- Aquestes oficines estaran gestionades per entitats empresarials i col·legis professionals i tindran com a funció ajudar les empreses catalanes a descarbonitzar el seu procés productiu
- El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, mitjançant l’ICAEN, destina 7,7 milions d’euros al projecte
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha presidit avui la constitució de les Oficines Empresarials de Transició Energètica, una xarxa de 44 delegacions arreu del territori gestionades per 30 entitats empresarials i col·legis professionals destinades a ajudar les empreses catalanes a descarbonitzar el seu procés productiu. “Avui, que és el Dia Mundial de l’Energia, donem el tret de sortida d’aquesta iniciativa, que té com a principal finalitat que cap empresa, ja sigui per dimensió, ubicació geogràfica o sector d’activitat, es quedi enrere en la transició energètica”, ha explicat Paneque. El Departament, mitjançant l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha destinat 7,7 milions d’euros a finançar aquesta iniciativa.
Paneque ha recordat que “la descarbonització dels processos productius, a més de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, contribueix directament en la competitivitat de les empreses”, ja que l’energia té “un impacte directe en el compte d’explotació de les empreses”. La consellera ha destacat que el bon funcionament d’aquestes oficines implicarà que “mantenim viva la tradició industrial del país”.
Les Oficines Empresarials de Transició Energètica han d’esdevenir un suport perquè les empreses catalanes, especialment petites i mitjanes, facin la transició energètica. La seva funció serà ajudar a materialitzar o impulsar actuacions de generació renovable i d'eficiència energètica, i també fomentar o liderar projectes col·lectius, com ara la creació i desenvolupament de comunitats energètiques en polígons industrials. Cada una de les oficines tindrà un programa d’actuació de dos anys.
Així, hauran de tenir capacitat per identificar projectes, per orientar-los tècnicament, per ajudar a la recerca de finançament, per assessorar en la presa de decisions i també col·laborar en la tramitació dels corresponents permisos i autoritzacions. Per la seva expertesa i coneixement en el món de l’empresa i per la presència territorial, el Govern ha ofert la possibilitat d’exercir aquesta labor a entitats empresarials (com ara patronals, sindicats o agrupacions empresarials, per exemple), ens camerals i col·legis professionals (adjuntem la relació de beneficiaris i d’oficines).

La indústria és el segon sector consumidor d’energia final de Catalunya, només per darrera del transport, amb un 32,2% del total. La Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 preveu que la indústria del país ha de disminuir un 52,6% la seva intensitat energètica l’any 2050 per assolir la neutralitat climàtica, és a dir, ha d’aconseguir produir el mateix amb la meitat d’energia, i també calcula que el grau d’electrificació de la seva demanda d’energia passi del 30% al 78% en aquest període.
Per a una indústria, efectuar aquesta transició energètica pot implicar des de modificar el procés productiu, substituir la seva maquinària per noves tecnologies més eficients, introduir les energies renovables, transformar els seus sistemes de logística i mobilitat, entre d’altres mesures. Accedir als recursos tècnics per emprendre aquestes transformacions pot esdevenir, doncs, una barrera que afecti directament la competitivitat de les pimes catalanes.
La creació de les Oficines Empresarials de Transició Energètica s’emmarca en el procés de reindustrialització verda que impulsa el Govern, i que té per objectiu, a més de la lluita contra el canvi climàtic, reforçar el teixit productiu per tal de recuperar el lideratge econòmic, crear ocupació i generar prosperitat compartida a Catalunya.
1