- L’ús d’aquest producte en camps de cultiu està totalment prohibit
- Les dues actuacions han permès l’eliminació d’una elevada quantitat de verí en el medi natural
- Aquest producte hagués pogut causar una cadena de morts indiscriminades de fauna al Pla d’Urgell i al Segrià
- Membres del Grup Especial Caní realitzen un seguiment en aquests indrets per localitzar animals morts per esquers a camp obert
Efectius del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme del Cos d’Agents Rurals han dut a terme dues investigacions a Lleida que han finalitzat amb la interposició de dues denúncies per la utilització de verí rodenticida en el medi natural per matar fauna. Les actuacions han permès l’eliminació d’una elevada quantia de producte tòxic en el medi natural que hagués pogut causar la mort indiscriminada de fauna.
En un dels casos s’ha denunciat una persona per posar 35 esquers de rodenticida a l’entrada i interior de caus de conill, en el terme municipal de Golmés (Pla d’Urgell).
En el segon cas s’ha denunciat la persona responsable d’una explotació agrària a Alcanó (Segrià) on els agents van localitzar aproximadament un miler de punts amb esquers amb diverses quantitats de rodenticida, presumptament per a combatre rosegadors.
Membres del Grup Especial Caní fan un seguiment per a detectar animals que hagin pogut veure’s afectats per aquests verins.
Aquest tipus de producte rodenticida no pot ser utilitzar en el medi natural ni en camps de cultiu. La normativa preveu que només pugui ser utilitzat dins d’uns porta-esquers que impedeixen la sortida de les captures i aplicat dins granges o magatzems i a l’entorn més immediat d’aquests.
La utilització de verins per a l’eliminació de petits mamífers aconsegueix un efecte contrari perquè pot afectar els seus predadors naturals. Els animals afectats pel verí son una presa fàcil per a depredadors com guineus i rapinyaires, algunes d’elles, com el milà reial, considerada espècie en perill d’extinció.
A més de provocar pèrdua de biodiversitat i mortalitat no controlada perquè el verí no selecciona les espècies i mata indiscriminadament, representa un perill de salut pública quan es manipulen esquers o animals que hagin pogut ser enverinats.
L’ús de verins en el medi natural per matar fauna és un delicte penal que pot comportar penes de presó de 4 mesos a 2 anys, així com sancions econòmiques. Des de l’any 2014, quan el Cos d’Agents Rurals va intensificar aquest tipus d’investigació, s’han realitzat 25 atestats per aquesta causa. Per altra banda, des de l’any 2005 s’han produït 25 sentències condemnatòries a tot Catalunya, amb un total de 38 persones condemnades.
Col·laboració ciutadana
El Cos d’Agents Rurals té activa una campanya informativa i de sensibilització per conscienciar la ciutadania de les greus conseqüències que té l’ús de verins en el medi natural. La campanya demana la col·laboració ciutadana per poder minimitzar o eliminar els efectes del verí i identificar les persones enverinadores, la qual cosa és sovint extremadament complexa. També alerta sobre el perill per a la salut pública, ja que manipular esquers o animals enverinats comporta un risc molt important.
El Cos d’Agents Rurals recorda que davant la sospita d’estar davant un possible enverinament no s’han de manipular esquers o animals i cal trucar immediatament al 112 o als Agents Rurals a través del telèfon permanent 24 hores i 365 dies l’any que atén les trucades ciutadanes: 93 561 70 00, on es donarà una primera resposta.