1. El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) constitueix una plaga que pot afectar greument els cultius. En concret, a la comarca de la Selva s’han detectat danys en conreus, mentre que en d’altres ambients més urbans també s’ha detectat un gran nombre d’individus.
  2. Durant el mesos de tardor, el bernat comença a ocultar-se per iniciar la seva hibernació. És molt important tenir coneixement d’aquest fenomen, ja que la col·laboració ciutadana és clau per disminuir la seva presència.
DARPA
Adult de bernat marbrejat
{"name":"2024/11/13/12/32/2f79e63d-77e9-4be4-a1d0-d34a3eb8b289.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":"60584"}

El bernat marbrejat, que pot afectar els cultius agrícoles del país, ha començat ja el seu període d’hivernació. ElServei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha informat que aquest any ha tingut un desenvolupament irregular en el territori. En els llocs on anys anteriors s’havien desenvolupat poblacions elevades, com ara el Baix Llobregat, la plaga s’ha mantingut a nivells molt baixos; tanmateix, en determinades zones de la província de Girona s’han detectat poblacions més elevades.

En concret, a la comarca de la Selva es van detectar danys en conreus, mentre que en d’altres ambients més urbans també s’ha detectat un gran nombre d’individus, que molesten el veïnat perquè entren a les seves cases. Girona és l’única província que ha tingut afectacions en els cultius.

El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte de color marró, amb una venació marcada de color fosc a l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes. És d’origen asiàtic i es va trobar a Catalunya per primera vegada a Girona l’any 2016. El mateix any ja es va començar a trobar a la ciutat de Barcelona, i després es va estendre per la comarca del Baix Llobregat. Aquest insecte pot afectar severament diferents cultius i causar grans pèrdues econòmiques.

Des de l’any 2022, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) duen a terme la campanya de sensibilització “El bernat és aquí” per informar la població sobre com reconèixer l’insecte i què fer si se’n troben a casa. Aquest insecte no és perillós per a les persones ni animals, ja que no ataquen ni transmeten cap malaltia, però, en densitats molt altes, la seva presència pot ser molt molesta.

Durant els mesos de tardor, els insectes adults comencen el període d’hibernació i busquen refugi en edificis, cases, magatzems o espais similars. En aquest sentit, és molt important fer-ne un seguiment acurat per reduir-ne les poblacions i, d’aquesta manera, disminuir els danys que puguin ocasionar en els cultius. Es recomana eliminar tots els que es detectin, ja sigui ofegant-los en aigua i sabó o bé utilitzant un aspirador. També s’aconsella la instal·lació de mosquiteres a les obertures de les finestres per evitar que aconsegueixin trobar un bon abric.

Per a més informació, el dia 4 de desembre hi ha prevista una jornada en format virtual, dins del marc de les jornades de transferència tecnològica del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, per tal de donar a conèixer la plaga i saber algunes de les tècniques de lluita que es poden dur a terme. El programa d’aquesta jornada estarà properament disponible al web del Departament i a RuralCat.

Podeu trobar tota la informació sobre aquesta plaga i les diverses recomanacions a www.elbernatesaqui.cat.

1  

Imatges

Exemplar de bernat marbrejat

Exemplar de bernat marbrejat 40312