- Ha estat un dels fruits de la Conferència Interautonòmica de Participació Ciutadana que s’ha celebrat aquesta setmana a Sevilla
La Generalitat ha renovat el seu compromís com a signant de la Carta per a la promoció de la participació ciutadana. Aquest ha estat un dels fruits de la XIV Conferència Interautonòmica de Participació Ciutadana que s’ha celebrat aquesta setmana a Sevilla i l’adhesió ha estat signada pel conseller de la Presidència, Albert Dalmau. A la conferència a Sevilla hi ha assistit la directora general de Govern Obert, Lara Torres Lledó, en representació del Govern català.
La conferència anual és el punt de trobada de la Red Interautonòmica de Participació Ciutadana. Des del 2016 aquest fòrum promou la reflexió, la col·laboració i la posada en comú de bones pràctiques i estratègies per fer que la ciutadania estigui present i pugui incidir en l’elaboració de les polítiques públiques.
Els avenços en aquest àmbit dels darrers anys, com ara el desenvolupament d’eines de participació digital i la posada en marxa de projectes innovadors per incorporar la ciutadania, han fet necessària la revisió dels compromisos de les administracions que formen part de la xarxa.
Participació digital i noves formes d’arribar a tothom
En el cas de Catalunya, el portal participa.gencat.cat és l’eina per informar-se, participar i debatre sobre polítiques públiques. El portal ofereix la possibilitat d’incidir en l’elaboració de normativa, o en processos participatius que impulsa el Govern sobre el territori, la salut, el patrimoni cultural o altres àmbits de la seva competència, així com fer seguiment de l’activitat dels diferents espais estables de participació que la Generalitat comparteix amb la ciutadania. Actualment, té una vintena de processos actius, entre ells, el “Parlem de Pressupostos 2024” per conèixer les preferències de la ciutadania en política pressupostària.
Amb relació amb projectes pioners, Catalunya ha dut a terme la primera assemblea ciutadana escollida per sorteig amb cent membres en representació de la varietat de perfils sociodemogràfics, que van deliberar sobre polítiques de canvi climàtic entre el novembre del 2023 i el febrer del 2024. Està previst que el Govern reti comptes de les recomanacions dels assembleistes que s’incorporen en les polítiques públiques, durant el primer trimestre del 2025. L'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya compta amb el finançament dels fons Horizon Europe de la Comissió Europea sota el projecte Horizon-CLIMAS i està servint d’inspiració per a l’organització d’altres assemblees a Europa.