- La Generalitat i Renfe acorden un pla per millorar la percepció de la seguretat, l’estat de les instal·lacions i la informació
- Són actuacions acordades entre els responsables del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Mossos d’Esquadra, Renfe i ADIF
La Generalitat, a través del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, i Renfe han aprovat un pla de mesures urgents amb 39 actuacions per millorar la percepció de la seguretat, l’estat de les instal·lacions i els sistemes de comunicació i informació a les persones usuàries d’aquest servei ferroviari a Catalunya.
El pla, acordat entre la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Renfe i ADIF, posa el focus en tres eixos, com són la millora de la percepció de la seguretat que tenen les persones viatgeres (14 mesures i 25,58 milions en dos anys); la millora de l’estat dels trens i les estacions de la xarxa (16 mesures i 43,79 MEUR), i la millora de la informació a les persones usuàries (9 mesures i 8,17 MEUR). Invertiran un total de 77,54 milions d’euros entre 2025 i 2026.
En la presentació de les actuacions, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha explicat que l’objectiu és “fer que el viatge dels usuaris guanyi en qualitat i comoditat”. Ha destacat, en aquest sentit, que “el transport públic és clau i Rodalies ha de jugar un paper de primera magnitud; aquestes inversions són claus per a Catalunya i el Govern té la voluntat de construir un sistema actualitzat de transport públic de gran qualitat”. Ha afegit també que aquest pla “evidencia la lleialtat institucional, però també que el Govern té la màxima exigència a favor de Catalunya. Les grans obres de país s’han fet amb col·laboració entre totes les institucions”.
La consellera ha assenyalat que el paquet de mesures “oferirà unes millores necessàries que han de poder permetre facilitar la vida de les persones. Hem de posar els fonaments per fer que el transport públic sigui un signe d’identitat del nostre país, perquè és el més sostenible i el que ofereix un país millor des d’àmbits diferents”. Per això, ha reblat que “la millora del servei és clau per a la millora de la mobilitat sostenible: el servei de trens va en la línia de la descarbonització del país”.
Per la seva banda, el president de Renfe, Raül Blanco, ha indicat que aquest pla suposa “un esforç considerable d’inversions i un calendari concret, a més dels espais i les estacions on es produiran les actuacions”. Ha recordat que “és el fruit del treball dels darrers mesos”. “Hi ha, per tant, un horitzó de millora per la manca d’inversions que ens ha portat fins aquí”; són 1.120 quilòmetres de xarxa ferroviària, és un servei ampli i complex”, ha afegit.
Més càmeres, vigilants i drons
Entre les mesures més rellevants per millorar la percepció de la seguretat de les persones passatgeres hi ha l’increment de les estacions que disposen de càmeres de videoanalítica amb intel·ligència artificial. Actualment, Renfe té instal·lat aquest sistema en 89 de les 107 estacions que gestiona directament a Catalunya, i el 2025 l’instal·larà en les 18 restants. De la seva banda, Adif habilitarà un sistema similar a Sants i en preveu també a Girona i a la Sagrera (un cop entri en funcionament).
D’altra banda, la plantilla de vigilants de seguretat s’ampliarà amb un increment interanual del 5% durant dos anys i s’incrementaran les hores de treball amb els dos drons que actualment ja vigilen els tallers i les instal·lacions de Renfe.
Aquest eix d’actuació preveu la implantació de més mesures específiques per evitar atropellaments al pas a nivell de Montcada i Reixac, que es treballaran conjuntament entre el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Renfe i Adif i que passaran per un increment de la vigilància a les andanes, més senyalització i campanyes de sensibilització.
Per evitar l’accés indegut a la línia ferroviària, Adif impulsa fins el 2026 un total de 29 projectes de tancament perimetral en zones conflictives, que tindrà continuïtat amb una segona fase.
La línia d’actuació de millora de la seguretat inclou altres accions com l’increment de la presència de Mossos d’Esquadra uniformats a les estacions, el manteniment del nivell 2 del Pla per prevenir robatoris de coure o dispositius específics amb aquest cos policial per reduir el vandalisme amb grafitis. Sobre aquest àmbit, la consellera ha assegurat que “tenim una especial atenció contra el vandalisme. Comptarem amb el suport actiu dels Mossos i farem una aposta en la perspectiva de gènere per guanyar seguretat, també per a les dones”.
Finalment, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica impulsarà l’elaboració d’una guia de criteris de disseny inclusiu amb perspectiva de gènere interseccional a la xarxa de Rodalies.
Posada al dia de trens i estacions
La millora de la imatge i de la neteja de trens i estacions és el capítol que s’endú gran part del pressupost del Pla i el que preveu més mesures, com ara l’increment dels cicles de neteja dels trens, les estacions i les vies; l’augment del 50% del personal dedicat a la neteja de grafitis, o la pintura de façanes i vestíbuls de 10 estacions.
Igualment, es preveu millorar la imatge dels passos inferiors de 14 estacions, renovar o rehabilitar les marquesines de 10 més, repavimentar andanes, renovar la senyalització de les estacions i millorar els equipaments de control d’accés intel·ligent de 20 estacions.
En aquest epígraf, també es destina una gran part del pressupost a obres de millora de l’accessibilitat a les estacions, a la renovació dels ascensors i escales mecàniques.
Informació en temps real
La informació a les persones usuàries de la xarxa ferroviària en temps real és considera essencial per millorar la seva percepció de la qualitat del servei. En la consecució d’aquest objectiu es milloraran les dades i els fluxos d’informació que nodreixen les comunicacions cap a les persones viatgeres i s’ha obert el canal Renfe Whatsapp el passat 11 de novembre, en una primera fase, per enviar informació directament als telèfons mòbils.
També es definirà un pla d’atenció complert a les persones usuàries.
En aquesta línia d’actuació es posa especial cura en els equips d’informació. Per això, es preveu intensificar la informació a través de la megafonia, que es millorarà en totes les estacions de rodalia de Barcelona; instal·lar 270 monitors de cartellera digital en 80 estacions; instal·lar nous monitors en 50 estacions; actualitzar 26 màquines d’autovenda de Mitjana Distància, i millorar la senyalització de les estacions de rodalia.
Finalment, es preveu la integració dels títols propis de Renfe en el sistema T-Mobilitat durant 2025.
1