Catalunya

Així, aquests recursos es destinaran a finançar vuit nous projectes a Catalunya que han estat construïts amb una clara vocació interinstitucional i interdepartamental. Tots ells tenen un gran potencial d’impacte, caràcter innovador i d’alt valor afegit en els sectors de les biotecnologies, les tecnologies profundes i les tecnologies netes i eficients en l’ús dels recursos:

Protein.cat

Per desenvolupar i implementar processos biotecnològics destinats a produir proteïnes d’origen no animal tant pel consum humà com ramader. Els resultats del projecte permetran incrementar la sostenibilitat del sector agroalimentari i impulsar la bioeconomia del país.

PhotonChip

Per implementar les tecnologies fotòniques integrades de xips, que s’han demostrat viables, a dispositius preparats per ser transferits i escalables industrialment, amb aplicació a àmbits com comunicacions, sensors o computació o plataformes tecnològiques.

Patologies congènites

Per desenvolupar tecnologies en l’àmbit de bessons digitals que integren tecnologies 3D digitals i intel·ligència artificial, amb l’objectiu de simular i preveure la progressió de patologies complexes congènites, i per millorar la precisió i efectivitat de les intervencions mèdiques i la prescripció de tractaments a mida.

Escàner litogràfic

Per disposar d’un equip de litografia d’altes prestacions únic a Espanya, destinat a la fabricació de dispositius de semiconductors (xips). Permetrà desenvolupar processos de fabricació compatibles amb els processos d'alt rendiment de la indústria i facilitar el foment de descobriments innovadors per a la pròxima generació de micro/nanoelectrònica, i nodrir el talent altament qualificat en microelectrònica i tecnologies de semiconductors.

Quantum

Per transformar la infraestructura de seguretat de les dades i comunicacions de la Generalitat de Catalunya, passant de l’actual sistema d’algoritmes asimètrics a un basat en la seguretat de criptografia quàntica (QKD).

Plataforma PRIMA

Per construir sis plantes pilot d’assaig i demostració de tecnologies que contribueixen a la transició energètica, amb l’objectiu d’accelerar-la i implementar nous models energètics que siguin, al mateix temps, una oportunitat de negoci i creixement per a les empreses catalanes.

Test-beds

Per desplegar instal·lacions on dur a terme assaigs i proves pilot de noves tecnologies que permetran la recuperació de subproductes, la validació de nous materials per a la dessalació, la depuració i la reutilització de les aigües, l'eliminació i degradació de contaminants emergents.

Descarbonització industrial

Per dissenyar i desplegar instal·lacions i plantes d’experimentació i testeig per a l’ús i captura de CO₂ en empreses de diferents sectors altament contaminant que permetin l’escalabilitat de les tecnologies testejades.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 46714