1. Aquest 23 d’octubre ha tingut lloc la primera sessió informativa vinculada al’«Estudi d’alternatives per a la recuperació morfològica i ecològica del riu Francolí» al seu pas per l’Espluga de Francolí, amb finançament de l’Agència Catalana de l’Aigua
  2. Han assistit prop de 40 persones vinculades al territori que han rebut explicacions sobre el futur projecte de restauració del riu, aclariments sobre conceptes clau de gestió hidrològica i que han fet aportacions sobre els diversos usos que podria tenir l’espai

Aquest dimecres, 23 d’octubre del 2024, cinc anys després dels greus episodis d’inundació que va patir el municipi amb el temporal DANA, de 22 i 23 d’octubre del 2019, ha tingut lloc a l’Espluga de Francolí la primera sessió informativa al municipi emmarcada dins els processos participatius vinculats a l’«Estudi d’alternatives per a la recuperació morfològica i ecològica del riu Francolí». Es tracta de la segona sessió relacionada amb el projecte, ja que el dia 3 d’octubre es va fer una primera trobada al municipi de Montblanc, l’altre punt on s’intervindrà per a millorar el riu, amb una inversió prevista d’1,8 MEUR.

Els espais de trobada es faran de manera independent en cada municipi. Tant Montblanc com l’Espluga han celebrat ja les primeres sessions i està previst organitzar-ne dues més de treball a cada municipi, per recollir opinions, propostes i preocupacions, i una sessió final per territori, en què es mostraran les conclusions de l’Agència Catalana de l’Aigua, després de valorar les diferents aportacions.

Sessió que es va celebrar dimecres, amb uns 40 assistents.
Sessió que es va celebrar dimecres, amb uns 40 assistents.
{"name":"2024/10/24/18/40/60a18875-d5e9-4b2c-bf05-7c01fd1dd298.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":104428}

L’alcalde del municipi, Josep Maria Vidal, va obrir la sessió i va donar la paraula a la cap de la Demarcació Territorial de l’ACA a Tarragona, Marta Díez, qui ha presentat els objectius de l’estudi d’alternatives de renaturalització del riu.

Durant la sessió s’han aclarit conceptes clau com: període retorn, domini públic hidràulic, policia de lleres, laminació, zona de flux preferent, etc. amb un llenguatge planer i amb la voluntat que el missatge fos al més entenedor possible

Les persones assistents a l’espai de trobada, prop d’una quarantena, han fet suggeriments sobre la necessitat d’identificar el pas de riu, els possibles àmbits d’actuació del projecte, el manteniment de lleres, la reconstrucció d’espais, la preocupació entorn als riscos d’inundació i les diferents possibilitats d’usos socials dels espais, entre d’altres.

Els riscos d’inundació

El nucli central de preocupació ha estat la perillositat a què està subjecte el municipi davant episodis de fortes avingudes del Francolí i el Sec. El record del DANA ha estat molt present durant la sessió.

L’any 2019 es va demostrar que la situació hídrica del riu Sec continuava sent delicada, tot i les millores que s’havien dut a terme pel que fa a les motes, després de les avingudes del 94. Les inundacions que va patir el municipi van ser un dels esdeveniments climàtics més devastadors a la zona en dècades. Aquestes pluges torrencials van provocar una crescuda sobtada del riu Francolí i del seu afluent, el riu Sec, causant danys molt greus.

Aquestes inundacions van posar de manifest la necessitat urgent de reforçar les defenses fluvials i de renaturalitzar els rius, fet que ha portat a realitzar diverses millores en les motes i altres infraestructures des de llavors, però cal continuar-hi treballant en minimitzar els riscos d’inundació en un moment en què sembla mentida, després d’una sequera de més de tres anys, que el riu Francolí pràcticament sense aigua, pugui amenaçar el territori.

1  

Imatges

Foto de la sessió.

Foto de la sessió. 160713