- La proposta permetrà redactar un decàleg de bones pràctiques en salut digital
Una vintena de persones de la Regió Sanitària Camp de Tarragona (RSCT) ha format part del projecte participatiu de disseny d’eines de salut digital, engegat pel Consell Consultiu de Pacients de Catalunya del Departament de Salut i per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La finalitat és facilitar que la ciutadania col·labori en l’elaboració i el treball de mètodes que implementin la salut digital. Les conclusions extretes reforçaran la preparació d’un decàleg de bones pràctiques participatives en eHealth perquè aquestes tecnologies s’adaptin als requeriments, usos i necessitats dels pacients.
La sessió s’ha desenvolupat a la mateixa seu de la RSCT i ha comptat amb usuaris i usuàries prèviament seleccionats entre les entitats que integren el mateix Consell Consultiu i altres associacions del Camp de Tarragona.
Cada cop és més habitual la utilització d’aplicacions mòbils, també la intervenció digital en salut: creix el ventall d’opcions i el nombre de pacients que utilitzen les eines per controlar malalties cròniques, aspectes nutricionals i d’activitat física, etc. Ara bé, més de la meitat dels aplicatius es desinstal·len poques setmanes després d’haver-les instal·lat, reflectint el baix compromís davant la manca de funcionalitats i les dificultats que sorgeixen.
La jornada pretén escoltar pacients i adaptar la tecnologia a la realitat existent. Aquest procés de creació conjunta utilitza metodologies del pensament de disseny i pren com a marc de treball la Guia de Participació en Salut, adaptada del Marc de Participació Ciutadana en Salut de la Generalitat, que situa els pacients, cuidadores i la comunitat en el centre de les polítiques de salut.
Es tracta de la tercera trobada i després de les dutes a terme a la Seu d’Urgell i Girona. Resten pendents una a Sabadell, una altra de telemàtica i una sessió final, al mes de març, per presentar tant les conclusions com el decàleg.