1. Permetrà integrar i processar grans volums de dades clíniques i genòmiques de manera segura, eficient i accessible, tant per als professionals com per als pacients, garantint la igualtat d’accés independentment del proveïdor sanitari

Salut ha presentat el projecte OMIQ-HES, una plataforma tecnològica innovadora que permet integrar dades clíniques, genòmiques i assistencials per facilitar la gestió i anàlisi de dades genètiques de manera centralitzada. Aquesta eina afavoreix el treball col·laboratiu en xarxa, millora la presa de decisions mèdiques i impulsa la recerca biomèdica. Al mateix temps, garanteix la confidencialitat i la seguretat de les dades, establint un model d’atenció integrada i personalitzada per als pacients amb malalties de base genètica a Catalunya.

Aquesta iniciativa, desenvolupada amb la col·laboració de les empreses tecnològiques Fujitsu, Genomcore i Microsoft, representa un avenç cap a una assistència sanitària més preventiva, eficaç i segura, alhora que optimitza la despesa sanitària per garantir la sostenibilitat del sistema. L’aplicació d’eines bioinformàtiques avançades permet integrar i processar grans volums de dades clíniques i genòmiques de manera segura, escalable i equitativa.

L’acte de presentació, celebrat a l'Aula Magna de la Casa de Convalescència de Barcelona, ha estat coorganitzat amb la col·laboració de Bioinformatics Barcelona i la Fundació TIC Salut Social. Ha comptat amb la presència d’Alfredo Garcia, director del Servei Català de la Salut; Ana Ripoll, presidenta de Bioinformàtics Barcelona (BIB); Josep Tabernero, president del Comitè Científic Assessor del Programa d'Oncologia de Precisió, i Josep Maria Borràs, director del Pla director d’oncologia, entre d'altres.

Durant la seva intervenció, Alfredo Garcia ha subratllat la importància d’un enfocament integrador i equitatiu en la implementació del projecte. “L’element més important d’aquest projecte és el plantejament sistèmic per tal d’aconseguir l’equitat d’accés a la medicina personalitzada i de precisió per a tots els pacients de Catalunya, independentment del proveïdor sanitari assignat. Això permet posar a disposició dels professionals de tot el sistema la nova plataforma de dades genòmiques i la xarxa de bioinformàtics. Per tant, es tracta d’un model integrador, eficient i equitatiu per a tot el sistema de salut”.

La jornada ha finalitzat amb un taller tècnic dirigit a bioinformàtics de la indústria biosanitària, on s’han exposat les funcionalitats avançades de la plataforma Genomcore BIMS, que serveix de base tecnològica per a OMIQ-HES.

Aquesta estratègia consolida Catalunya com a referent en la implementació d’una medicina personalitzada i de precisió que no només permetrà una atenció sanitària equitativa i d’alta qualitat sinó que també contribuirà a reforçar la innovació i la sostenibilitat en el sistema sanitari.

3  

Imatges

L'acte de presentació s'ha celebrat a l'Aula Magna de la Casa de Convalescència de Barcelona.

L'acte de presentació s'ha celebrat a l'Aula Magna de la Casa de Convalescència de Barcelona. 280550

Diferents responsables del projecte.

Diferents responsables del projecte. 173016

Durant la seva intervenció, Alfredo Garcia ha subratllat la importància d'un enfocament integrador i equitatiu en la implementació del projecte.

Durant la seva intervenció, Alfredo Garcia ha subratllat la importància d'un enfocament integrador i equitatiu en la implementació del projecte. 119951