Direcció General de Comunicació

Roda de premsa de la sequera (Autor: Rubén Moreno)

El Govern garantirà el servei d'aigua a la ciutadania que es troba en situació d'emergència per sequera sense aplicar noves restriccions amb 13 noves dessalinitzadores

query_builder   18 abril 2024 13:20

event_note Nota de premsa

El Govern garantirà el servei d'aigua a la ciutadania que es troba en situació d'emergència per sequera sense aplicar noves restriccions amb 13 noves dessalinitzadores

  1. S’instal·larà una dessalinitzadora flotant al port de Barcelona que generarà 14 hm3 anuals, l’equivalent al 6% del consum de l’àrea metropolitana de Barcelona, que entrarà en funcionament en cas d’entrar a l’escenari d’emergència II a l’àmbit Ter-Llobregat
  2. A més, en una operació conjunta finançada a parts iguals amb el Consorci de la Costa Brava, s’adquiriran 12 dessalinitzadores mòbils que donaran servei als municipis de la Costa Brava Nord a partir de juny de 2024 i que cobriran el 35% de la demanda en alta de 13 localitats
El Govern garantirà el servei d’aigua a la ciutadania que es troba en situació d’emergència per sequera sense aplicar noves restriccions amb 13 noves dessalinitzadores{"name":"2024/04/18/13/19/a2277997-c6cc-406f-ac6b-6b42a6a2fdca.jpeg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":190051}

El Govern de la Generalitat de Catalunya adquirirà dessalinitzadores mòbils i dessalinitzadores flotants per garantir i reforçar el servei d’aigua a la població de les zones més afectades per la sequera.

L’objectiu és que, si no milloren les condicions actuals, es disposi de la infraestructura necessària per estabilitzar la situació i evitar l’entrada en nivell més elevats d’emergència que obliguin a l’aplicació de restriccions més severes.

Les noves infraestructures donaran servei mentre s’aborden les obres planificades pel Govern per incrementar la disponibilitat d’aigua potable, obres que permetran que en l’horitzó 2030 la regió metropolitana de Barcelona no depengui de l’aigua dels embassaments per al seu abastament.

D’aquesta manera, “Catalunya es blinda contra la permanent manca de pluges i el Govern dota el país dels instruments necessaris per protegir-se contra la sequera que estem vivint”, així ho ha dit la portaveu Patrícia Plaja durant la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sequera.

“Ara plogui més o no tant, aquest moviment del Govern evitarà tampoc de cara a la tardor que s’hagin de pujar el nivell de restriccions alhora que cada gota que caigui servirà per pujar el nivell dels embassaments. Amb aquesta mesura, a més de garantir l’aigua de beure al conjunt de la població queden descartades d’altres accions que també s’havien estudiat com a alternatives”, ha afegit Plaja.

En total es preveu instal·lar 12 dessalinitzadores mòbils de petit format a la zona nord de la Costa Brava Nord, que aportaran 1.000 m3 al dia, i, una de gran format tipus flotant a la ciutat de Barcelona, per donar servei a l’àrea metropolitana, amb capacitat per a generar 40.000 m3 al dia, l’equivalent a 14 hm3 en un any, el 6% de la demanda actual de l’àrea metropolitana de Barcelona.

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha remarcat que “Si hem aconseguit que el país continuï amb la seva activitat amb pràctica normalitat després de més de tres anys amb pluges per sota de la mitjana és perquè hem actuat amb temps, amb dades i de manera planificada. Així, a curt termini, el Govern afronta l’emergència amb un full de ruta clar per a garantir que la poca aigua disponible duri més temps i en el mitjà i llarg termini, continuem treballant perquè el país estigui del tot preparat per afrontar les sequeres que vindran”.

Mascort ha avançat que finalment el Govern “defuig de solucions poc sostenibles i efímeres, de manera que es renuncia als vaixells de manera conscient i es proposa una solució que és econòmica i mediambientalment més sostenible i més estable pel que fa a la seguretat de l’abastament. Mentrestant, avancem en el full de ruta de les infraestructures planificades, les d’emergència i les de l’horitzó 2030”.

Una dessalinitzadora flotant a l’àrea metropolitana

En l’àmbit Ter-Llobregat, el Govern adquirirà i disposarà per l’abastament de la població d’una dessalinitzadora flotant que s’instal·larà al port de Barcelona i permetrà aportar 40.000 m3 al dia a la xarxa de distribució de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Les dessalinitzadores flotants són un tipus d’embarcacions que estan equipades amb els elements i la tecnologia necessàries per dur a terme un procés de dessalinització per osmosi inversa. Aquesta solució es posarà en marxa coincidint amb l’escenari d’emergència II, que no es preveu que s’activi abans de mes d’octubre de 2024

El Port de Barcelona ja disposa de les instal·lacions preparades i també s’ha acordat el punt on s’ubicarà la dessalinitzadora i la connexió de la canonada de transport de l’aigua. L’aigua que es produeixi s’enviarà a un dipòsit intermig que actualment s’està condicionant i que estarà operatiu al juny. Des d’aquest dipòsit, l’aigua s’incorporarà a la xarxa de distribució.

El volum d’aigua que es podrà incorporar a la xarxa diàriament és superior a la que s’hagués aportat al sistema a través del transport en vaixells que s’havia estudiat inicialment. La dessalinitzadora flotant produeix uns 40.000 m3/dia, enfront dels 25.000 m3/dia de mitjana que es poden transportar amb vaixells, és a dir, permet obtenir un 50% més d’aigua amb aquesta opció.

D’altra banda, el cost de producció de l’aigua a través d’una dessalinitzadora flotant és molt més econòmic, gairebé la meitat, del que costaria si arribés a través de vaixells. Així el cost se situarà al voltant dels 6€/m3, mentre que amb vaixells s’eleva fins als 10€/m3.

Un altre dels factors determinants perquè el Govern hagi habilitat aquesta solució és el fet que la instal·lació de la dessalinitzadora portàtil evita possibles contratemps i endarreriments que s’haguessin pogut produir amb l’ús de vaixells.

Dessalinitzadores mòbils a la Costa Brava

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona (CACBG), l’ens encarregat de la gestió del servei d’aigua a bona part de la Costa Brava, adquirirà 12 dessalinitzadores mòbils que permetran incrementar l’aigua disponible a la seva xarxa de distribució. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha atorgat una subvenció de 5 milions d’euros al CACBC per ajudar a sufragar la inversió.

Les dessalinitzadores s’instal·laran a les següents ubicacions: quatre al municipi de Roses, quatre a dins de les instal·lacions de l’ETAP Empuriabrava, gestionada pel Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, i quatre més a la platja d’Empuriabrava.

El destí de l’aigua produïda a les dessalinitzadores instal·lades a Roses serà aquest mateix municipi, a través d’una connexió amb la xarxa de distribució en baixa. La resta de dessalinitzadores donaran servei als municipis que s’abasteixen des de l’ETAP Empuriabrava: Cadaqués, Llançà, Roses, Empuriabrava, Mancomunitat de Pau, Palau-saverdera, Vilajuïga, Garriguella, Pedret i Marzà, El Port de la Selva i Selva de Mar.

Les 12 dessalinitzadores mòbils tindran un cost aproximat de 10 milions d’euros i es preveu que cadascuna d’elles, produeixi 1.000 m3 al dia. Aquesta producció cobrirà aproximadament el 35% de la demanda d’aigua de la zona d’abastament de la Costa Brava Nord del CACBG.

La resta de zones dels municipis de la Costa Brava, els de la zona centre i sud, tenen garantit el servei. Els municipis de la Costa Brava Centre s’abasteixen de la unitat Baix Ter, és a dir, de l’aigua provinent dels embassaments de Sau i Susqueda, i els municipis de la Costa Brava Sud, s’abasteixen de l’aigua provinent de la ITAM Tordera i l’ETAP Palafolls.

Mascort ha conclòs que “la voluntat del Govern és la de protegir l’aigua de tots els embassaments, ja que amb els més de 14 hm3 a l’any provinents de les noves infraestructures de dessalinització, cada gota d’aigua que s’estalviarà de les reserves serà per guanyar en resiliència”.


4  

Imatges

 Comissió Interdepartamental de la Sequera 18-04-2024 (Autor: Rubén Moreno)

Comissió Interdepartamental de la Sequera 18-04-2024 (Autor: Rubén Moreno) 1470472

El conseller Mascort i la portaveu Plaja durant la roda de premsa de la sequera (Autor: Rubén Moreno)

El conseller Mascort i la portaveu Plaja durant la roda de premsa de la sequera (Autor: Rubén Moreno) 190051

 Comissió Interdepartamental de la Sequera 18-04-2024 (Autor: Rubén Moreno)

Comissió Interdepartamental de la Sequera 18-04-2024 (Autor: Rubén Moreno) 1968412

 Comissió Interdepartamental de la Sequera 18-04-2024 (Autor: Rubén Moreno)

Comissió Interdepartamental de la Sequera 18-04-2024 (Autor: Rubén Moreno) 1644975

1  

Fitxers adjunts

Presentació dessalinitzadores mòbils i flotants

Presentació dessalinitzadores mòbils i flotants
PDF | 1528545

sequera
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia