- S’hi podran acollir tant particulars com administracions locals i estarà dotada amb 2 MEUR, que cobriran tot el cost de la retirada segura i la gestió de les cobertes de fibrociment malmeses per la pedregada del passat 2 d’agost
- L’Ajuntament de Sant Pere de Torelló aprofitarà la retirada de l’amiant de l’antiga teulada de l’institut-escola Josep Maria Xandri per construir-ne una de nova amb plaques fotovoltaiques
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, ha anunciat avui la propera obertura d’una línia de subvencions adreçada tant a les administracions locals com als propietaris particulars dels municipis de Sant Pere de Torelló i Vidrà (Osona) per retirar amb seguretat les cobertes de fibrociment malmeses per la forta pedregada del passat 2 d’agost. Aquesta línia d’ajuts, vehiculada a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), estarà dotada amb 2 MEUR, se circumscriu en el dia i els fets de la pedregada i s’obrirà i es resoldrà amb la màxima diligència.
La consellera ha visitat avui, acompanyada de l’alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega i Colomer, l’institut-escola Josep Maria Xandri, un dels edificis municipals afectats per la pedregada. L’Ajuntament aprofitarà la retirada de l’amiant de l’antiga teulada d’aquest edifici per construir-ne una de nova amb plaques fotovoltaiques.
Durant la visita, la consellera Paneque ha explicat que “una de les primeres mesures que he volgut prendre és donar una resposta concreta al problema que va patir Sant Pere de Torelló”. Ha explicat que el Govern de la Generalitat vol “tenir com a màxima el servei al país i a la ciutadania. Ser capaços de donar respostes efectives i, més, en casos extraordinaris com el d’una pedregada com la que va patir aquest municipi”. L’impuls de la nova línia de subvencions és fruit d’una reunió telemàtica mantinguda entre el Departament, l’Ajuntament i l’ARC la setmana passada.
D’aquesta manera, la Generalitat promou la retirada segura del fibrociment, un material de construcció fet de ciment i fibres d'amiant que li donen una gran resistència, però que és perillós per a la salut quan aquestes fibres es desprenen i s’inhalen. La neteja i la retirada l’hauran de realitzar les empreses inscrites al Registre d'empreses amb risc d'amiant (RERA) i els residus s’hauran de destinar a una empresa que figuri en el Registre general de persones gestores de residus de Catalunya. L’ARC destinarà a aquesta línia d’ajuts un import total de dos milions d’euros, que cobriran el 100% de les despeses de retirada i gestió de l’amiant.