1. Applus resulta la guanyadora provisional del contracte amb una oferta de 428 milions d’euros, equivalents a pràcticament l’1% del pressupost de la Generalitat, que s’abonaran al setembre.
  2. A això se li sumaran els dividends que generi l’empresa, a més d’un cànon concessional i un pagament addicional corresponent al 2% de l’Ebitda generat per la companyia.


La Generalitat ingressarà 800 milions d’euros pel nou contracte d’Idiada, en la que és la principal operació patrimonial de la història del Govern.

Idiada
Idiada
{"name":"2024/07/03/14/29/a44feae1-00fc-4dbb-9aed-1c0ff218e742.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":437615}


Applus ha resultat provisionalment guanyadora del contracte d’Idiada amb una oferta de 428 milions d’euros, gairebé el doble de l’import mínim fixat en les bases del concurs (238 milions d'euros). Aquest import, equivalent a pràcticament l’1% del pressupost de la Generalitat, està previst que s’ingressi el proper mes de setembre. Amb això, Applus controlarà el 80% de la companyia durant aquest període.

A banda d’aquest import, durant els propers 25 anys l’empresa adjudicatària abonarà a la Generalitat:

·Un 20% dels dividends que generi l’empresa (ja que la Generalitat conserva un 20% de l’accionariat d’Idiada).

  1. Un cànon concessional de 4 milions d’euros anuals
  2. Un pagament addicional corresponent al 2% de l’Ebitda generat anualment per la companyia.

La suma d’aquests conceptes, junt amb l’oferta presentada per Applus, implica que la Generalitat ingressarà més de 800 milions d’euros per aquest contracte.

Aquest matí s’ha completat l’obertura del sobre C (amb l’oferta econòmica). L’única oferta presentada és la del grup empresarial d’Applus, després que l’empresa TÜV Rheinland es retirés del procediment.

L’adjudicació formal del contracte s’ha de resoldre durant els propers dies.

Pel que fa al sobre B, que inclou la memòria tècnica i els resultats del qual també s’han conegut avui, Applus ha obtingut una puntuació total de 18’884 punts sobre un total de 20. Entre els requeriments s’ha valorat des de la proposta d’estratègia de desenvolupament corporatiu (com les inversions que la companyia preveu realitzar dins i fora de Catalunya relacionades amb la indústria de l’automoció); a l’estratègia de desenvolupament de l’ecosistema científic, tecnològic i formatiu català (per exemple amb la proposta de programes de col·laboració d’Idiada amb els centres d’FP de la vegueria del Penedès o amb els agents de recerca a Catalunya); o el compromís amb la paritat entre homes i dones en els òrgans de direcció i decisió de la companyia, entre d’altres.

També s’ha valorat el compromís d’Applus d’aportar gratuïtament a Idiada la seva participació en una societat americana valorada en 18 milions d’euros, dedicada al seu mateix sector. La companyia també es compromet a invertir anualment a Catalunya un mínim del 9% de la seva facturació, per sobre del 5% que establien les bases del concurs.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 92263