- La consellera dona el tret de sortida de la segona edició del val escolar, que destina 60 euros a tots els alumnes de primària i secundària del curs 2024-2025.
- El Govern ja ha començat a distribuir els vals a través de correu postal i de la plataforma valescolar.cat als prop de 790.000 beneficiaris.
- En pocs dies ja s’han activat el 7% dels vals.
- Les famílies els podran bescanviar en qualsevol dels establiments comercials adherits o cedir-los als centres educatius per a la compra conjunta de material escolar.
La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha iniciat la segona edició del val escolar reivindicant que aquesta ha estat “una mesura d’èxit que ha servit per acompanyar i recolzar les famílies en moments de pressió del cost de la vida, i també per reforçar el comerç de proximitat”. De fet, ha anunciat que la primera setmana de funcionament del val “un 7% dels vals ja s’ha activat”.
Mas Guix, que ha fet un “balanç molt satisfactori” de l’edició de l’any passat, ha fet aquestes declaracions en una visita a un dels establiments adherits a la campanya del val escolar 2024-2025, la llibreria Index Books del barri de Sants de Barcelona, que ha servit per donar el tret de sortida a la segona edició. La consellera ha recordat que el 95% dels alumnes de primària de totes les escoles públiques i concertades de Catalunya van utilitzar el val escolar l’any 2023. “Això significa que gairebé 425.000 alumnes van aprofitar la mesura”, ha subratllat.
La responsable d’Economia del Govern ha destacat que “l’alta participació”, tant per part de les famílies com dels comerços adherits, demostra que “la rebuda ha estat molt positiva” i que “el sistema utilitzat per distribuir els vals i bescanviar-los per material escolar és eficaç”. És per això que, “el Govern creu imprescindible continuar apostant pel val escolar”, ha afirmat.
En una atenció als mitjans de comunicació, la consellera ha valorat “molt positivament” la col·laboració de les cambres de Comerç de Catalunya, que donen suport en la gestió del val, i de tots els establiments adherits, que en la primera edició van ser més de 2.000 arreu de Catalunya. “Hem col·laborat molt bé amb les cambres de Comerç de Catalunya i hem definit una plataforma, un sistema que permet que els comerços puguin obtenir liquiditat”, ha remarcat la consellera. “Creiem que l’operativa ha funcionat”, ha afegit.
D’altra banda, Mas Guix ha explicat que, vist l’èxit de la primera edició, la intenció del Govern era ampliar el nombre de beneficiaris i incloure-hi també els alumnes de secundària, fixant el valor dels vals en 70 euros per estudiant. El bloqueig parlamentari als Pressupostos per al 2024, però, no va permetre augmentar la partida i va obligar l’executiu a reduir l’import a 60 euros per alumne. “Aquest és un clar exemple de com la no aprovació dels comptes públics ha comportat conseqüències ben reals en el dia a dia de la ciutadania de Catalunya”, ha lamentat.
Dos vals de 30 euros cadascun
El Govern ha reeditat la campanya del val escolar per al curs 2024-2025, que aquest any reparteix 60 euros per infant, a través de dos vals de 30 euros cadascun, i que inclou dues novetats. D’una banda, s’incrementa el nombre de beneficiaris. I, de l’altra, enguany també es dona l’opció que les famílies puguin cedir els vals als centres educatius per reduir l'aportació en concepte de material escolar. La data límit per fer-ho és el 30 de setembre del 2024.
Aquest mes de juny s’han començat a distribuir els vals a través de correu postal i de la plataforma valescolar.cat, des d’on també es podran activar. En total, els rebran aproximadament uns 790.000 estudiants de tot Catalunya. Els dos vals, que es poden fer servir alhora o per separat, es podran bescanviar a qualsevol dels prop de 2.000 establiments que adherits a la iniciativa, fins al 30 de novembre.
Els vals, que ja estan arribant a les famílies, es poden destinar a la compra de material escolar en un sentit ampli, és a dir, elements d'escriptura, papereria, llibres de text, literatura infantil i juvenil, diccionaris, petits instruments musicals, motxilles, estoigs, jocs educatius, calculadores, auriculars, teclats i ratolins. També per adquirir llicències de continguts educatius digitals. En queda exclosa la compra de roba, calçat, i material electrònic (com ordinadors portàtils, tauletes o videojocs).
1