Avui s'ha inaugurat l'exposició S’Agaró 1924-2024. Arquitectura i cultura a la Costa Brava, una proposta de Palau Robert amb la col·laboració de la Fundació Rafael Masó, l’Associació S’Agaró 100 i la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.
La mostra, comissariada per Jordi Falgàs i Sebastià Roig, convida a descobrir els orígens, la història i les singularitatsd’aquesta emblemàtica ciutat jardí de la Costa Brava i les seves aportacions en diferents àmbits de la vida econòmica, social i cultural catalanes, amb motiu del seu centenari.
En la seva salutació de benvinguda, la directora general de Difusió, Eva Pomares, ha destacat que “des de Palau Robert “maldem per mostrar la riquesa del país, que és la seva gran diversitat. Així encaixa aquí aquest bocí de Girona, S’Agaró”.
Falgás i Roig han destacat, entre d’altres, que “S’Agaró és fruit d’una inquietud que volia tranformar i fer avançar el país, fins i tot durant els anys difícils de la dictadura de Primo de Rivera, creant una arquitectura i un urbanisme amb espais per la cultura, l’esport i el lleure”. “Hem volgut mostrar com els esperits il·lustrats de Rafael Masó i Josep Ensesa Gubert, acompanyats d’una sèrie de col·laboradors i amics, d’artistes i gent amb talent, van ser capaços d’aconseguir que S’Agaró assolís la categoria d’espai excepcional”.
A continuació han intervingut Virginia Ensesa, presidenta de l’Associació S'Agaró 100, qui ha volgut retre homenatge al seu avi, Josep Ensesa i Gubert, artífex i creador de S’Agaró; Jordi Camps, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, que ha recalcat que “S’Agaró ha anat creixent, però ho ha sabut fer sense perdre en cap moment els orígens i l’essència amb què Josep Ensesa va idear-ne la construcció”, i Maurici Jiménez, alcalde de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró. També hi eren presents diversos membres de la família Ensesa i de l’associació S’Agaró 100, així com altres personalitats de la política i la cultura.
L’acte d’inauguració l’ha presidit el conseller Joaquim Nadal, gran coneixedor de S’Agaró per raons evidents de provinença i responsabilitats exercides. Després d’agrair el fet que S’Agaró es traslladi al bell mig de Barcelona gràcies a l’exposició que acull Palau Robert fins al 3 de novembre, Nadal s’ha esplaiat lloant les virtuts de preservació cultural i del territori que significà i significa la ciutat jardí: “Què hauria passat si no hagués existit el projecte de S’Agaró, un llegat que hem rebut en herència? S’Agaró va ser i encara és una excepció que confirma la regla, una herència de vida cívica, social, cultural. Com més gent com Ensesa, millor!”
L’exposició
L'exposició ofereix als visitants una visió exhaustiva de com S'Agaró ha esdevingut un referent internacional des de l'any de la seva creació fins a l'actualitat.
A través de fotografies, cartells, postals, objectes, mobles, vestits i projeccions audiovisuals, els visitants poden submergir-se en la rica història d'aquest indret únic, descobrint les personalitats que han contribuït a fer de S'Agaró el que és avui.
La mostra convida a visitar S’Agaró des de diferents perspectives o àmbits: des del naixement i execució de la idea inicial, passant per la visió noucentista i els avatars històrics, i posant també l’accent en la celebració de festes i esdeveniments esportius, el desenvolupament del turisme, el cultiu i promoció de les arts, del cinema, de la música i la vida política i econòmica del país
L'arquitecte Rafael Masó, arquitecte gironí, va ser l'encarregat l'any 1924 del projecte d'urbanització d'aquesta ciutat-jardí icònica de la Costa Brava. Francesc Folguera i Adolfo Florensa, anys més tard, van recuperar el seu llegat i desenvolupar tot el projecte. Avui se'ls rendeix homenatge destacant els moments clau de la seva creació i concepció, així com la seva evolució al llarg dels anys.
1