- La publicació La Lleona de Girona. Noves aproximacions des de la història de l’art aborda de manera integral l’estudi d’aquesta obra emblemàtica i aporta dades inèdites.
- La recerca i posterior publicació de l’obra, a càrrec de l’historiador de l’art Miquel Àngel Fumanal, ha estat impulsada pel Museu d’Art de Girona, el qual custodia l’escultura.
- La presentació del llibre tindrà lloc el pròxim dissabte 26 d’octubre, a les 12 h, i anirà precedida d’un breu itinerari pel barri vell de Girona.
El Museu d'Art de Girona presenta la publicació "La Lleona de Girona. Noves aproximacions des de la història de l'art", l'estudi més complet realitzat fins a la data sobre aquesta icònica escultura gironina, una columna amb l’escultura d’un lleó arrapat al capdamunt del fust.
Aquesta recerca pionera, impulsada pel Museu d'Art de Girona, aporta dades inèdites i aborda de manera integral l'anàlisi d'aquesta obra emblemàtica. La investigació ha estat realitzada per l'historiador de l'art Miquel Àngel Fumanal, qui també signa la publicació.
L’escultura original de la Lleona es conserva i s’exposa al Museu d’Art de Girona, un fet desconegut per molts gironins i visitants. Carme Clusellas, directora del Museu d'Art de Girona, declara: "Aquesta publicació no només aporta llum sobre un dels símbols més estimats de Girona, sinó que també reivindica el paper del museu com a custodi del patrimoni cultural de la ciutat."
La publicació inclou una introducció descriptiva, un estudi històric detallat, una anàlisi física i estilística de l'escultura, i un apartat final amb conclusions i bibliografia. Aquest treball exhaustiu no només aprofundeix en la història recent de l'escultura, sinó que també treu a la llum dades inèdites sobre les seves vicissituds al llarg del temps. L'estudi també proposa una nova cronologia per a l'escultura, situant-la a finals del segle XIII, basant-se en anàlisis científiques, físiques i estilístiques.
La presentació del llibre tindrà lloc el dissabte 26 d'octubre a les 12h, serà conduïda per Joan Boadas, cronista de la ciutat i comptarà amb la presència de l’autor. Prèviament, a les 11h, s'oferirà un breu itinerari guiat que començarà a la plaça de Sant Feliu, just al peu de l'escultura pública de La Lleona. Per tal de participar en l’itinerari, es demana reserva prèviament al web.
Miquel Àngel Fumanal, autor de l'estudi, escriu: "Malgrat els interrogants que encara queden pendents, l’estudi en profunditat de “la Lleona” ha aportat dades rellevants que permeten revisar els coneixements que teníem fins ara sobre aquesta peça escultòrica."
Per a més informació:
Laura Bohigas (Puntdefuga, gestió cultural) · Premsa i comunicació
comunicació@gencat.cat / 622 21 94 58
1