- El Pla, dotat amb 2 M€ en tres anys, inclou 33 mesures agrupades en quatre grans eixos temàtics
- D’entre les actuacions desplegades, destaca la Instrucció per preservar els drets lingüístics de pacients i usuaris del sistema públic de salut i la formació de català per a 4.000 professionals sanitaris
El Departament de Salut presenta el Pla per garantir el coneixement i l’ús del català en el sistema públic de salut de Catalunya 2024-2026. És una de les 100 mesures que el Govern va presentar a l’inici de la legislatura per impulsar el català i s’integra plenament en els objectius del Pacte Nacional per la Llengua del Govern, que preveu l’elaboració i el desplegament de plans departamentals i sectorials de política lingüística.
El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha dit que “aquest Pla dona resposta a una necessitat del sistema de salut de Catalunya, perquè afecta el conjunt de professionals del sistema que atenen la ciutadania, i permetrà millorar la qualitat i seguretat del servei assistencial garantint el dret d’opció lingüística de les persones que s’hi visiten”. Balcells ha mostrat la seva satisfacció amb el Pla per garantir el coneixement i l’ús del català en el sistema públic de salut de Catalunya 2024-2026, perquè “és una eina que esperem que es mantingui i sigui útil per al sistema en els pròxims anys.”, ha conclòs.
El Pla, que té un pressupost de 2 M€ en tres anys, té com a objectiu general fer del català la llengua d’ús normal al sistema públic de salut i garantir que qualsevol persona es pugui relacionar des del naixement fins al final de vida en aquesta llengua i en qualsevol de les altres llengües oficials. En total, inclou 33 mesures agrupades en quatre grans eixos temàtics:
- Mesures organitzatives i jurídiques per sistematitzar la planificació lingüística a l’àmbit de la salut.
- Mesures per a la millora del coneixement de la llengua catalana dels professionals sanitaris. Formació i capacitació lingüística del personal, eines clau.
- Mesures per garantir els drets lingüístics dels usuaris del sistema sanitari.
- Altres mesures que van més enllà.
Per a cada eix es descriuen els objectius específics, les actuacions previstes i els indicadors de seguiment i avaluació. També s’estableix quina serà la unitat directiva responsable del seguiment i el calendari previst per desplegar l’actuació.
D’entre les actuacions que ja s’han posat en marxa destaca la Instrucció que el Departament de Salut, a través del Servei Català de la Salut, va dictar el passat mes de maig per preservar els drets lingüístics dels pacients i usuaris del sistema públic de salut de Catalunya.
En aquest sentit, el Govern també ha creat el Programa temporal de suport a la implementació de les mesures per garantir el coneixement i l’ús del català en el sistema públic de salut de Catalunya, que suposarà la contractació de vuit professionals que donaran suport al desplegament de les actuacions de formació de llengua catalana per a professionals sanitaris.
També destaca com a actuació rellevant l’oferta de cursos de formació gratuïta i en horari laboral per als professionals de la salut per millorar les competències en llengua catalana en l’atenció sanitària, una formació virtual de 100 hores que en aquesta primera edició ha tingut 4.000 persones inscrites.
D’altra banda, d’entre les mesures incloses al Pla que es promouran trobem l’aprofitament dels recursos TIC i IA per tal d’optimitzar la producció i la difusió dels recursos lingüístics en tots els àmbits de la salut.
Altres mesures que preveu són l’avaluació de l’ús i el coneixement de la llengua catalana; el desplegament de la figura del referent lingüístic als centres sanitaris; l’impuls al coneixement i l’ús de la llengua de signes catalana; l’actualització del Pla de millora de la presència de l’aranès en l’àmbit de la salut; l’impuls dels prospectes de medicaments en català, o l’elaboració d’un pla per fomentar l’ús del català a les oficines de farmàcia per garantir els drets lingüístics dels ciutadans.
El Pla també inclou tres annexos: el primer recull de manera sintètica les 33 mesures dels quatre eixos; el segon, la normativa lingüística vigent i, finalment, el tercer annex, la Política lingüística de l’Institut Català de la Salut (ICS).