- Avui s'ha celebrat una Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament de Catalunya, organitzada pel Departament amb l’objectiu d'exposar la situació actual de les plantes de purins i les mesures que el Departament impulsa per garantir-ne una gestió sostenible i eficient.
- La secretària d’Alimentació, Rosa Cubel, i la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Altisent, han explicat als grups parlamentaris PSC, Esquerra, Junts, Comuns i PP l’estat actual de les plantes, les línies activades pel Departament i els reptes de futur en la gestió de les dejeccions.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha acordat, després de diverses jornades de treball, una via alternativa per gestionar els purins dels ramaders afectats pel tancament, a partir de l’1 de gener, de les plantes de cogeneració d’Alcarràs i de les Masies de Voltregà.
En aquest context, avui, 27 de desembre, ha tingut lloc una sessió informativa a la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament de Catalunya, organitzada pel Departament. L’objectiu de la sessió era exposar la situació actual de les plantes de purins i les mesures que el Departament impulsa per garantir-ne una gestió sostenible i eficient.
La secretària d’Alimentació, Rosa Cubel, i la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Altisent, han explicat als grups parlamentaris PSC, Esquerra, Junts, Comuns i PP l’estat actual de les plantes de purins, les línies activades pel Departament i els reptes de futur en la gestió de les dejeccions ramaderes.
Des del Departament, s’ha fet una anàlisi detallada d’ambdós casos quant a les excrecions de nitrogen per tenir una dada ajustada a la realitat i, en paral·lel, s’ha dut a terme un altre estudi de la superfície fertilitzable de cada municipi i els voltants, que encara no és a cap pla de gestió de les dejeccions ramaderes. Amb aquesta informació i les dades de cada explotació ramadera afectada, des del Departament s’han posat sobre la taula dues propostes que permetran garantir la continuïtat de l’activitat ramadera, malgrat el tancament de les dues plantes.
Concretament, a Alcarràs, el Departament ha informat que hi ha prou terra disponible que pot ser inclosa en els plans de gestió de les dejeccions ramaderes, la qual cosa ha de permetre gestionar agrícolament el volum que actualment es tractava a la planta. A més, la posada en marxa de la planta de biogàs de Bioproductors d’Alcarràs farà que es puguin alliberar hectàrees de superfície agrícola fertilitzable, ja que els purins es gestionaran en aquesta planta. Així mateix, tant la planta de biogàs de Griñó a Saidí com la de Bioproductors d’Alcarràs han ofert les seves instal·lacions per tractar una part del volum de les dejeccions ramaderes que es destinaven a la planta de cogeneració.
Respecte dels ramaders de les Masies de Voltregà, estan valorant d’agrupar-se i crear un centre de gestió que els permeti aplicar-hi agrícolament una part d’aquestes dejeccions que es tractaven en la planta de cogeneració, atès que encara hi ha superfície agrícola disponible. El Departament estima que hauran de buscar terres addicionals on puguin aplicar una part del volum rebut. En aquest sentit, les gestions amb els agricultors per trobar aquesta disponibilitat de terres ja han començat. Amb aquestes terres que s’aconsegueixin, es proposa emprar un nou centre de gestió conjunta per facilitar la gestió de tots els ramaders. A més, el Departament també ha identificat una bassa col·lectiva amb capacitat per a 4.500 m3, que pot servir de pulmó en cas d’urgència, i hi ha activa la planta de Corcó, que té 30.000 m3 més disponibles.
Durant el primer trimestre de 2025, els ramaders tant de la zona d’Alcarràs com de les Masies de Voltregà hauran de presentar un Pla de gestió de dejeccions ramaderes individual actualitzat, en el qual caldrà que informin sobre la gestió de les dejeccions ramaderes que hagin triat.