Territori

estació autobusos Lleida

Capella: "L'estació de Lleida és l'exemple de l'aposta del Govern pel transport públic"

query_builder   19 juny 2024 17:58

event_note Nota de premsa

Capella: "L'estació de Lleida és l'exemple de l'aposta del Govern pel transport públic"

estació autobusos Lleida{"name":"2024/06/19/17/51/ff67ccf9-21fe-4073-9164-3851e6fd6770.jpg","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":259254}


  1. La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, visita les obres de la nova instal·lació, que van començar el mes passat i compten amb una inversió de 38 MEUR


  1. Es construeix al costat de l’estació de ferrocarril per a potenciar la intermodalitat amb el tren i altres modes de transport, ocuparà una superfície de 12.500 m2 i disposarà de 28 andanes


  1. L’obra permetrà recuperar i donar un ús ciutadà a l’edifici dels Docs i atendrà una demanda que actualment ja se situa en els 1,4 milions de viatges anuals


La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat les obres de la nova estació d’autobusos de Lleida, que van començar el mes passat i suposaran una inversió de 38 MEUR. La instal·lació s’està construint al costat de l’estació de ferrocarril de Lleida, per a potenciar la intermodalitat del transport públic, a l’entorn de l’antiga farinera de la Meta i els Docs, en un actuació que suposarà una transformació d’aquest espai urbà. Lleida registra anualment 1,4 milions de viatgers de més de 120 línies d’autobús, entre trajectes interurbans arreu de Catalunya, estatals i internacionals.

“L’estació de busos de Lleida és l’exemple de l’aposta del Govern per la millora del servei del transport públic arreu del país”, ha remarcat la consellera Capella, que ha subratllat el caràcter intermodal de la nova infraestructura. “Hem de garantir els mateixos drets als ciutadans del nostre país, visquin on visquin: l’autobús és una peça fonamental del sistema de transport públic, que hem de poder oferir a la Catalunya sencera, que ha d’estar ben connectat i, sobretot, molt connectat amb la xarxa ferroviària”.


La consellera ha posat de relleu les millores en l’increment de serveis i de freqüències les línies d’autobús a l’entorn de Lleida que està desenvolupant el Departament, així com “les dotacions de les parades i d’estacions de qualitat, que formen part de la millora del servei públic que ha de ser el transport públic”. I l’obra a Lleida “és la més important” que Territori està executant pel que fa a estacions de busos arreu de Catalunya, alhora que “és un deute amb la ciutat des de fa anys”. Capella ha assenyalat que la nova estació serà “un element catalitzador d’una nova configuració urbana” que “permet fer ciutat i recuperar i donar ús ciutadà a l’edifici dels Docs”.


Aquesta estació, que ocuparà una superfície de prop de 12.500 m2, donarà resposta a la demanda de mobilitat actual i futura de la ciutat. La instal·lació substituirà l’actual estació del carrer Saracíbar, que data dels anys 70, i s’està construint al costat de l’estació del tren de la ciutat. Així, la nova estació facilitarà els intercanvis amb aquest mode de transport, potenciarà la mobilitat col·lectiva i proporcionarà uns serveis més moderns i de més qualitat a les persones usuàries.


Les obres, que compten amb finançament del Fons Next Generation, tenen un termini d’execució de 22 mesos. Els primers treballs s’han dut a terme han consistit en la implantació de les instal·lacions d’obra, la col·locació de tancaments, la senyalització dels accessos i d’itineraris per vianants o la reubicació de la parada d’autobús. Així mateix, s’han desenvolupat tasques de protecció de diversos elements dels Docs, i treballs topogràfics i geotècnics, i neteja i desbrossada de les zones exteriors.


Paral·lelament, s’han iniciat els treballs de seguiment i excavació arqueològica de les obres al voltant de l'antiga farinera i als Docs, elements representatius de l'arquitectura modernista industrial de la ciutat i catalogats com a Bé d'Interès Local. També es duran a terme en breu els tractaments de restauració de les voltes catalanes de la zona dels Docs. Així mateix, han començat treballs de fonamentació. D’altra banda, estan finalitzant les inspeccions tècniques prèvies dels edificis més propers a l’obra i s’hi implantaran els sistemes d’auscultació, alhora que pròximament començaran altres tasques preparatòries per a les demolicions previstes.

estació autobusos Lleida{"name":"2024/06/19/17/51/67266b10-b1d0-4d7b-96d5-a652ea5100f2.jpg","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":407014}

Característiques de l’estació

L’accés principal a la instal·lació se situarà a la plaça Berenguer IV, on es formarà un nucli d’intercanvi de diversos modes de transport: autobusos interurbans i urbans, tren d’alta velocitat i convencional, taxi, mobilitat a peu i també vehicle particular. Com a tret arquitectònic, cal remarcar que el projecte incorpora la nau dels Docs com a part de la nova estació d’autobusos, recuperant el seu valor, donant-li un ús ciutadà i minimitzant les intervencions a dur a terme. Així mateix, la construcció de la nova estació contribuirà a millorar urbanísticament aquest àmbit de la capital del Segrià.


El nou edifici per a l’estació d’autobusos s’implantarà a la plaça tot establint una relació amb el de la terminal de trens. Es planteja l’accés a l’estació a través d’un volum singular de vidre que s’eleva per sobre de l’alçada de la coberta dels Docs i que permeti la visió de la façana rehabilitada dels Docs també des de l’exterior. En aquest espai, s’ubicaran els mostradors d’informació i des d’aquí s’accedirà, al vestíbul de taquilles i a l’espai d’andanes També s’ha previst un espai mirador a la part superior del vestíbul de l’estació que, en un futur, es preveu destinar a usos culturals i socials.


La zona d’andanes de l’estació ocuparà una àrea de prop de 9.300 m2; una part estarà integrada per l’edifici dels Docs i la resta es completa amb una zona de nova construcció a la parcel·la sense edificar adjacent al carrer Comtes d’Urgell. En total, aquest espai disposarà de 28 andanes.


A més de l’accés principal, l’estació comptarà amb un segon accés per a vianants a l’altre extrem de l’edifici, al carrer Comtes d’Urgell, facilitarà l’accés a l’estació de la població resident als barris de Balàfia i Pardinyes. En estar a una cota elevada respecte del carrer Príncep de Viana, aquest accés comptarà amb escales fixes i un ascensor. D’altra banda, la instal·lació comptarà amb un accés, cobert, exclusiu per autobusos, al carrer Príncep de Viana.


Finalment, cal remarcar que la nova estació, en els espais lliures de la coberta, comptarà amb plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum de la instal·lació.

estació busos Lleida{"name":"2024/06/19/17/52/54fac0c2-33a9-4e86-8a82-22ab17437475.jpg","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":155434}


3  

Imatges

Fotografia

Fotografia 259254

Fotografia

Fotografia 279040

Imatge virtual - Parts estació

Imatge virtual - Parts estació 407014

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 639113

Mobilitat
Infraestructures
Transport públic
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia