- La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica s’ha reunit aquest dimarts amb els membres de la Taula de Consens del Delta de l’Ebre
- Al matí, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha inaugurat una instal·lació fotovoltaica d’autoconsum col·lectiu a Batea
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, s’ha reunit avui a Tortosa amb la Taula de Consens del Delta de l’Ebre, integrada per les comunitats de regants i els ajuntaments del delta, per treballar plegats en la lluita contra la regressió. “Tal com em vaig comprometre al Parlament volia mantenir aquesta primera trobada amb la Taula per parlar sobre les mesures plantejades del Pla Delta i veure com avancem plegats a partir d’ara”, ha afirmat la consellera Paneque.
La consellera ha volgut “agrair el treball de consens que han fet tots aquests anys i mostrar el compromís de la conselleria amb el Pla Delta.” Per aquest motiu la consellera s’ha compromès que “en la primera reunió el mes de gener amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic posarem aquest tema sobre la taula”. És, per tant, “el compromís de defensar el Pla Delta”.
Un altre dels punts tractats és la governança tripartida entre el Ministeri, la Generalitat i la mateixa taula. En aquest punt la consellera ha manifestat: “crec que la col·laboració és l’única manera d’avançar amb un treball que es pugui fer amb lleialtat institucional, però amb l’exigència per part del Govern de continuar defensant el Pla Delta. Per tant ens cal lleialtat institucional i consens per avançar. Som els tres actors que hem de treballar pel Delta i, per tant, hem de recuperar aquesta governança tripartida”.
El darrer punt ha estat el Pla de Gestió dels Espais Protegits, “un pla molt demanat des del territori”, ha dit Paneque que ha afegit: “de fet, confiem que aquest pla de gestió també sigui el que ens ajudi a avançar en els diferents àmbits que hi ha, econòmic, social i de protecció de l’entorn. El nostre compromís és que els treballs consensuats del pla puguin estar fets el 2025 i començar llavors la seva tramitació i posterior aprovació”. La línia de sortida del debat “ja disposa de consens territorial i a escala dels diferents actors que treballen i conviuen a l’Ebre”, ha afirmat la consellera.
Inauguració de la planta fotovoltaica de Batea
Al matí, la consellera també ha visitat Batea, on acompanyada del consistori, ha inaugurat la nova planta fotovoltaica de Batea. El parc solar, impulsat per l’Ajuntament de Batea, suma 0,5 MW de potència, i té com a finalitat cobrir la demanda d’electricitat dels equipaments municipals i, en una segona fase, subministrar energia elèctrica a aquells veïns del munici pi que s’hi vulguin connectar.
Paneque ha destacat que es tracta “d’una iniciativa que va en la línia del projecte que el Govern vol desenvolupar. Catalunya, tot i que té una tradició industrial molt potent, en l’àmbit d’energies renovables pateix un endarreriment.” Ha recordat que Catalunya “ha d’avançar en la descarbonització per produir d’una manera verda i abandonar el combustible fòssil; però també genera oportunitats de retorn als habitants perquè pot suposar un avantatge en la factura dels ciutadans, però també la municipal”. En aquesta línia, l’ajuntament estima que les factures de la llum del veïnat es pot reduir al voltant del 30%.
Aquest tipus d’energia, a més, ha destacat la consellera, permet tenir “una indústria més sostenible, promoure una revolució industrial en clau verda i sostenible”. Ha avançat que el 2025 “podrem tenir una eina molt important per a la instal·lació de camps voltaics com pot ser el Pla territorial d’Implantació d’energies renovable. Serà l’eina definitiva que ens marcarà on posar fotovoltaica, eòlica”.
El parc solar consta de dues instal·lacions. Una d’elles, més gran, s’ubica sobre el terreny en una parcel·la anomenada La Solana, i l’altra està instal·lada sobre la coberta de l’edificació i de les grades del camp de futbol municipal. A més, també s’instal·len plaques en altres sostres d’edificis municipals creant així cinc parcs solars. La previsió de l’ajuntament és constituir una comunitat energètica per a gestionar-la, de manera que es pugui obrir a la participació de tots els veïns. De moment ja s’ha instal·lat una pantalla per indicar la producció energètica del municipi.
En aquesta mateixa línia, l’Ajuntament està promovent tres instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic addicionals, que s’ubicaran a les cobertes de la sala polivalent, del poliesportiu i de l’institut, que s’afegiran al projecte.
L’autoconsum fotovoltaic és un dels eixos del nou model energètic cap al qual avança Catalunya, ja que permet la integració d’energies renovables al sistema aprofitant espais ja urbanitzats i facilita l’apoderament de la ciutadania. A més, la figura de les comunitats energètiques, que són agrupacions de ciutadans, entitats i/o empreses que s’organitzen per generar i gestionar la seva pròpia energia a partir d’una instal·lació d’energies renovables, permet estructurar aquesta participació activa de la ciutadania, de les petites i mitjanes empreses i de l’administració local en l’àmbit de l’energia.