- El Departament ha resolt les sol·licituds d’ajuts per a les activitats de demostració i transferència de coneixements corresponents a la convocatòria de 2023
- El conseller, Òscar Ordeig, ha visitat un d’aquests projectes, que es desenvolupa a Maials i consisteix a millorar la producció de la tòfona negra mitjançant la digitalització i el monitoratge 3D de les plantacions, a fi d’augmentar-ne la productivitat, l’eficiència i la sostenibilitat
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació impulsa 114 projectes de transferència de coneixement que proposen innovacions per al sector agroalimentari i forestal, amb una inversió de 5,5 M€.
Els projectes formen part de la primera convocatòria publicada en el marc del Pla estratègic de la PAC per a les activitats de demostració i transferència de coneixements. En concret, s’han aprovat 114 sol·licituds d’un total de 183 propostes presentades corresponents a 28 centres de recerca, centres tecnològics i universitats amb seu a Catalunya, i ha estat novament un èxit. Inicialment, es van convocar els ajuts amb un pressupost de 2,725 M€ mitjançant la Resolució ACC/4075/2023, de 16 de novembre, que es va incrementar posteriorment en 2,775 M€ amb la Resolució ACC/1820/2024, de 23 de maig, per poder atendre l’elevat nombre de sol·licituds.
L’objectiu d’aquests ajuts és el suport a activitats de demostració i projectes de transferència de coneixements tècnics i de gestió adaptats a les necessitats territorials dels sectors agrícola, ramader, forestal i agroalimentari de Catalunya mitjançant la realització d’activitats de demostració; projectes de validació i prototipatge de tecnologies enfocades al sector agroalimentari i forestal, o activitats d’anàlisi sectorial i capitalització de projectes.
Com a novetat, enguany s’ha introduït una nova modalitat d’activitat: la modalitat col·laborativa, que permet la cooperació entre dues entitats per dur a terme una única activitat de demostració. En aquesta convocatòria s’han presentat 36 projectes col·laboratius, dels quals s’han aprovat 22.
Eficiència en el cultiu de la tòfona
El conseller, Òscar Ordeig, ha conegut de primera mà el projecte DIPROTES (Digitalització per a la producció de tòfones eficient i sostenible), que es desenvolupa a Maials i consisteix a millorar la producció de la tòfona negra mitjançant la digitalització i el monitoratge 3D de les plantacions, a fi d’augmentar-ne la productivitat, l’eficiència i la sostenibilitat. En concret, aquest projecte col·laboratiu ha rebut un ajut de 100.000 euros.
DIPROTES és un projecte col·laboratiu entre els centres CERCA Agrotecnio i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). El primer aporta el seu coneixement sobre l’agricultura de precisió; el segon, l’expertesa sobre el cultiu de la tòfona negra. Els treballs es duen a terme a la finca experimental de la Devesa de Maials, propietat de la Diputació de Lleida, i també en altres plantacions productives del Prepirineu. L’activitat demostrativa va començar el mes de juny de 2024 i finalitzarà dos anys més tard, el maig de 2026. La finalitat del projecte és adaptar i aplicar les eines actuals de l’agricultura de precisió al conreu de la tòfona negra.
L’investigador del CTFC, Daniel Oliach, ha explicat que “els productors de tòfona podran disposar de dades sobre la producció, la gestió de la poda, del reg i del treball del sòl per poder millorar els seus processos productius”.
Per la seva banda, l’investigador d’Agrotecnio i de la Universitat de Lleida Àlex Escolà ha destacat que “aquestes tecnologies no s’han aplicat mai en explotacions tofoneres comercials i encara menys a nivell de parcel·les, però Agrotecnio té una experiència important en la seva utilització en altres cultius fruiters i extensius”.
La informació generada a partir d’aquestes eines procedents de l’agricultura de precisió permetrà ajustar els recursos productius i fer-ne un ús més eficient, com ara una gestió més eficaç de l’aigua i del sòl. La presidenta de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya, Carme Vivó, ha destacat que “les recomanacions de gestió que se’n derivin comportaran segur una millora dels processos productius i una millor rendibilitat de les explotacions catalanes”. Vivó també ha remarcat el vessant social del projecte: “Els resultats d’aquesta investigació, a més de poder millorar els negocis dels actuals productors de tòfona, poden motivar joves productors emprenedors a iniciar-se en el seu conreu i poden ser la base de nous models de negoci arrelats que ajudin a revitalitzar el món rural”.
“Necessitem que la innovació entri en tots els projectes agroalimentaris per avançar cap a un model cada dia més eficient ambientalment, socialment i econòmicament. Per ser sostenibles i resilients al canvi climàtic, haurem de ser capaços de produir més amb menys recursos i, amb projectes com aquest que financem per mitjà del Departament, en serem capaços”, ha conclòs el conseller Ordeig.
El Departament, a més, té en marxa el Pla d'acció per al desenvolupament del sector tofoner a Catalunya que té l’objectiu d'incrementar la producció de tòfona negra, dinamitzar el seu consum i articular i estructurar un sector fort i competitiu.
Ajuts estratègics
Les activitats aprovades donen resposta a àmbits estratègics com la gestió eficient de l’aigua, l’energia i el sòl; les estratègies per a la millora de la salut i el benestar animal, la prevenció i la lluita contra malalties emergents i el foment de l’ús racional dels medicaments; la producció agroalimentària i forestal sostenible; la qualitat i la seguretat alimentàries, la bioeconomia i economia circular i la reducció del malbaratament, la transformació dels sistemes productius i/o l’impuls de noves pràctiques per a la mitigació, l’adaptació del canvi climàtic i la preservació de la biodiversitat; la millora de processos i la digitalització en el sector agroalimentari i forestal i la innovació agroalimentària i forestal, la sanitat vegetal i la millora en la gestió de les dejeccions ramaderes i de la fertilització.
Des de la seva primera convocatòria l’any 2017, el DARPA ha finançat 242 activitats de demostració, amb una inversió total de 8 milions d’euros, i ha involucrat 22 centres de recerca, tecnològics i universitats diferents. Aquestes actuacions han permès fomentar la transferència tecnològica i la innovació en el sector agroalimentari i forestal de Catalunya, la qual cosa ha situat la regió com un referent europeu en aquest àmbit. Els resultats i materials generats pels projectes executats fins ara, com per exemple guies, manuals i vídeos, estan disponibles a l’espai de la Xarxa-i.cat, al portal RuralCat.
Aquests ajuts estan cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) en el marc del Pla estratègic de la PAC (PEPAC) 2023-2027.