Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

dacc

El conseller Mascort informa les organitzacions agràries i la Plataforma Pagesa com avança el compliment de les resolucions aprovades en el debat el monogràfic sobre la pagesia

query_builder   26 abril 2024 12:53

event_note Nota de premsa

El conseller Mascort informa les organitzacions agràries i la Plataforma Pagesa com avança el compliment de les resolucions aprovades en el debat el monogràfic sobre la pagesia

  1. Dels 142 punts recollits en la resolució del ple del Parlament de principis de març, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural n'ha resolt 41 (29%), n’ha iniciat els tràmits de 87 (61%) i en té 14 pendents (10%)
  2. Des de febrer, el Govern ha aprovat diverses mesures i acords per garantir que se simplifica l’activitat de la pagesia, s’avança en uns preus justos que els permeti guanyar-se la vida dignament, i es minimitza l’impacte que la sequera està tenint en la seva activitat
dacc{"name":"2024/04/26/12/53/66c57944-44f7-4412-90db-c9d2f724b8d1.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":131693}

El conseller, David Mascort, acompanyat de la secretaria d’Alimentació i la secretaria d’Agenda Rural del Departament, ha informat aquest matí a les organitzacions agràries i a la Plataforma Pagesa com avança el compliment dels 142 punts que es van aprovar i recollir en la resolució 949/XIV del Parlament de Catalunya, corresponent al debat monogràfic sobre la Pagesa que es va celebrar els dies 5, 6 i 7 de març de 2024.

La trobada, que s’ha celebrat als serveis centrals del Departament d’Acció Climàtica a Barcelona, ha servit per poder informar de forma detallada de la feina feta fins al dia d'avui per donar compliment a les demandes del sector agrari del país. Durant aquestes setmanes hi ha hagut diverses reunions tècniques entre els diferents equips que formen part del Departament i de les organitzacions agràries i la Plataforma Pagesa amb la voluntat de continuar avançant en aquestes qüestions.

En concret, dels 142 punts que formen part de la Resolució 949/XIV del Parlament de Catalunya, el conseller ha informat que ja s’han executat 41 (29%) i se n’han iniciat els tràmits per fer-les realitat de 87 més (61%). Resten 14 més (10%) de pendents, de les quals 12 s’abordaran aquest 2024 i les dues restants està previst que es facin el 2025/2026.

En aquest sentit, des de febrer el Govern ha aprovat diverses mesures i acords per garantir que se simplifica l’activitat de la pagesia, s’avança en uns preus justos que els permeti guanyar-se la vida dignament, i es minimitza l’impacte que la sequera està tenint en la seva activitat.

Una PAC efectiva

Una de les principals reivindicacions del sector, com és una nova PAC amb menys burocràcia i preus més justos, va ser el motiu del viatge del conseller Mascort a Brussel·les del passat 10 d’abril. Durant la visita el titular del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va mantenir diverses reunions amb assessors i eurodiputats dels àmbits d'Agricultura i desenvolupament rural, Comerç internacional i Comerç just del Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea per debatre i analitzar quines modificacions de la Política Agrària Comuna (PAC) en la línia d’alleugerir la burocràcia i treballar per uns preus més justos i beneficiar a la petita i mitjana pagesia d’arrel familiar.

En aquest punt, a més, el Govern ha aplicat una moratòria als nous tràmits i informa del calendari de pagaments sobre el calendari de pagaments dels diferents ajuts al sector efectuats l’any 2023, que van ascendir a 213,75 milions d’euros, i la previsió per a l’actual, del voltant dels 273 milions. “No apostem per la flexibilització de les pràctiques ambientals, apostem per la flexibilització dels controls. Si presumim que els pagesos ho fan bé, perquè ho fan molt bé, no cal que els exigim tants controls sobre la seva activitat”, ha exposat el conseller.

Plans d’estalvi simplificats i ajustament de consums

Respecte a la simplificació administrativa, el Departament ha anunciat també aquesta setmana els nous Plans d’estalvi d’aigua per a usos agrícoles i ramaders amb l’objectiu d’ajudar el sector a optimitzar aquesta campanya agrària i ajustar les restriccions que fixa el Pla especial de sequera (PES) per a aquelles explotacions que hagin fet inversions o hagin desplegat mesures per a fer un ús més eficient de l’aigua.

El pla, que es concreta en una declaració responsable, es pot completar de manera àgil i ràpida a través d’un senzill full de càlcul, que el sector pot descarregar-se en el Portal de la sequera. Un cop completat, el pagès o la pagesa rebran una resposta automàtica amb el percentatge a fi que la seva aplicació sigui immediata.

A més, en aquest punt, el sector ja està aplicant les mesures que van ser acordades amb les organitzacions agràries i la Plataforma. En concret, s’han flexibilitzat els consums pels conreus llenyosos o permanents, i per les reproductores, ja que cal garantir la supervivència dels animals i la llei de benestar animal, i també pels engreixos que hagin fet mesures d'estalvi.

Clàusules mirall, crèdit i oficines comarcals

Mascort també ha informat que des del Departament s’ha tramès una carta amb les peticions del manifest de la plataforma pagesa al Consell de Ministres del govern espanyol perquè les institucions europees incloguin les clàusules mirall, tant pel que fa als drets laborals com amb els estàndards mediambientals. I, especialment, pel que fa als acords que impliquin l’entrada a territori europeu de productes alimentaris.

Pel que fa a la liquiditat, el passat 5 d’abril es va signar amb l’Institut Català de Finances (ICF) una nova addenda al conveni sobre Agroliquiditat, que suposa una ampliació de 35 M€ en préstecs, dels quals 28 M€ els aporta l'ICF i 7 M€ el Departament. A més, s’han destinat 9,8 milions a ampliar els préstecs a fer front a l’increment del preu de les matèries primeres i combustibles, i per a petites inversions.

El conseller també ha destacat que durant les pròximes setmanes el Departament també presentarà una proposta de reorganització de les oficines comarcals, que implicarà dotar-les de més recursos humans i materials amb la voluntat d’acompanyar el sector agrari en la seva relació amb les diferents administracions públiques amb les quals han de parlar.

Més ajuts i mesures pel sector

Durant la reunió també s’ha exposat el Decret llei que va aprovar el Govern el mes de març amb l’objectiu de garantir 145,2 milions en inversions i ajuts urgents per pal·liar la situació actual de sequera. Dins del decret, s’ha activat també una partida de 50,5 milions per atendre els ajuts als sectors agraris afectats pels episodis de sequera de 2023 i els que estem tenint aquest 2024.

I, en aquesta línia, aquest abril el Govern també ha aprovat una bateria d’accions per enfortir la pagesia davant la sequera persistent. Entre les mesures hi ha tres noves convocatòries d’ajuts als sectors primaris afectats per la sequera, per un total d’11,4 milions d’euros. Entre altres mesures, a més, també s’inclouen actuacions urgents per fer més àgil i efectiu el control de les sobrepoblacions de conills, senglars i cabirols.

3  

Imatges

Reunió amb les organitzacions agràries i a la Plataforma Pagesa al Departament d'Acció Climàtica a Barcelona.

Reunió amb les organitzacions agràries i a la Plataforma Pagesa al Departament d'Acció Climàtica a Barcelona. 97149

Reunió amb les organitzacions agràries i a la Plataforma Pagesa al Departament d'Acció Climàtica a Barcelona.

Reunió amb les organitzacions agràries i a la Plataforma Pagesa al Departament d'Acció Climàtica a Barcelona. 131693

El conseller Mascort atenent els mitjans de comunicaió.

El conseller Mascort atenent els mitjans de comunicaió. 96097

Agenda rural
Alimentació
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia