1. Assegura que la proposta del Govern es podria materialitzar “amb un aprimament lleu” per part de l’Estat i que el finançament territorial no ha de ser un joc de“suma zero” entre comunitats
  2. La consellera ha exposat avui al Consell de Política Fiscal i Financera les línies bàsiques del finançament que proposa Catalunya



La consellera Mas Guix fent declaracions als mitjans de comunicació a Madrid{"name":"2024/07/15/20/01/df1fbe9c-700d-4641-a328-d9f7397a5896.jpeg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":464437}


La consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, ha assegurat avui que la proposta de finançament singular que defensa Catalunya “és plenament legal i no perjudica cap territori”. La consellera ha assistit al plenari del Consell de Política Fiscal i Financera per exposar les línies bàsiques del sistema de finançament proposat pel Govern, “una proposta basada en la plena responsabilitat fiscal i en la recaptació el 100% dels impostos generats a Catalunya”.

En declaracions als mitjans de comunicació, Mas Guix ha remarcat que la proposta de Catalunya es “raonable i assumible per part l’Estat”. La consellera ho ha argumentat explicant que, tot i que en els darrers deu anys les competències del Govern central no han augmentat, “els seus ingressos han crescut un 90%, mentre que els de les comunitats només ho han fet un 41%”. Aquest fet “ha permès l’Estat acaparar 112.000 M€ que correspondrien al conjunt de territoris”, ha afegit.

La consellera ha subratllat que “una correcció d’aquest desequilibri permetria instrumentalitzar el sistema que proposem sense que ningú hi perdi, amb un lleu aprimament de l’Estat i amb un guany de sobirania per a Catalunya”.

Convivència de diferents sistemes

Mas Guix ha reiterat la compatibilitat de la proposta del Govern amb el marc constitucional, l’Estatut d’Autonomia i el dret comunitari, i ha defensat que a l’Estat “puguin conviure el model foral del País Basc i Navarra, el de règim comú i el model de responsabilitat fiscal que defensa Catalunya, a banda de singularitats com la de Canàries o la de les ciutats autònomes”.

Mas Guix ha lamentat “l’arbitrarietat i opacitat” de l’actual model de finançament, i ha recordat que, en els darrers 40 anys, “Catalunya s’ha implicat en les sis negociacions de model de finançament que hi ha hagut i en totes elles el resultat ha sigut molt negatiu per a Catalunya. Això no pot seguir així”, ha conclòs.


1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 411989