1. Els departaments de Salut i de Justícia i Qualitat Democràtica reforcen les mesures de prevenció dels suïcidis en els centres penitenciaris catalans, amb l’aprovació d’un pla de xoc
  2. No partim de zero: ni en els suïcidis, ni en les mesures de prevenció, ni en l’anàlisi, l’avaluació i la reformulació dels programes i les estratègies
  3. Les deu mesures del pla de xoc enfortiran la coordinació, incrementaran la formació dels professionals de presons, ampliaran les actuacions preventives, implementaran l’acompanyament i intensificaran el seguiment de les persones internes en situació de risc

Els departaments de Salut i de Justícia i Qualitat Democràtica han elaborat conjuntament un pla de xoc de prevenció, conscients de la necessitat d’adoptar mesures urgents. El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha explicat durant la roda de premsa que “no partim de zero” i que “és hora de revisar” el Programa marc de prevenció de suïcidis en l’àmbit penitenciari, el que ha afegit que “és imprescindible incorporar també la perspectiva de gènere”. També ha subratllat que l’objectiu de totes aquestes mesures és la detecció “per tal de poder pal·liar, corregir i evitar” aquestes conductes als centres penitenciaris.

Amb aquest objectiu s’emprenen deu actuacions:

1. Enfortir els mecanismes de coordinació: creació d’una taula permanent per a la prevenció de suïcidis a cada centre penitenciari, composta per tots els actors implicats. Mensualment revisarà les dades de detecció/activació/desactivació i la seva evolució.

2. Sensibilitzar i formar en detecció del risc de suïcidi tot el personal intervinent en els centres penitenciaris.

3. Ampliar la possibilitat d’actuacions preventives i activar un procediment de mesures de protecció i suport personal, informat pel psicòleg penitenciari i activat per la Direcció de l’establiment.

4. Involucrar les persones internes perquè esdevinguin agents actius en la detecció i el suport a les persones amb risc de suïcidi: implantació d’una bústia accessible a totes les persones internes i desplegament de la figura de l’intern de suport.

5. Monitoritzar les activacions i actuacions. S’intensificarà el seguiment per part d’Atenció Primària de les persones internes amb risc baix i moderat de suïcidi. No es desactivaran PPS amb risc alt de suïcidi, sinó que s’organitzarà el seguiment a través d’una graduació en la disminució del risc (passant a ser considerat mitjà o baix), segons la justificació clínica psiquiàtrica. 

6. Restringir l’accés a mitjans i estris letals.

7. Habilitar espais alternatius per a la prevenció del suïcidi: videovigilància i espais més flexibles.

8. Intervenir intensivament i afegida en els DERT –departament especial. Es millorarà la coordinació del treball dels professionals i s’intensificaran les visites mèdiques, que seran diàries per a les persones que es troben en el departament de sancionats.

9. Garantir la connectivitat: assegurar el registre de la informació al repositori compartit per part de tots els professionals.

10. Fer, en el termini de tres mesos, un estudi del risc de suïcidi amb perspectiva de gènere.

Finalment, en un termini no superior als tres mesos, el grup de treball de prevenció de suïcidis Justícia-Salut revisarà el vigent Programa marc de prevenció de suïcidis (datat del 2019) i elevarà una proposta a la Comissió Interdepartamental de Salut Mental-Justícia. Aquesta revisió inclourà les mesures previstes en aquest pla de xoc i d’altres que en l’estudi i la revisió es considerin adequades per a la millora de la prevenció de suïcidis als centres penitenciaris.

Els departaments de Salut i de Justícia i Qualitat Democràtica volen reconèixer de manera destacada la valuosa feina que fan els col·lectius dels centres penitenciaris que interactuen amb les persones internes al voltant d’aquest problema (personal de salut, del servei interior, de rehabilitació, entitats col·laboradores, entre d’altres).

A la roda de premsa també han participat la secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Elena Pérez, i la directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut, Aina Plaza.

Enllaç a la gravació de la roda de premsa:https://www.youtube.com/watch?v=V2fi1D_SWGs.

2  

Imatges

El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler; la secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Elena Pérez i la directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut, Aina Plaza.

El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler; la secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Elena Pérez i la directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut, Aina Plaza. 204952

El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler; la secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Elena Pérez i la directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut, Aina Plaza.

El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler; la secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Elena Pérez i la directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut, Aina Plaza. 295545

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa.

Dossier de premsa.
PPTX | 315687