1. Els dies 19 i 20 de novembre s'envien 2 milions de SMS per a recordar a les persones no vacunades incloses en les recomanacions que poden sol·licitar dia i hora per a les vacunes
  2. En el marc d’un projecte pilot al Barcelonès Nord i al Maresme, Salut envia una segona tongada d’SMS, uns 164.000 missatges, a les persones que encara no s’han vacunat i que estan incloses en les recomanacions per fer-ho

Salut té la voluntat de protegir i immunitzar al màxim de persones davant els virus respiratoris que augmenten la seva circulació durant la tardor i l’hivern. L'objectiu és evitar l’increment de patologies immunoprevenibles, ja que poden ser especialment greus en les persones més vulnerables.

En una primera fase de la campanya de vacunació contra la grip i la COVID-19, iniciada el 23 de setembre, es va començar a vacunar les persones que viuen en residències, les que tenen 80 anys o més i dones embarassades. En una segona fase de la campanya, iniciada el 14 d’octubre, es va començar a vacunar els infants entre 6 i 59 mesos, les persones de 60 anys o més i les persones amb condicions de risc, independentment de l'edat.

Gairebé dos mesos després d'haver iniciat la campanya de vacunació d'enguany, durant els dies 19 i 20 de novembre Salut envia més de 2 milions d'SMS a totes aquelles persones que encara no s'han vacunat i que estan incloses en les recomanacions per fer-ho. Totes elles es podran vacunar al seu centre d’atenció primària (CAP) de referència o als punts de vacunació poblacionals habilitats temporalment per facilitar l’accessibilitat de la ciutadania a la vacunació. Aquests punts estan distribuïts per tot el territori català.

Per demanar dia i hora per a les vacunes cal fer-ho mitjançant l'aplicació de La Meva Salut, preferentment, a l’apartat de ‘Cites’, clicant a ‘Cites i consultes d'atenció primària’ i triant l’opció ‘Vacunació’. La cita prèvia també es pot demanar al web de programació citasalut.gencat.cato bé directament al centre d’atenció primària (CAP). La citació per la vacunació en els punts de vacunació poblacionals es realitza pels mateixos canals i disposen també d'uns horaris sense cita que es poden consultar a la Canal Salut.

En el cas de les persones residents al Barcelonès Nord i al Maresme candidates a vacunar-se, ahir 19 de novembre se'ls va enviar una segona tongada d'SMS de recordatori per demanar dia i hora per a les vacunes. El primer SMS per convocar-los el van rebre a principis d’octubre i se'ls indicava directament el dia, l'hora i lloc de vacunació. En aquesta segona tongada, uns 133.711 SMS en total i que només han rebut les persones que encara no s’han vacunat, se’ls torna a convocar de la mateixa manera, és a dir, indicant-los el dia, l'hora i el punt de vacunació. Aquest territori, el Barcelonès Nord i el Maresme, és objecte d’una prova pilot per millorar l’accessibilitat a la vacunació. Per aquesta raó, en la campanya de vacunació d'enguany s’han habilitat sis punts de vacunació poblacional en aquest àmbit geogràfic, oberts de dilluns a dissabte de 9 a les 20 hores.

Ritme de vacunació

Les ritme de les vacunes administrades en la campanya de vacunació d'enguany és similar a la de les temporades anteriors. Fins a dia d'avui, ja s’han administrat més de 766.000 dosis de vacunes contra la grip i 571.00 dosis de vacunes contra la COVID-19.

El ritme de vacunació és similar a la de temporades anteriors{"name":"2024/11/19/23/21/c53fda9a-b959-46c5-a4dd-3795e714a0a8.png","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":50405}

Situació epidemiològica

Durant la setmana 46, corresponent al període del 11 al 17 de novembre, s’observa un canvi de tendència en la incidència de la grip que podria indicar l’inici del pic epidèmic. Tot i això, la transmissió es manté encara a un nivell baix. Per aquest motiu, i per això les vacunes s’administren majoritàriament durant els mesos d’octubre i novembre, es important haver rebut la vacuna abans de l’augment previsible de casos d’infeccions respiratòries. Cal garantir la màxima protecció el més aviat possible, especialment en les persones més vulnerables.

A Catalunya, la vacunació cada any evita més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions de salut. És la mesura de salut pública més cost-efectiva que, a més, també contribueix a reduir l’impacte en la pressió assistencial i a millorar la qualitat de vida de les persones.

Més informació a Canal Salut.