1. Elaborat durant un any i mig, ha comptat amb la participació de més de 250 persones i busca promoure una cultura centrada en l'experiència de pacient
  2. El document ofereix recomanacions pràctiques per a professionals i proveïdors de serveis
  3. La consellera Pané ha inaugurat la primera Jornada d'Experiència de Pacient i Participació a Barcelona, que ha reunit més de 350 persones
La jornada ha reunit 350 persones.{"name":"2025/02/06/15/23/cb26e0a9-c73f-4b36-a245-075bbbc17e89.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":168070}

La consellera de Salut, Olga Pané Mena, ha inaugurat aquest matí la primera edició de la Jornada de l’Experiència de Pacient i Participació, promoguda per la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut i l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut, que ha comptat amb l’assistència de més de 350 persones, i també s’ha pogut seguir en línia.

El sistema de salut de Catalunya ha establert com una de les seves prioritats estratègiques l’orientació dels serveis de salut envers un model centrat en la persona. Per avançar en aquest model és cabdal identificar les necessitats dels pacients, conèixer la seva percepció i experiència en la seva interacció amb el sistema sanitari i poder avaluar aquesta experiència per millorar-ne la qualitat.

En aquest context, s’ha presentat el Marc de l’Experiència de Pacient al sistema de salut de Catalunya, que té com a objectiu promoure i impulsar la cultura de l’experiència de pacient al sistema de salut públic de Catalunya, per millorar la qualitat de l’atenció. El Departament de Salut ha publicat una pàgina web que recull tota la informació d’Experiència de Pacient.

La consellera Pané ha manifestat que “presentem un document estratègic que ens agradaria que marqués un punt disruptiu i d’avenç, una palanca en la manera que nosaltres volem entendre i gestionar els serveis públics de salut d’aquest país”. I ha afegit que “aquest document neix del compromís del Govern i del nostre departament per integrar la veu de la ciutadania en el sistema de salut i també neix d’un treball rigorós”.

Aquest Marc s’ha elaborat durant el darrer any i mig, i ha comptat amb la participació de més de 250 persones entre persones usuàries, professionals, gestors i experts. En el document es contempla una adaptació dels principis conceptuals de l’experiència de pacient (EXP) a la realitat del sistema de salut de Catalunya, així com diferents recomanacions per a professionals i entitats proveïdores i elements que han de facilitar la seva implantació en el dia a dia dels serveis sanitaris.

L’EXP ha estat reconeguda, juntament amb l’efectivitat i la seguretat clínica, com un dels pilars de la qualitat dels serveis sanitaris. Les tendències internacionals cap a la implementació d’una assistència sanitària basada en el valor —en què, a més de tenir en compte l’eficàcia i l’eficiència, es té en compte la percepció de les persones que reben l’atenció— han crescut en les últimes dècades en tots els sistemes sanitaris, i el sistema de salut de Catalunya no ha estat una excepció. Avui, la majoria d’entitats del nostre sistema de salut dissenyen, avaluen i implementen millores en els serveis, tenint en compte l’experiència dels usuaris. El repte principal és que l’EXP s’apliqui de manera homogènia a tot el sistema, assegurant l’equitat per a tota la ciutadania de Catalunya.

Segons ha dit la consellera Pané, “la salut té un component científic, essencial, però no és salut de debò si no hi ha un component personal del pacient i de la comunitat en la seva estructuració. I el sistema de salut necessita que l’experiència del pacient sigui grata”.

El document que s’ha presentat s’anirà enriquint amb els resultats dels treballs que desenvolupi el Marc d’EXP, fet que permetrà adaptar-lo als canvis i millores al voltant d’aspectes conceptuals, tècnics i operatius que reforcin la cultura de l’EXP al conjunt del sistema.

A la segona part de la jornada s’han visibilitzat diferents experiències de participació en salut, que tenen a veure amb les polítiques, els serveis de salut, la comunitat, el món local, i la relació professional-pacient. També s’ha destacat la importància de les aliances i del treball col·laboratiu, i de continuar promovent la participació de la ciutadania i dels professionals com una sigui una pràctica habitual en el nostre sistema de salut que contribueixi a prendre unes millors decisions.

Llistat d’algunes de les experiències de Pacient al sistema de salut

- Hospital Sant Joan de Déu: "Millora en l'acompanyament inicial del pacient pediàtric i la seva família durant el tractament amb teràpia CAR-T". (Més informació: albert.molto@sjd.es Tel. 605695277).

- Hospital de Sant Pau de Barcelona: "Escola de Cuidadors de persones fràgils de Sant Pau", una iniciativa multidisciplinària promoguda pel Servei d’Urgències de l’Hospital arran del Model d’Atenció al Pacient Fràgil. (Més informació: kislas@santpau.cat Tel. 616391609).

- Hospital Universitari Vall d'Hebron: Programa de Participació Ciutadana amb més de 22 comissions de pacients i professionals. (Més informació: comunicacio@vallhebron.cat Tel. 672204546).

- Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Rutixef, el programa de cuina terapèutica. (Més informació: comunicacio.germanstrias@gencat.cat; Tel. 677 255 923).

- Hospital Clínic Barcelona. "EndoHealth: participació en la millora dels serveis sanitaris, el cas de l'endometriosi". (Més informació: Olga Rubioeie@clinic.cat).

- Hospital Universitari de Bellvitge: Millora de l’Experiència de Pacient a les Urgències de Bellvitge. (Més informació: premsa.bellvitge@bellvitgehospital.cat Tel. 93 260 74 55 | 675 78 00 73).

- Hospital del Mar de Barcelona. “Un Respir al Càncer. Des de l'experiència del pacient a la humanització de les cures”. (Més informació: dcollantes@hmar.cat Tel. 93 248 35 37).

- Hospital Dr. Josep Trueta de Girona. “Programa de mentoria del Servei de Nefrologia”. Forma pacients que conviuen amb la patologia amb l’objectiu que ofereixin acompanyament a aquells a qui s’ha diagnosticat recentment. (Més informació: premsa.girona.ics@gencat.catTel. 677.39.57.89).

- APiC ICS Girona. ‘Cuid’Art al Museu’. EAP Olot. Projecte comunitari basat a pal·liar sentiments de solitud no volguda a través de l'art, l'espai museístic i la conversa. (Més informació: premsa.girona.ics@gencat.cat Tel. 677 39 57 89).

- Fundació Hospital de Palamós - SSIBE. Implantació d'un sistema d'enquestes de satisfacció NPS. (Més informació: comunicacio@ssibe.cat Tel. 972 60 01 60).

- Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Programa Reforça’t, una iniciativa que reforça l’atenció i el suport als pacients crònics fràgils amb patologies cardiorespiratòries i a les seves famílies durant el primer mes després de l’alta hospitalària (Més informació: comunicacio@salutms.cat Tel. 619 78 13 73).

- Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l'Institut d'Assistència Sanitària (Regió Sanitària Girona). "Usuari expert en una unitat de subaguts de psiquiatria” (Més informació: mariaj.velasco.ias@gencat.cat Tel. 678580347).

4  

Imatges

La consellera Pané ha inaugurat la jornada.

La consellera Pané ha inaugurat la jornada. 122537

La jornada ha reunit 350 persones.

La jornada ha reunit 350 persones. 168070

Un moment de la jornada.

Un moment de la jornada. 126361

Conferència inaugural de la jornada.

Conferència inaugural de la jornada. 123862