1. El principal objectiu és garantir que cap infant menor de sis anys estigui en un centre residencial
  2. L’estratègia busca millorar els circuits d’acolliment familiar, augmentar el reconeixement a les famílies acollidores i impulsar accions de sensibilització i difusió
  3. Per assolir-ho, el pla preveu augmentar en 2,3 M€ la dotació econòmica per reforçar els equips tècnics, millorar la gestió administrativa i el suport a les famílies


El Govern ha aprovat un pla amb l’objectiu d’evitar que infants menors de sis anys hagin de créixer en centres residencials. Actualment, hi ha 1.256 infants d’aquesta edat tutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), dels quals 280 estan en acolliment residencial. D’aquests, 134 són menors de tres anys. Aquesta situació, que s’ha mantingut o empitjorat en els últims anys, requereix accions decidides.

Per revertir aquest escenari, l’estratègia per desinstitucionalitzar els infants menors de sis anys acollits en un recurs residencial impulsada pel Departament de Drets Socials i Inclusió, inclou una dotació addicional de 2,3 milions d’euros. Aquests recursos es destinaran a reforçar els equips tècnics, millorar la gestió administrativa i incrementar el suport a les famílies acollidores. Les mesures específiques del pla també inclouen la millora dels circuits d’acolliment familiar, l’augment del reconeixement de les famílies i una campanya de sensibilització sobre la importància de l’acolliment.

Més professionals, millor gestió i suport a les famílies

El pla preveu la incorporació de vint-i-cinc nous professionals repartits en nou equipaments per tot el territori. Aquest reforç permetrà agilitzar els processos de valoració dels infants, reduir els temps d’espera i garantir que les tipologies d’acolliment respectin els terminis previstos. Alhora, s’ha creat un grup de treball específic per analitzar els casos d’infants menors de sis anys que, tot i tenir una mesura d’acolliment aprovada, continuen en centres residencials.

Per donar més suport a les famílies acollidores, es desenvoluparà un sistema que simplifiqui la tramitació documental dels infants tutelats, i així s’evitarà que recaigui en les famílies. A més, es flexibilitzaran horaris de visites amb les famílies d’origen i s’incrementarà el nombre de punts de trobada, amb més equips tècnics per gestionar-les.

Pel que fa a les entitats que col·laboren en la gestió del servei, es crearà una taula de coordinació permanent amb les famílies per assegurar el seu suport i millorar els circuits d’acolliment. Finalment, s’engegarà una campanya institucional liderada per l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA) per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de famílies acollidores, amb la col·laboració d’entitats i professionals del sector.

Actualment, a Catalunya hi ha 787 famílies acollidores en diverses modalitats i 923 infants acollits. Qualsevol persona o família interessada a formar part del sistema d’acolliment pot adreçar-se a l’ICAA o a les institucions col·laboradores d’integració familiar.

Més informació a:

Presentació del pla estratègic per augmentar el nombre de famílies acollidores a Catalunya.

dretssocials.gencat.cat/acollimentfamiliar.