Presidència

La Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC), guardonada amb el 11è Memorial Cassià Just

query_builder   27 juny 2024 11:54

event_note Nota de premsa

La Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC), guardonada amb el 11è Memorial Cassià Just

  1. Amb aquesta distinció, el Govern de la Generalitat reconeix la tasca de l’IBEC en favor de la llibertat religiosa i de pensament, el paper de la dona en el context religiós i en la defensa i promoció de la llengua catalana.
  2. Des del 2014, Noemí Cortès Roca, pastora de l’Església Evangèlica de Gràcia, és la presidenta d’aquesta institució

La Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de la Presidència ha atorgat l’11è Memorial Cassià Just a la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC) per la seva tasca en favor de la llibertat religiosa i de pensament, a una participació rigorosa en el camp humanístic i en la defensa i promoció de la llengua catalana. També ha posat en valor el lideratge femení de Noemí Cortès Roca, pastora de l’Església Evangèlica de Gràcia, qui ha treballat durant molt de temps per la igualtat de gènere en el món protestant. Aquest guardó, a més, és un reconeixement al protestantisme, que després d’una forta persecució durant el franquisme, és avui, per història i per nombre de comunitats, la principal minoria religiosa de Catalunya.

El guardó, una obra d’art original de l’escultor Lau Feliu, serà lliurat el 18 de juliol en un acte al Palau de la Generalitat.

Normalització i foment de la llengua catalana

La Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC) és una referència per a tot el món protestant a Catalunya i una institució oberta a les altres confessions i a la societat catalana en el seu conjunt. De de la seva creació, s’ocupa d’editar les escriptures i divulgar reflexions sobre l’evangeli des de la perspectiva protestant en català. Una activitat que va ser iniciada en un moment en què la voluntat de publicar en català era vista com una transgressió al règim establert.

Actualment afronta el repte de seguir publicant en català, en un moment en què la presència de la llengua catalana ha reculat al conjunt d’esglésies i comunitats protestants del país. La seva tasca ingent per la normalització i l’ús de la llengua catalana en l’àmbit evangèlic es fa palesa en la gran quantitat de publicacions i edicions que ha realitzat en català i que han estat la base de moltes comunitats protestants i evangèliques del país per poder dur a terme la seva activitat en llengua catalana.

El 16 de febrer de 1966 es constitueix la Fundació Bíblica Evangèlica de Catalunya, embrió de l’actual Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC), amb l’objectiu de fer arribar els textos bíblics a la societat catalana en la llengua pròpia. El 1967 la creen la comissió per la traducció del Nou Testament del grec al català. L’any 1968 apareix Presència Evangèlica, la primera revista protestant editada íntegrament en català i que amb el temps ha esdevingut la revista de capçalera de bona part dels protestants de Catalunya, i que continua editant-se a dia d’avui en format digital. L’any 2000 la IBEC va editar La Bíblia.

Jurat del Memorial

El jurat d’aquest onzè Memorial és presidit per la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà i Pons, i està integrat pel director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol i Siscares; el president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, Francesc Torralba i Roselló; la presidenta de l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional, Montserrat Castellà i Olivé, i la periodista especialitzada en espiritualitat i religions del diari El Punt Avui, Mireia Rourera i Mascorda.

Memorial Cassià Just

L’any 2010 el Govern de la Generalitat va instituir el Memorial Cassià Just per reconèixer persones o institucions que s’han significat per les aportacions a la construcció d’un espai comú de convivència de la pluralitat d’opcions religioses. Cassià Maria Just i Riba va ser abat de Montserrat de 1966 a 1989. Monjo, músic, de mentalitat oberta i esperit conciliar en la figura de Cassià Just, convergeixen tres dimensions íntimament lligades: l’home espiritual, l’home de mentalitat hospitalària i obert, i home compromès amb la cultura, la llengua i la tradició catalanes i la defensa dels drets de la pàtria.

Guardonats d'edicions anteriors

En edicions anteriors el Memorial Cassià Just ha guardonat Elisabeth Attar Lheure, membre de la comunitat Bahá’í i impulsora de diàleg interreligiós i interconviccional; el pare Joan Botam pel seu compromís al llarg de tota la vida en la defensa de les llibertats civils i dels drets fonamentals; la Federació Internacional de l’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (FIACAT), per la seva lluita per l’abolició de la tortura i la pena de mort; el cardenal Carlo Maria Martini, pel seu treball en l’intercanvi de persones de diverses sensibilitats; la germana Teresa Losada, per la seva tasca social en favor de les persones immigrades; la Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes (Barcelona), per la seva aportació a la pedagogia i a l’espiritualitat; la Comunitat de Taizé, pel seu treball amb els joves a favor de la reconciliació amb perspectiva ecumènica; l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, per la promoció de les entitats locals a través de la Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós, i Jean Jacques Pérennès pel foment del diàleg entre les tradicions cristiana i islàmica en territoris i ambients poc proclius.

Afers religiosos
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia