Salut

El conseller de Salut, Manel Balcells, durant l'atenció als mitjans.

Balcells: "En els primers cinc mesos de l'any 2024 hem fet més activitat que mai"

query_builder   12 juny 2024 15:15

event_note Nota de premsa

Balcells: "En els primers cinc mesos de l'any 2024 hem fet més activitat que mai"

  1. El conseller subratlla que “Salut disposa de més diners que mai, tancarà el 2024 amb una despesa d’un 4,5% més”
  2. Les plantilles dels centres d’atenció primària es reforçaran amb 253 professionals més aquest estiu i el sistema sanitari públic disposarà d'entre el 81% i el 96% dels seus llits
  3. Sota el lema 'Més llesta que la calor', Salut posa en marxa una campanya per remarcar la importància d’hidratar-se bé durant l’estiu, especialment entre les persones més vulnerables

El Departament de Salut ha presentat avui el Pla operatiu per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS), activat des del passat 1 de juny en fase 1. El Pla, que enguany té un pressupost de 8, 5 milions d’euros, coordina les mesures i els recursos per fer front a la possible calor intensa o molt intensa. En aquest sentit, el sistema sanitari públic de Catalunya s’organitza per donar una resposta adequada a les necessitats de la població.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha subratllat que “garantim a la ciutadania una atenció sanitària plena, com cada estiu, tant a la primària com a l’hospitalària” i ha destacat que “Salut disposa de més diners que mai i ha fet més activitat que mai”, si bé ha admès que “en desitjàvem més ja que aquest 2024 estem amb un pressupost prorrogat i no amb un de nou com hauríem desitjat”. Tanmateix, ha indicat que el Departament preveu tancar el 2024 amb un increment de la despesa d’un 4,5% respecte el 2023 amb 15.410,6 milions d’euros, és a dir, 661,8 milions d’euros més. El 2023 s’havia tancat amb 14.748,8 M€, 977,6 M€ més que l’any anterior (increment del 7,1%).

Així mateix, el conseller ha destacat que “ha augmentat el nombre de consultes externes, de proves diagnòstiques i de l’activitat quirúrgica” durant els cinc primers mesos d’aquest any respecte el 2023. Concretament, s’han fet 97.494 consultes externes més en aquest període, un 11,5% més respecte el 2023. S’han fet 48.636 proves diagnòstiques més, un 13,3% més respecte el 2023. I finalment, s’han fet 12.864 intervencions més durant els cinc primers mesos del 2024, un 7,2% més respecte el 2023.

A més de l’increment de la despesa per al 2024 i de l’activitat, ha destacat “les mesures de gestió i organitzatives de cara a l’estiu, baixant l’activitat programada com es fa cada any”. En aquest sentit,els centres d’atenció primària i comunitària i els consultoris adaptaran els horaris d’obertura i tancament a la demanda prevista i es reforçaran les plantilles a les regions sanitàries on hi ha més pressió assistencial durant els mesos d’estiu. Així, les plantilles dels centres d’atenció primària es reforçaran amb 253 professionals més aquest estiu.

Així mateix, durant els mesos d'estiu, el sistema sanitari públic disposarà d'entre el 81% de llits oberts durant el mes d’agost, -que és el punt màxim de vacances, del 87% el juliol, i del 92%, el setembre. La planificació quirúrgica, ha explicat el titular de Salut, s’organitza de manera que els centres puguin fer vacances. I respecte l’any passat, els grans hospitals del país, mantindran els lliberts oberts, amb un 1% menys que el 2023.

El conseller Balcells també ha assenyalat que la plantilla del SISCAT ha crescut els últims anys. S’ha passat de 108.798 professionals (de l’atenció hospitalària, primària, salut mental, sociosanitària i d’altres) el desembre de 2019 als 134.268 al desembre del 2023, un 23,41% més. A aquests professionals cal sumar-hi els MIR, els professionals de salut pública i els de transport sanitari amb els quals s’arriba a la xifra de 155.000 professionals al conjunt del sistema.

D’altra banda, el POCS, a més de coordinar les mesures i els recursos per fer front a la possible calor intensa o molt intensa, també té per objectiu predir les possibles situacions meteorològiques de risc per calor i minimitzar els efectes negatius de la calor intensa o molt intensa sobre la salut de la població, especialment dels grups més vulnerables.

Precisament, sota el lema, “Més llesta que la calor” Salut posa en marxa una campanya per remarcar la importància d’hidratar-se bé durant l’estiu, especialment entre aquest col·lectiu. Protagonitzada per Teresa Salles, de 96 anys i de Balsareny, juntament amb la seva metgessa de família, Berta Ramis, que van participar en la sèrie documental de 3Cat, “Històries de la primària”, se subratlla que és molt important beure aigua sovint encara que no es tingui set i s’aconsella evitar sortir a l’exterior durant les hores de màxima calor.

Paral·lelament, l’Agència de Salut Pública de Catalunya recorda que també és molt important:

  1. Romandre en espais climatitzats
  2. Tenir cura dels infants i de la gent gran
  3. Portar roba lleugera i gorra o barret
  4. Aplicar-se protector solar

1  

Imatges

El conseller de Salut, Manel Balcells, durant l'atenció als mitjans.

El conseller de Salut, Manel Balcells, durant l'atenció als mitjans. 183436

Salut pública
Sistema de salut
Atenció primària
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia