1. El conveni per a l’execució de les obres de la depuradora i col·lectors té una durada de quatre anys i l’Agència destinarà una inversió de més de 3 MEUR
  2. El Consell Comarcal del Baix Ebre serà l’encarregat de dur a terme les obres amb el finançament de l’Agència
  3. Amb aquesta infraestructura, que serà la catorzena de la comarca, es millorarà l’estat de qualitat de la xarxa hidrogràfica formada pels barrancs del municipi de Paüls, a la conca de l’Ebre

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Consell Comarcal del Baix Ebre han signat el conveni per a l’execució de les obres de la depuradora i col·lectors de Paüls. L’actuació objecte del conveni garantirà el sanejament de les aigües residuals procedents del municipi que actualment s’aboquen al barranc Lo Toll.

El finançament previst per a l’execució de les obres és de prop de 3 MEUR, que aportarà l’ACA, mentre que el Consell Comarcal serà l'encarregat de dur-les a terme. Amb aquesta instal·lació la comarca del Baix Ebre ja disposarà de 14 sistemes de sanejament.

Millora de l’estat hídric dels barrancs de Paüls

El nucli de Paüls té un alt valor ecològic i paisatgístic perquè gran part de la superfície forma part del Parc Natural dels Ports, que compta amb una rellevant diversitat biològica. Quan les noves instal·lacions es posin en funcionament, es produirà una millora del medi hídric que conforma una significativa xarxa de barrancs: el Barranc de les Fonts —també conegut com a barranc de l’Arram—, el Barranc de les Valls i el Barranc de la Canal del Grau.

Imatge 1: Xarxa de drenatge superficial (barrancs) de Paüls.
Imatge 1: Xarxa de drenatge superficial (barrancs) de Paüls.
{"name":"2024/07/19/10/26/4fb764ed-64b1-459f-bd0a-73a61306f9bc.png","author":"Agència Catalana de l'Aigua","type":"0","location":"0","weight":817815}

El procés de redacció del projecte constructiu va comptar amb la supervisió de l’ACA, per tal de garantir la funcionalitat i adequació de l’abocament d’aigua tractada al medi. Des de l’ACA també se supervisaran les obres.

Característiques del nou sistema de sanejament

El nou sistema de sanejament i depuració de Paüls estarà integrat per una estació de bombament d’aigües residuals que s’ubicarà a la capçalera del Barranc de Lo Toll i que recollirà les aigües de la totalitat del municipi i les enviarà mitjançant un col·lector d’impulsió fins a la parcel·la de nova EDAR. La planta disposarà d’un pretractament compacte, un tractament primari, i tractament secundari; així mateix la línia de fangs estarà formada per unsistema d’espessiment de fangs.

Imatge 2: Nova depuradora projectada de Paüls.
Imatge 2: Nova EDAR projectada de Paüls.
{"name":"2024/07/19/10/28/e536eb95-acbb-4d2c-98a8-ddae2942515e.png","author":"Agència Catalana de l'Aigua","type":"0","location":"0","weight":276622}

Sanejament a Catalunya

Actualment hi ha 556 depuradores en servei a Catalunya, que garanteixen el sanejament del 97,2% de la població. Pel que fa a la comarca del Baix Ebre, hi ha desplegades un total de 13 depuradores, que garanteixen el sanejament de més del 92,1% de la seva població.

2  

Imatges

Imatge 1: Xarxa de drenatge superficial (barrancs) de Paüls.

Imatge 1: Xarxa de drenatge superficial (barrancs) de Paüls. 817815

Imatge 2: Nova EDAR projectada de Paüls

Imatge 2: Nova EDAR projectada de Paüls 276622