- La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, visita el Centre de Conservació de Carreteres de Sabadell-Terrassa i presenta el dispositiu per a garantir la mobilitat durant la campanya de vialitat hivernal
- El Departament compta aquesta temporada 2024-2025 amb 128 màquines llevaneu i 105 punts d’emmagatzematge de sal, amb una capacitat total de 12.000 tones, repartits per tot el territori
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, ha posat en valor avui “la feina, sovint invisible, 24 hores al dia, 365 dies l’any” dels equips del Departament dels centres de conservació de carreteres arreu de Catalunya “per assegurar que la xarxa dels 6.000 quilòmetres de carreteres de la Generalitat, dels 12.000 que hi ha a tot Catalunya, estiguin a punt per als nostres trajectes”.Paneque ha visitat avui el Centre de Conservació de Carreteres Sabadell-Terrassa i ha presentat el Pla Hivern del Departament per a facilitar la mobilitat en aquesta campanya 2024-2025.
“Aquesta visita s’emmarca en la voluntat de conèixer tots els centres de treball del Departament, que tenim arreu de Catalunya, per a conèixer la feina que s’hi fa i els reptes que tenim”, ha exposat la consellera. Paneque s’ha referit a la tasca dels centres de conservació, per exemple, “quan hi ha accidents; que sovint parlem dels serveis d’emergència i d’altres i ens oblidem, i ho he assumit com a compromís, dels dispositius de Carreteres per a restablir la normalitat a la via”. Pel que fa a la mobilitat en època hivernal, la consellera Paneque ha ressaltat que les “tasques preventives, d’estesa de sal, i reactives, de retirada de neu”, permeten garantir “que les nostres carreteres estiguin a punt”.
En la seva visita, la consellera també ha posat de relleu les actuacions del Departament “per a la descarbonització de la xarxa viària de titularitat de la Generalitat, amb electrolineres per a donar servei a la flota pròpia i la instal·lació de plaques fotovoltaiques en túnels o antigues zones de peatge per assegurar que la nostra xarxa sigui autosostenible”.
Als centres de conservació i explotació de carreteres de la xarxa viària de la Generalitat de Catalunya hi treballen 200 persones repartides en 18 àmbits arreu del territori.
Vialitat hivernal
El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica té activa des del 15 de novembre la campanya de vialitat hivernal 2024-25, per a la qual disposa de 128 màquines llevaneu i 105 punts d’emmagatzematge de sal, amb una capacitat total de 12.000 tones, repartits per tot el territori. Aquesta temporada, el Departament ha ampliat i renovat una part de la flota de llevaneus, amb 13 màquines noves, una de les quals al Centre de Conservació de Carreteres de Sabadell-Terrassa.
La campanya de vialitat hivernal s’activa cada any, entre mitjan novembre i mitjan abril, per a garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat a les carreteres, i minimitzar el temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies que puguin ser afectades per causes meteorològiques
Les intervencions que s’efectuen responen a dues tipologies de tractament: les actuacions preventives, que corresponen a l’estesa de sal per evitar la formació de plaques de gel o l’acumulació de neu, i les intervencions curatives, relacionades amb la retirada de neu o gel de les carreteres.
Els recursos es distribueixen des dels centres de conservació i manteniment de la Generalitat, en funció de les característiques del territori i les afectacions que s’hi produeixen. Al llarg de la campanya passada, els equips de vialitat hivernal van invertir més de 10.000 hores i van recórrer prop de 370.000 quilòmetres, entre operacions preventives i curatives.
A l’apartat de vialitat hivernal del web del Departament, s’inclou un visor on es pot fer un seguiment de l’activitat i recorreguts diaris de les màquines llevaneus, així com dels recursos disponibles.
El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica a més de desenvolupar el Pla de Vialitat Hivernal anualment, participa en els plans especials d’emergències, el NeuCat (per nevades) i l’AllauCat (per allaus), que s’activen davant d’episodis de fred i neu extraordinaris.
1