1. La immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) es farà als CAP per als nadons nascuts entre abril i setembre d’aquest any i en els hospitals pels que neixin entre el proper 1 d’octubre i el març de 2025
  2. A la regió Metropolitana Sud, que comprèn el Baix Llobregat i L’Hospitalet, es preveu distribuir més de 8.200 dosis, una xifra que s’anirà ajustant en funció de les necessitats durant tota la campanya fins al març de 2025
Imatge d'una de les primeres criatures immunitzades a la RSMetroSud{"name":"2024/09/16/13/37/795b1cce-3c51-498b-8e2f-9e3da3c07846.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":1480661}

El Departament de Salut ha posat en marxa avui, per segon any consecutiu, la campanya d’immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) per a prevenir la bronquiolitis en nadons de fins a 6 mesos. S’estima que 3 de cada 4 casos d’infecció per VRS s’evitaran per aquesta immunització.

A la regió sanitària Barcelona Metropolitana Sud, que comprèn el Baix Llobregat i L’Hospitalet, es preveu distribuir més de 8.200 dosis, una xifra que s’anirà ajustant en funció de les necessitats durant tota la campanya fins al març del 2025.

La immunització es farà als centres d’atenció primària (CAP) pels nascuts entre l’abril i el setembre d’aquest any i en els hospitals pels que neixin entre el proper 1 d’octubre i el març de 2025, abans de rebre l’alta hospitalària. En tots els casos, se’ls administrarà una única dosi amb una punxada per via intramuscular i per això, Salut ha adquirit 65.000 dosis amb un cost de 14,1 milions d’euros.

Des d’avui dilluns, 16 de setembre, les famílies poden demanar hora al seu centre d'atenció primària de referència i s’iniciarà també l’enviament d’un missatge SMS informatiu a les famílies de nadons inclosos en les recomanacions.

La cobertura de la immunització dels nadons nascuts entre abril i setembre del 2023 contra el virus respiratori sincicial (VRS) va ser del 87,8% a la regió Metropolitana Sud, idèntic percentatge que en el conjunt de Catalunya. Gràcies a la campanya impulsada per primer cop l’any passat per Salut, es van reduir un 67,7% les hospitalitzacions convencionals per bronquiolitis en nadons de fins a 6 mesos a la regió.

Alicia Rodríguez, pediatra i directora de l’Equip Territorial de Pediatria Centre-Sant Josep de L’Hospitalet de Llobregat, destaca la bona acollida entre les famílies i els excel·lents resultats que va tenir la primera campanya d’immunització, l’hivern passat: “A l’atenció primària, l’impacte també es va notar moltíssim i les visites per bronquiolitis van baixar pràcticament a la meitat respecte als hiverns anteriors en què no disposàvem de la immunització”. I afegeix: “Hi ha famílies que ja coneixen del virus perquè tenen fills més grans o n’han sentit parlar, i a la resta els expliquem de què es tracta i la protecció que ofereix la immunització en aquests primers mesos de vida en què són més vulnerables”.

L’hivern passat en el conjunt de Catalunya, entre els nadons immunitzats es van reduir un 90% els ingressos a les unitats de cures intensives; les hospitalitzacions van baixar un 87%; les infeccions per VRS un 68,9%; les visites d’urgència hospitalàries un 55,5% i les bronquiolitis assistides a l’atenció primària un 48,1%. L’anàlisi de l’efectivitat d’intervenció es va fer per al període de l'1 d'octubre de 2023 fins al 31 de gener de 2024 (període de circulació del virus la temporada anterior), i inclou tots els nadons nascuts entre l’abril i el setembre de 2023.

Infecció per VRS

La infecció pel virus respiratori sincicial és una de les més freqüents i una de les principals causes d’hospitalització en infants més petits de 5 anys. Aquesta infecció pot tenir diverses manifestacions clíniques, produint des de quadres de vies respiratòries altes banals o inaparent fins a greus episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants. Els quadres d’aquesta malaltia poden ser més greus durant els primers mesos de vida, i especialment, en prematurs.

La incidència del VRS cursa amb un patró estacional d’octubre a març i és tan freqüent que la majoria dels infants ja s'ha infectat amb el virus aproximadament als 2 anys. El virus respiratori sincicial també pot infectar els adults.

Fins al 2023, no es disposava de cap mesura preventiva autoritzada per al seu ús a tots els nadons. Cal tenir en compte que el tractament per a la infecció per VRS és principalment de suport, i en casos més greus pot ser necessari el suport respiratori amb oxigen suplementari.

Catalunya en aquests moments disposa d’un dels calendaris de vacunació més complets que inclou recomanacions per a totes les etapes de la vida, i amb la immunització contra el VRS disposa d’una de les recomanacions d’immunització més avançades a escala global.

És important recordar que les vacunes salven vides. S’estima que a Catalunya les vacunes de calendari cada any estalvien més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions. Per aquest motiu i per obtenir la millor protecció cal garantir que els infants, adolescents i adults rebin les vacunes i immunitzacions en el moment adequat, segons les recomanacions.

2  

Imatges

Fotografia d'un nadó immunitzat contra  VRS

Fotografia d'un nadó immunitzat contra VRS 816667

Una professional immunitza un nadó contra VRS

Una professional immunitza un nadó contra VRS 1480661