- Sala de premsa
- Notes de premsa
- El Departament de Medi Ambient i Habitatge presenta el nou mapa de recursos eòlics de Catalunya
query_builder 5 novembre 2004 18:51
event_note Nota de premsa
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, juntament amb el director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Jordi Cañas, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Joan Pallissé, presenta el nou mapa de recursos eòlics de Catalunya. Aquest recurs sorgeix de la necessitat de disposar d’un mapa precís i de qualitat dels recursos eòlics existents a Catalunya. Per aquest motiu, el Departament de Medi Ambient i Habitatge va encarregar al Servei Meteorològic de Catalunya l’elaboració d’aquest mapa, amb la voluntat de conèixer les possibilitats que ofereix el territori català respecte a l’aprofitament del vent per a la generació d’energia.
L’elaboració d’aquest mapa ha resultat força complex ja que l’orografia de Catalunya és molt complicada, i la velocitat i la direcció del vent són variables meteorològiques que en depenen força. A més, també ha calgut ampliar l’estudi a la zona marítima més propera a la costa. Per això, s’ha emprat una tecnologia innovadora al nostre país, amb la col•laboració de l’empresa Meteosim, SA.
Característiques del mapa de recursos eòlics
El mapa de recursos eòlics a Catalunya té una resolució espacial de 200 metres, és a dir, un mapa que proporciona informació del vector vent a tot el territori cada 200 metres. Per aconseguir-ho, s’ha processat la informació del període 1980-2000 amb un model meteorològic de mesoescala, i s’han obtingut simulacions horàries de l’evolució del vent amb una resolució espacial d’uns 2 km.
Posteriorment, aquesta informació s’ha tornat a tractar amb un model de microescala. En aquesta escala, s’han tingut en compte l’orografia i els usos del sòl, i s’ha obtingut el mapa definitiu a una resolució de 200 m.
Finalment, hi ha hagut un procés de validació dels resultats comparant els valors del vector vent obtinguts a partir de la metodologia esmentada amb els valors del vector vent mesurats a diferents torres meteorològiques repartides arreu del territori. Aquest procés de validació permet ajustar amb més exactitud els resultats.
Utilitzar aquest sistema de modelització del vector vent aporta dos avantatges clars. D’una banda, ofereix la possibilitat d’obtenir el valor d’aquest vector a les altures que es desitgi. En aquest cas, i com que l’objectiu és conèixer la potencialitat eòlica del territori, s’ha obtingut el mapa de recursos eòlics a 60 m i a 80 m per damunt del terra. D’altra banda, proporciona els resultats a qualsevol zona analitzada, de manera que s’ha pogut afegir a l’àrea d’estudi tota la zona marítima propera al litoral català.
Aquest tipus d’estudi no es pot fer a partir de les dades enregistrades a estacions meteorològiques de superfície, atès que no es disposa de prou informació per tenir en compte les peculiaritats orogràfiques del territori ni d’informació a la zona marítima.
Els resultats presentats en aquests mapes permeten identificar les zones de Catalunya que ofereixen més possibilitats per a la generació d’energia eòlica, així com determinar aquelles zones amb poca eficiència eòlica. A més, tota la informació obtinguda es pot integrar en un sistema d’informació geogràfica, fet que permetrà representar els resultats d’una manera visual força espectacular.
1