- Es crea el grup de treball entre el Departament de Salut i el Grup Parlamentari Comuns, amb la voluntat d’afegir a la resta de forces progressistes per implementar aquesta llei. Dona compliment així a un dels acords prioritaris d’investidura
- El desplegament comparteix els objectius i el sistema de treball del Pla estratègic de l’OMS 2023-2030 per a la millora de la salut oral de la població
- La llei prioritza l’atenció bucodental a persones en situació de vulnerabilitat social i econòmica, i persones en situació de vulnerabilitat funcional (discapacitat intel·lectual i d’extremitats superiors)
El treball actual del Departament de salut en l’àmbit de la salut bucodental, un cop garantida l’atenció als infants, gestants, adolescents tutelats i persones amb discapacitat que s’acabarà de desplegar aquest 2024, se centrarà en aquelles persones que es troben en una situació social vulnerable amb reconegut impacte en salut.
Així doncs, les desigualtats en salut són una evidència, també en el marc de la salut bucodental. A Catalunya, com en el context europeu i mundial, els índexs de privació i els de salut oral es mouen en sentits oposats; l’impacte de lesions de càries sense tractar, per exemple, es duplica quan ens trobem en context de major privació.
La Llei 12/2020, del 13 d'octubre, de l’atenció pública a la salut bucodental, representa l’aposta més gran feta mai a Catalunya per potenciar l’atenció pública a la salut bucodental. Amb l’aprovació de la Llei, Catalunya emprèn un camí per assolir una política activa i integral de prevenció de les malalties bucodentals i de promoció i atenció de la salut bucodental des dels serveis públics per a tota la població.
La llei comparteix els objectius i el sistema de treball del Pla estratègic de l’OMS 2023-2030 per a la millora de la salut oral de la població: treballar des de l’eix de la promoció i la prevenció, i fer-ho en el marc de l’atenció primària, per tal de garantir l’equitat. Aquest organisme també recomana incorporar grups de població de forma progressiva, començant pels més vulnerables, i insta als governs a crear un sistema de vigilància que permeti ser dinàmics en la detecció de la necessitat de canvis en la planificació.
El 79,3% de les persones de classe social més afavorida tenen percepció de bona salut bucodental enfront del 59,9% de les persones de classe social menys afavorida, segons dades de l’ESCA 2023. Les desigualtats en matèria de salut bucodental són injustes però també evitables, ja que es poden reduir amb intervencions de salut pública, segons diu l’OMS.
En aquest sentit, es desplegarà la llei de salut bucodental prioritzant les persones en situació de vulnerabilitat social i econòmica, i persones en situació de vulnerabilitat funcional (discapacitat intel·lectual i d’extremitats superiors). També es treballa de manera consensuada amb el Consell Assessor de Salut Bucodental i amb professionals experts.